Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy Riester-Rente jest już dostępna także dla studentów?

Napisany przez ADMCI4
Cześć! Nigdy wcześniej nie byłem/am na forum, ale teraz mam pytanie, które pasuje tutaj: Około 2 lata temu, gdy podpisywałem/am umowę na rzecz rządowych oszczędności emerytalnych (Riester-Vertrag), pracownica Sparkasse przekonała także mojego syna, który wtedy miał 21 lat, aby również podpisał taką umowę. Wtedy był on w służbie cywilnej, ale teraz studiuje i także ciężko jest mu opłacać składki. Ponadto zastanawia się, czy obecnie taka emerytura jest sensowna dla studenta. Ktoś może udzielić nam wskazówek na ten temat? Pozdrowienia LilliBerlin

Re: Czy Riester-Rente jest już dostępna także dla studentów?

Napisany przez Graufell
Jeśli twój syn jest w tej chwili w trudnej sytuacji finansowej, może zawiesić umowę Riester. Oczywiście ma mało sensu oszczędzać na przyszłość, jeśli dzisiaj czegoś brakuje. Jednakże na ogół nie jest to błędem oszczędzać na przyszłość. Oto coś do przeczytania: Riester-Verträge Walters lukrative Wechselspiele | Nachricht | finanzen.net

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata