Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Czy warto wziąć czeki podróżne w podróż?

Napisany przez ADMCI4
Wiosną chciałbym odbyć krótką podróż po Europie. Nie wiem jeszcze, gdzie dokładnie zamieszkam na kilka tygodni. Moi rodzice doradzili mi zabrać ze sobą tzw. czeki podróżne. Twierdzą, że zawsze ich używali. Jednak ja nigdy wcześniej nie słyszałem o czekach podróżnych. Czy one w ogóle istnieją (?) i jak się nimi płaci? Czy mogę je używać tylko w określonych krajach? Które banki oferują czeki podróżne? Pozdrawiam serdecznie Globtroter

Napisany przez Graufell
Bankiers podróżni? Tak, też na nie pamiętam. Oto kilka informacji z Wikipedii: Bankiers podróżni - Wikipedia czy teraz mają sens, zwłaszcza w Europie, nie wiem. Bankiers podróżni między innymi miały zapobiec temu, żebyś został okradziony z pieniędzy w (odległych) krajach. Z bankierami podróżnymi złodzieje nie byliby w stanie nic zrobić. W strefie euro podróżuję zawsze bezgotówkowo. Jeśli potrzebuję gotówki, wypłacam sobie małe sumy z bankomatu. Dokąd dokładnie chcesz się udać?

Napisany przez 2Escorpio
Banki w całej Europie będą honorować czeki podróżne... w sklepach jednak mniej. Jestem również zdania, że model czeków podróżnych jest już rzadko stosowany... był to sposób płatności dla tych, którzy jeszcze nie mieli karty kredytowej.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata