Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Czy wynajęte pomieszczenia biurowe mogą być podnajmowane?

Napisany przez ADMCI4
Cześć chłopaki, być może ktoś może mi pomóc dobrymi radami. Pracuję jako wolny strzelec i mam biuro w budynku wielorodzinnym. Oznacza to, że oprócz mieszkań prywatnych w budynku znajdują się również biura! Do zeszłego roku nie miałam w ogóle problemów z opłaceniem czynszu za wynajęte pomieszczenia. Niestety interesy nie idą już tak dobrze, jakbym tego chciała. Dlatego pomyślałam o podnajęciu dwóch pokoi, które mogłyby być używane w tygodniu przedpołudniami i w weekendy przez cały dzień. Czy z tego powodu mógłby powstać konflikt z moim wynajmującym? Moim zdaniem powinno go to zasadniczo obchodzić, o ile czynsz zostanie opłacony. A może ktoś ma lepszy pomysł, jak można jeszcze wykorzystać nieefektywnie wykorzystane pomieszczenia biurowe. Z góry dziękuję za wszelkie sugestie! Ciao, Tommy

Napisany przez Mike Spezi
Cześć, Twoja logika tutaj niestety nie jest właściwa. Po pierwsze powinieneś sprawdzić dokładną treść własnej umowy najmu. Czy to oficjalna umowa najmu komercyjnego czy tylko miła notatka? Czy podnajem jest wyraźnie wykluczony w treści umowy? Nawet jeśli nie, nie oznacza to automatycznie, że masz prawo do dalszego podnajmu! Dlaczego więc nie wybrać najpierw bezpośredniej ścieżki i przedstawić ten problem właścicielowi. W końcu także on ma uzasadniony interes w tym, aby opłaty najmu nadal regularnie wpływały. Nie posiadam informacji o lokalizacji Twoich pomieszczeń. Czy lokale użytkowe znikają w mgnieniu oka czy też, jak to ma miejsce w wielu miejscach, ulice widmowe z pustymi lokalach użytkowymi są trudne do wynajęcia?? Widziałem to w wielu miastach na przestrzeni lat. Od tej sytuacji zależy także ocena Twojej pozycji negocjacyjnej wobec właściciela. Ponadto nie podajesz żadnych informacji na temat okresu, na jaki umowa została zawarta. Jeśli przed Tobą jeszcze kilka lat, to ekonomiczna szkoda może być znacząca! Jeśli jednak uważasz tę sytuację tylko za krótkotrwały kryzys i widzisz możliwość poprawy, musisz także wziąć pod uwagę, że jeśli podnajmiesz, nie możesz po prostu wyrzucić tych ludzi na ulicę następnego dnia. Myślę, że najlepszym rozwiązaniem byłoby otwarte rozmówienie z właścicielem na ten temat.

Napisany przez ADMCI4
Jest to bardzo specyficzna sytuacja, w której się znajdujesz. Kto potrzebuje biura tylko na przedpołudnie! Użytkowanie w weekendy ma właściwie więcej sensu, ponieważ niektóre kluby potrzebują sali na swoje cotygodniowe spotkania lub narady. Jeśli tak dalej myślisz, to nawet szkoły/instytuty edukacyjne mogłyby zainteresować się wspólnym korzystaniem z biur. Ich dochód z kursów i korepetycji nie jest zbyt wysoki. Właściwie niezły pomysł! Gratulacje. Spróbuj szczęścia z ogłoszeniem w internecie lub w gazecie codziennej. Co do kwestii zaniepokojenia właściciela, naprawdę nic nie mogę powiedzieć. W każdym razie musisz uzyskać jego zgodę i wcześniej spojrzeć do umowy najmu! Pozdrawiam i powodzenia!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata