Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Podstawowa składka w ubezpieczeniu zdrowotnym publicznym i prywatnym?

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim i wesolego Wielkanocy!! Około dwa lata temu słyszałem coś na temat podstawowych i opcjonalnych taryf w zakresie ubezpieczenia zdrowotnego. Jednak moje ubezpieczenie nie zmieniło się od tego czasu. Czy te możliwości dotyczą także ubezpieczenia zdrowotnego publicznego, czy odnoszą się wyłącznie do prywatnych ubezpieczeń zdrowotnych? Czy mogę zapytać moją kasę chorych, które taryfy mogę wybrać? W tej chwili mam zwykłe ubezpieczenie zdrowotne publiczne. Pozdrowienia, Alien13

Napisany przez Elstmsteet_Hunt
Cześć, Podstawowa taryfa obowiązuje tylko w ubezpieczeniach zdrowotnych PKV (prywatne ubezpieczenia zdrowotne). Jest ona silnie wzorowana na świadczeniach GKV (publicznych ubezpieczeń zdrowotnych). W GKV również istnieją taryfy wyboru, gdzie na przykład otrzymujesz wypłatę jednej lub dwóch składek miesięcznych, jeśli nie skorzystałeś z żadnych świadczeń przez określony okres czasu (zazwyczaj rok). Musisz jednak zawrzeć dłuższe zobowiązania umowne. Świadczenia GKV są identyczne we wszystkich taryfach wyboru (= programy bonusowe).

Napisany przez Gerd
Cześć Jak na razie, tak dobrze. Jednak przy wyborze taryf w ramach ubezpieczenia zdrowotnego należy dokładnie się przyjrzeć. Możesz otrzymać zwrot części składek w razie braku korzystania z usług, ale może się również zdarzyć, że będziesz musiał dopłacić, jeśli skorzystasz z usług. Ponadto jesteś zobowiązany do utrzymywania wybranej taryfy przez 3 lata.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata