Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Mühlbauer WHEN MUB)

Napisany przez 2cybercrash
Bez konkretnych złych wieści producent kart chipowych Mühlbauer spadł do 35€ od najwyższego poziomu 44 i ostatniego minimum na poziomie 32,5. Dotychczas firma była rentowna i regularnie wypłacała dywidendę. Często reaguje razem z obecnie odrzucanymi amerykańskimi firmami chipowymi, z których branży, według analityków, należy się trzymać z daleka! Jak zwykle, antycyklicznie umieszczam w depozycie pół pakietu. Wartość miała już okazje pokazać wzrosty z poziomu najniższego. Wskaźnik cena/zysk na 2005 rok wynosi 16,5, zdarzają się również wyższe wskaźniki, które odnoszą się do roku 2005. Przebiegające przez poziom wejścia są spółki Continental i Henkel, obie uznane za atrakcyjne inwestycje wartościowe.

Napisany przez beta
Cześć Cybercrash Po pęknięciu bańki internetowej pamiętam, że Mühlbauer był ulubieńcem analityków. Byłem wtedy z nimi przez jakiś czas, w przedziale 12-14 EUR. Wrażenie zrobiły na mnie wtedy meldunki o zamówieniach z Chin. Brak cierpliwości, wyszedłem... w najgłupszym momencie. Potem tylko patrzyłem jak rośnie wartość Mühlbauera. Teraz znowu na liście obserwowanych ;-) Przy okazji, znalazłem to dotyczące inwestycji wartościowej, to tylko opinia analityka, ale jest w tym jakieś ziarno prawdy.... -------------------------------------- W ciągu ostatnich czterech lat gwiazdami w kategorii small-cap były akcje wartościowe, które zazwyczaj handlują poniżej wartości wynikającej z ich fundamentalów. Akcje wartościowe często mają wysokie dywidendy i niskie wskaźniki księgowej i cenowej zysków. Powinno nastąpić przejście od wartości do wzrostu - powiedział Jim Oberweiss z Oberweiss Emerging Growth. Akcje wartościowe radziły sobie tak dobrze przez tak długi czas, ale teraz przyszedł czas na akcje wzrostowe z kategorii small-cap. Według Oberweissa, akcje wartościowe z kategorii small-cap były tak bardzo podbicie w ostatnich latach, że wiele z nich jest teraz notowanych na wysokim końcu swoich wskaźników cenowych do zysków, co utrudnia uzasadnienie dalszych gwałtownych wzrostów cen. ----------------------------------------------- Mam nadzieję, że MUB nie stało się również celem złych. Pozdrawiam

Po sygnale o spokojnej fazie kursu dzisiaj, 28 lutego, notowania po raz pierwszy odnotowały ponad 38€ w handlu, o około 4% wyżej niż cena zakupu - możliwość handlu lub kontynuowania przechowywania.

Napisany przez ADMCI4
Wiadomości o akcji Notowany w segmencie Prime Standard koncern technologiczny Mühlbauer Holding AG & Co KGaA (ISIN DE0006627201/ WKN 662720) zakończył rok obrotowy 2005 osiągając nowe rekordowe wartości przychodów i zysków. Jak ogłosił dostawca rozwiązań technologicznych dla branży bezpieczeństwa, wynik przed odsetkami i podatkami (EBIT) wzrósł o 21,4 procent do 33,1 miliona euro z poziomu 27,2 miliona euro. Zysk przed opodatkowaniem (EBT) wzrósł z 27,9 miliona do 34,7 miliona euro dzięki większej płynności oraz wynikającemu z tego dodatniemu rezultatowi finansowemu. Oznacza to wyższą marżę zysku w stosunku do poprzedniego roku (21,6 procent) i wynoszącą 23,4 procent. Zysk netto wzrósł o 29,2 procent do 23,0 mln euro (2004: 17,8 mln euro), co przekłada się na zysk na akcję w wysokości 1,59 euro. Tym samym wynik EPS przewyższa zeszłoroczną wartość (1,23 euro) o 29,3 procent. W związku z pomyślnym przebiegiem działalności, osoba odpowiedzialna za długi koncernu oraz rada nadzorcza proponują na walnym zgromadzeniu dywidendę w wysokości 0,90 euro na akcję. Oznacza to wzrost o 50,0 procent w porównaniu z zeszłym rokiem (0,60 euro). Środki pieniężne wygenerowane z bieżącej działalności wzrosły o 3,3 procent do 48,0 mln euro w porównaniu z ubiegłym rokiem (46,5 mln euro). Free Cash-Flow zmniejszył się o 16,3 procent do 22,7 mln euro, co stanowiło spadek w stosunku do poziomu z poprzedniego roku (27,2 mln euro). Firma osiągnęła nowy rekordowy obrót w wysokości 148,1 mln euro, zwiększając go o 14,7 procent w porównaniu z ubiegłym rokiem (129,1 mln euro). Ponadto Mühlbauer osiągnął zamówienia w łącznej wysokości 165,0 mln euro, nieco poniżej poziomu z ubiegłego roku - 174,7 mln euro. Na koniec roku sprawozdawczego wartość zamówień wynosiła 81,7 mln euro i była o 21,5 procent wyższa niż wartość z poprzedniego roku - 67,2 mln euro. Firma jest dobrze ustawiona do przyszłego rozwoju biznesu. W średnim okresie Mühlbauer przewiduje dodatni rozwój biznesu, nadal stawiając na wzrost organiczny, który ma być uzupełniony wybranymi mniejszymi akwizycjami.

Dziękuję za przydatną informację urswi, miałem zarejestrowany handel Mühlbauera z 35 do 37€. Mały pakiet z wysokim kosztem nabycia z dawnych czasów pozostaje nieruszony. Pomimo rzekomo trudnego rynku układów scalonych w USA, Mühbauer przedstawił solidny bilans. Kurs dziś wzrósł nawet do 39€, a potem znowu były zyski na poziomie 38€. Wartość pozostaje interesująca, zmienna, solidna, współczynnik P/E obecnie wynosi 32. Muszę to jeszcze sprawdzić. Pozostaje na liście obserwacyjnej, mogę sobie wyobrazić, że Mühbauer w ciągu roku osiągnie postęp w branży układów scalonych w USA. Dodatek1: Nie mogę sam obliczyć współczynnika P/E, ponieważ nie mam dostępu do liczby akcji. Onvista podaje: P/E w 2005 r. = 29, w 2006 r. = 17,2, w 2007 r. = 13,4. Dywidenda lekko wzrosła. Zakres handlowy 35 do 45€ jest realistyczny. Dodatek2: Z zyskiem na akcję wynoszącym 1,59€, bieżący współczynnik P/E w 2005 r. wynosi 24, co jest dość zdrowe. Przy liczbie akcji wynoszącej 6,3 mln i zysku netto 23 mln, współczynnik P/E wynosi 10, coś tu nie gra.

Napisany przez Dany1
cybercrash pisze: Dodatek: Sam nie mogę obliczyć PE, ponieważ nie mam dostępu do liczby akcji. Onvista podaje: 2005 PE = 29, 2006 = 17,2, 2007 = 13,4. Dywidenda lekko wzrosła. Zakres handlowania 35 do 45€ jest realistyczny.
tylko krótko, muszę już iść… Liczbę akcji znajdziesz na forum Crash pod Akcje, Wpisz tytuł, a pojawią się całkiem przydatne informacje… jeśli są poprawne :mrgreen: Dla Twojego tytułu wygląda to tak: Emitowane akcje 6279200 i cześć

Napisany przez beta
Jeśli chcesz uniknąć kryzysu.... zaczynam coraz częściej zaglądać na stronę internetową samej firmy.... https://www.muehlbauer.de/ https://www.muehlbauer.de/docs/index_asp_id~12832_domid~1016_sp~E_addlastid~0_m1~11932_m2~11985_m3~12075_m4~12832_suma~.htm Zawsze znajduje się coś interesującego.... https://www.muehlbauer.de/docs/index_asp_id~12928_domid~1016_sp~E_addlastid~0_m1~11932_m2~11985_m3~12075_m4~12928_suma~.htm Pozdrowienia PS trochę długie linki ops:

Napisany przez beta
Dane finansowe wyglądają solidnie. Analizy nie należy się spodziewać...ładna, spokojna sytuacja. W najbliższych dniach może dojść do niewielkiego skoku cen..... Perspektywy? ----------------------------------------------- Mühlbauer Holding AG, dostawca systemów do produkcji rozwiązań z zakresu bezpieczeństwa, zanotował znaczny wzrost przychodów i zysków na początku nowego roku. Jak poinformowała firma w środę w Roding, w pierwszym kwartale 2006 roku przychody wzrosły o 48,3% do 37,3 miliona euro (w roku poprzednim 25,2 miliona euro). Zysk brutto wzrósł zgodnie z oczekiwaniami o 62,5% do 17,5 miliona euro (w roku poprzednim 10,8 miliona euro). Operacyjny zysk (EBIT) wzrósł do 7,9 miliona euro (w roku poprzednim 2,4 miliona euro). Zysk przed opodatkowaniem potroił się do 8,5 miliona euro z uwagi na pozytywny rozwój wyniku finansowego (w roku poprzednim 2,7 miliona euro). Po opodatkowaniu zysk netto wyniósł 5,6 miliona euro (w roku poprzednim 1,9 miliona euro). Zysk na akcję wyniósł 0,39 euro (w roku poprzednim 0,13 euro). Pozytywnie rozwija się również księga zamówień w pierwszych trzech miesiącach bieżącego roku: przychody ze sprzedaży wzrosły o 5,3% do 37,8 miliona euro (w roku poprzednim 35,9 miliona euro). Wartość zamówień na koniec okresu sprawozdawczego wyniosła 80,8 miliona euro, czyli o 4,7% więcej niż w porównywalnym okresie roku poprzedniego (77,2 miliona euro). ------------------------------------------

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata