Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Potencjalne obszary zastosowań kart kredytowych

Napisany przez ADMCI4
Cześć, posiadam 28 lat i mam kartę debetową oraz kartę kredytową (Visacard). Czasami mam niewielki stres finansowy na koncie i płatność kartą debetową sprawia mi problemy, dlatego czasem korzystam z karty kredytowej. Jednak wypłacając gotówkę muszę zawsze zapłacić 5 euro, co jest bardzo drogie. Teraz usłyszałem, że kartą kredytową można też płacić w supermarketach. Czy to prawda, i jeśli tak, to w których supermarketach to możliwe? Pozdrawiam, Krönchen

Napisany przez 2Escorpio
Najbardziej znane to... Real Markt, Rewe Markt, Karstadt (Perfetto), częściowo Edeka, częściowo Reichelt...

Napisany przez Finanzmaus
Krönchen pisze: Gdy wypłacam gotówkę, zawsze muszę jednak zapłacić 5 euro, co jest bardzo drogie.
Cześć, Karta kredytowa jest zazwyczaj przeznaczona do płatności bezgotówkowych. Gotówkę powinno się wypłacać kartą kredytową jedynie w przypadku nagłej potrzeby. Jednakże, ponieważ coraz więcej posiadaczy kart z niej korzysta, niektóre banki już się do tego przychyliły. Przykład: DKB. Oferuje bezpłatne konto osobiste z bezpłatną kartą debetową oraz bezpłatną kartą kredytową. Wypłata gotówki z kartą Visakarta jest bezpłatna. Cytat od Krönchen Słyszałem/łam teraz, że można też płacić kartą kredytową w supermarketach. Czy to prawda, jeśli tak, to w jakich supermarketach można to zrobić? Pozdrowienia, Krönchen To jest możliwe, ale zależy od akceptacji w danym supermarkecie. Zazwyczaj już przy wejściu jest informacja, jakie karty są akceptowane. W mniejszych sklepach takich jak Aldi itp., płatności kartą debetową są jednak na porządku dziennym. Pozdrowienia

Napisany przez Doso
To związane z firmą Aldi i innymi, a także ogólnie z handlem detalicznym, jest kwestią czysto kosztową. Opłaty dla handlowców za karty kredytowe są dość wysokie w porównaniu do kart debetowych.

Napisany przez 2Escorpio
Doso pisze: To związane z Alldim itp., a tak naprawdę z handlem detalicznym, to czysta kwestia kosztów. Opłaty dla sprzedawców za płatności kartą kredytową są dość wysokie w porównaniu z kartą debetową.
Zgadza się... ale po co ta narzekanie zawsze? W innych krajach, na przykład we Francji, nie ma takiego teatru... one po prostu akceptują praktycznie wszystkie karty kredytowe i muszą ponieść koszty.

Napisany przez Doso
Niemiecki handel detaliczny, zwłaszcza handel spożywczy, działa z bardzo niskimi marżami. Płatność kartą kredytową generuje koszty w wysokości 2-4% obrotu, co pochłania cały zysk sklepów spożywczych. Metody płatności kartami - Fragen zum Zahlungsverkehr.de Oczywiście, Aldi mógłby teraz również akceptować Visa, ale wszystkie produkty stałyby się o kilka procent droższe, a Geiz ist Geil - klienci zaczęliby szukać innych opcji.

Napisany przez 2Escorpio
Nie wiem, czy zyski są naprawdę tak niskie! - Tę wypowiedź słyszałem już wiele razy, ale także od wielu lat. W Lidlu w Czechach można na przykład płacić kartą kredytową bez problemu i ludzie tam nie uciekają... oczywiście zakupy są tańsze, ale także sprzedaż jest tańsza. Myślę, że problemem są przede wszystkim karty debetowe... cały system płatności w Niemczech nie działa tak, jak powinien, co utrudnia klientom i sprzedawcom pracę oraz generuje dodatkową dokumentację. We Francji na przykład standardowa Visa/Mastercard (o ile jest odpowiednia zdolność kredytowa) ma funkcję Carte Bleue wliczoną w pakiet. To oznacza dla sprzedawcy... rozliczenie, bez względu na to, czy zapłacono kartą Visa/Mastercard czy funkcją Carte Bleue. To oznacza dla klienta... jedną kartę i zapamiętanie tylko jednego PIN-u. W Niemczech sprzedawca ma rozliczenie dla kart debetowych oraz Visa i Mastercard. Dla klienta... jest potrzebna karta debetowa, karta kredytowa i ewentualnie dwie pamiętane Piny. Amex/Diners celowo pominąłem, ponieważ w obu krajach wymagają dodatkowej karty i rozliczenia.

Napisany przez WisteriaPearl
Cześć Krönchen, myślę, że pytanie, czy używa się gotówki i karty kredytowej czy też tylko jednego z nich, jest różne dla każdego. Oczywiście, muszę się zgodzić z poprzednikiem, ponieważ karta kredytowa jest właściwie bezgotówkowym środkiem płatniczym :-) Serdeczne pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata