Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Luka finansowania w ubezpieczeniu na życie na zakup nieruchomości.

Napisany przez ADMCI4
Cześć... Mam teraz 40 lat i około 15 lat temu zawarłam polisę na życie. Głównym celem było późniejsze spłacenie pozostałego zadłużenia związane z nieruchomością, którą w międzyczasie również posiadam. Jednak podejrzewam, że w związku z kryzysem gospodarczym wypłata z mojej polisy na życie nie będzie tak wysoka jak pierwotnie obiecana. Powoduje to lukę w moim finansowaniu, z którą nie wiem, jak sobie poradzić. Czy ktoś ma tutaj jakieś dobre pomysły, jak mogę skutecznie uregulować swoje finanse? Pozdrowienia, Kapitano

Napisany przez MaklerHH
Cześć Kapitanie, to brzmi jak dobry stary model zawieszenia spłaty, oczywiście obliczony z nadwyżkami sprzed 15 lat... Obecny kryzys gospodarczy ma prawie mało wspólnego z niskimi wypłatami Twojego ubezpieczenia na życie, dużo bardziej wpływa na to od dłuższego czasu niski poziom oprocentowania. To się nie zmieni w przyszłości. Na pewno istnieje wiele rozwiązań, ale wszystkie mają to samo, że będą droższe niż początkowo przewidywano, ponieważ niezbędna jest jakaś kwota x. Możesz albo oszczędzać dodatkowy kapitał do terminu wygaśnięcia, albo przedłużyć czas finansowania. W zależności od tego, jak długo będzie obowiązywać okres związany z oprocentowaniem i jaka jest obecna stopa procentowa, refinansowanie może być również sensowne, ale to musi być sprawdzone przez eksperta. Pozdrowienia z Hamburga

Napisany przez Gerd
Cześć Ten model był często sprzedawany. Czy spłaciłeś kredyt, czy tylko opłaciłeś odsetki? Niestety, ubezpieczenie na życie, czy to z kryzysem finansowym, czy bez niego, w ogóle się nie nadaje. Decydujące jest, kiedy wygasa oprocentowanie kredytu, jak wysoka jest rata kredytu i jaka jest wartość wykupu ubezpieczenia. Dopiero wtedy można coś konkretnego powiedzieć.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata