Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Automatyczna dynamika składki w zakresie emerytury

Napisany przez ADMCI4
Cześć! Mam ubezpieczenie na życie, które ma mi służyć jako zabezpieczenie emerytalne. Oczywiście cieszę się, gdy uzbiera się miła sumka, ale nie mogę sobie pozwolić na coroczne podwyżki składek. Niestety, moje wynagrodzenie nie rośnie w takim samym tempie. Czy mogę wstrzymać dynamikę składek czy jest ona obowiązkowa w przypadku ubezpieczenia na życie? Pozdrowienia, Jumbo06

Napisany przez MaklerHH
Cześć Jumbo06, dynamikę składki można w każdej chwili zawiesić, jednak jeśli zrobi się to kilka razy z rzędu, to dynamika zostanie całkowicie wyłączona z umowy. W przypadku starych umów sprzed 2005 roku może to być niepożądane, więc trzeba uważać. Ponadto automatyczne zwiększenie składki nie oznacza nowej oceny zdrowia, co także może być powodem pozostawienia dynamiki. Pozdrowienia z Hamburga

Napisany przez Gerd
W normalnych okolicznościach można pomijać dynamikę 2 razy. Ale powinno się ją zauważyć przynajmniej raz. Innymi słowy, 3 podwyżki dynamiki w ciągu 9 lat.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata