Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: ubezpieczenie emerytalne z kapitałem subfunduszy

Napisany przez Seveneleven
Cześć, cześć Po dłuższym przejrzeniu tutaj, ostatecznie zdecydowałem się zarejestrować, po dzisiejszej rozmowie z moim maklerem ubezpieczeniowym. Dzisiaj podpisałem wypowiedzenie (lub zwolnienie z opłat) mojego emerytalnego oszczędzania z dofinansowaniem państwowym (działającego od 2008 roku) w celu ewentualnego wyboru ubezpieczenia emerytalnego związane z funduszami i gwarancją wysokości inwestycji w HDI Gerling. Jednak nadal jestem bardziej niż niezdecydowany. Oszczędzanie na długi okres czasu w ramach ubezpieczenia wydaje się nie cieszyć się najlepszą opinią w tym forum. Chcę na pewno zacząć oszczędzać już teraz, ale z powodu braku wiedzy nie jestem pewny co do formy oszczędzania. Bylibyście w stanie podzielić się kilkoma wskazówkami dotyczącymi mojego (być może) przyszłego produktu? ubezpieczenie zostało zawarte tak, że płacę składkę przez 34 lata (do ukończenia 50. roku życia), ale ubezpieczenie jest ważne do ukończenia 65 lat. Ponieważ nie chcę być zmanipulowany przez magiczne słowa takie jak gwarancja wysokości inwestycji czy jakiekolwiek przykładowe obliczenia, chciałbym poznać kilka racjonalnych opinii na temat produktu Fondsgebundene Versicherung Variable Fondspolice Tarif FUR08A (fundusz to prawdopodobnie Target click funds) Dynamikform P(4%) Z poważaniem S11

Napisany przez Gerd
Hej Dlaczego zdecydowałeś się zamknąć swoje fundusze emerytalne? Żeby wymienić je na ubezpieczenie funduszowe? Kto by miał taki pomysł, czy to może jest pomysł od twojego maklera, w takim razie wyrzuć go. O.K. Musisz to sam zdecydować. Tutaj mamy do czynienia z zwykłym ubezpieczeniem emerytalnym z funduszem. Możliwe są częściowe wypłaty. Do tego ubezpieczenia można wciągnąć dowolny fundusz oferowany przez HDI. Fundusze Target click to cała seria funduszy gwarantowanych z określonym terminem wykupu. Tzw. gwarancja wysokości inwestycji oznacza, że najwyższa wartość funduszu osiągnięta w trakcie trwania polisy jest brana pod uwagę na koniec okresu ubezpieczenia. To daje pewne bezpieczeństwo, ale kosztuje rentowność. Problem polega na tym, że ta najwyższa wartość jest gwarantowana tylko na koniec okresu trwania ubezpieczenia. Jeśli chcesz skorzystać z możliwości częściowej wypłaty w trakcie, otrzymasz tylko aktualną wartość funduszu. Im dłużej trwają te fundusze, tym mniej opłacalne się stają. Wynika to z gwarancji. Fundusz Target click FD 2033 - uruchomiony w 2000 r., od momentu uruchomienia ma wzrost wynoszący -1,82%, FD 2044 z datą uruchomienia w 2004 r. ma od uruchomienia wzrost na poziomie 30,60%, czyli 5% rocznie. Jednakże ta sytuacja na pewno się zmieni w najbliższych latach. Fundusze gwarantowane to nie jest dobry pomysł.

Dziękuję za odpowiedź. Moje ubezpieczenie zostało zalecone do zakończenia i przejścia na produkt gwarancyjny przez mojego maklera. Nowa umowę jeszcze nie podpisałem. Makler oferuje mi również inne ubezpieczenia, które mogę wybrać, ale uważa ten produkt za najlepszy. W przypadku symulacji kwota wypłaty w HDI Gerling jest znacznie wyższa niż w moim ubezpieczeniu państwowym, gdzie jestem zobowiązany do otrzymywania miesięcznej wypłaty, chyba że zdecyduję się zwrócić całe wsparcie. Zasadniczo wolę jednorazową wypłatę. Czy istnieje coś, o co można by się przyczepić w przypadku produktów gwarancyjnych? (poza oczywiście relatywnie niskim dochodem w porównaniu z bardziej ryzykownymi wariantami) Nie jestem graczem, ale mogę sobie wyobrazić dywersyfikację moich pieniędzy i zainwestowanie niewielkiego procentu (euro, które mam zainwestowane w moje stare ubezpieczenie, mogę potraktować jako opłatę za naukę? Czy mogę po prostu zostawić je na pewien czas i sprzedać bez dużych strat za kilka lat? Strata 1200 euro na pewno mnie nie zrujnuje, ale ponieważ żyję raczej skromnie, byłoby mi przykro z tego powodu. Czy można jakoś zmienić sytuację na lepszą?

Napisany przez Gerd
Cześć Właśnie tak. Pozbądź się swojego dobrego maklera. Możesz wypłacić świadczenie z Twojego funduszu emerytalnego w postaci jednorazowej w wieku emerytalnym, nie musisz wziąć renty. Dodatkowo jest ona dofinansowana przez państwo. Oczywiście w przykładowym obliczeniu wychodzi więcej, niż myślałeś. Z jakim oprocentowaniem liczy ten dobry człowiek? Z 9%? Jeśli twój fundusz zabezpieczenia osiągnie 2% w okresie jego trwania, jest to dobry wynik. Ale także to nie jest gwarantowane. Z pewnością otrzymasz swoje wpłacone składki z powrotem, ale nie ma większej gwarancji. Dla ciebie jest to korzyść, ponieważ nie musisz płacić podatku od tej polisy, ponieważ nie wygenerowała zysku. Nie chcę i nie mogę nic ci tutaj sprzedać. Pozostań przy swoim funduszu emerytalnym, a jeśli masz dodatkowe pieniądze, zainwestuj je w inne produkty, ale proszę, nie w fundusze gwarantowane. Może powinieneś zastanowić się nad swoim przedstawicielem HDI. Jeśli ktoś odradza Ci fundusz emerytalny, aby sprzedać Ci coś nowego, nie ufaj temu. Za 5 lat pojawi się ktoś inny i zaoferuje Ci coś jeszcze lepszego, jeśli zrezygnujesz z obecnego. W ten sposób nigdy niczego nie osiągniesz. Poszkodowanym zawsze jest klient.

Cześć Gerd Przykładowe obliczenia zostały przeprowadzone ze stawką 6% i porównane z moim poprzednim ubezpieczeniem (również 6%). Czy masz na myśli emeryturę pracowniczą? Nie sądzę, żebym miała/miał kiedyś coś takiego. Mam zwykłe ubezpieczenie emerytalne w firmie ubezpieczeniowej banku, tylko że obejmuje ono państwowe wsparcie finansowe. (Pochodzę z Austrii, nie jestem pewna/pewien, na ile różnią się tu terminologie) Mogę też wypłacić całą kwotę, ale według mojego maklera musiał(a)bym zwrócić państwowe wsparcie. Twierdzi on, że otrzymam je tylko przy miesięcznych wypłatach. Dlatego właśnie tu jestem, ponieważ nie ufam do końca mojemu maklerowi. Z zawieszeniem składki na razie nic złego się nie stało. Nadal mogę płacić składki. Cieszę się, że mam jeszcze trochę czasu, aby podjąć decyzję, tylko jak zdobyć wiedzę, aby samodzielnie wyrobić sobie opinię?Jak mogłam/mogłem zauważyć, osoby chcące coś sprzedać rzadko mówią całą prawdę.Chętnie zainicjowałabym prenumeratę magazynów finansowych, czy możesz polecić coś dobrego dla początkujących? Oczywiście nie tylko z myślą o planowaniu emerytur, moje zainteresowanie tematyką zostało po prostu uaktywnione.

Napisany przez Mike Spezi
Nie ma nic do dodania do wypowiedzi Gerda!! Doskonale zanalizowane! Więc nie bądź głupi! Kup sobie odpowiednią prasę branżową i zaznajom się z tym tematem! Produkty koncernu HDI z całą pewnością nie należą do liderów rynkowych, chociaż może w obietnicach wygórowanych zwrotów!! pozdrawiam mike

Napisany przez Gerd
Cześć O.K. 6% wydaje się na pierwszy rzut oka sensowne, ale fundusz gwarancyjny tego nie osiągnie. Po prostu nie może. Ponownie, to wynika z zasady gwarancji. Po prostu to kosztuje pieniądze.

Co to są właściwe czasopisma branżowe? Chętnie kupię kilka magazynów i ewentualnie zapiszę się na prenumeratę jednego lub dwóch.

Focus-Money, Finanztest, euro-Finanse, dodatki gospodarcze FAZ / Süddeutsche itp., aby wymienić tylko kilka. mike

Napisany przez Graufell
Składki emerytalne? Czy to te, w których trzeba żyć ponad 100 lat, aby osiągnąć odpowiednią stopę zwrotu wpłaconych składek? To i wiele innych informacji na temat zabezpieczenia emerytalnego odkryła gazeta Öko-Test. Można je przeczytać w skrócie w numerze 04/2010. Öko-Test przejrzał różne produkty finansowe. Możesz zamówić wszystkie numery z ostatnich 12 miesięcy z archiwum przez internet. Stiftung Warentest oferuje wiele numerów na temat inwestycji, funduszy, zabezpieczenia emerytalnego... itp. Można je również zamówić przez internet. Wygodnie przez internet. Kolejnym źródłem informacji są broszury biur ochrony konsumentów. Dostępne do zamówienia przez internet. Oprócz tego są jeszcze Focus Money, Finanzen, Börse online... i inne. To tylko kilka przykładów. Te tytuły ukazują się co tydzień lub co miesiąc i można je dostać w każdym kiosku. Zajmują się ogólnie finansami. Oczywiście każdy z nich ma swoje strony internetowe. Internet to również bardzo bogate źródło informacji. Wystarczy wpisać hasło w wyszukiwarkę - i czytać. Zobacz tutaj, jak działa ten fundusz Target click. BNP Paribas Investment Partners. Faktycznie gwarancja obniża zysk. Ale jeśli to uspokaja i jeśli ktoś jest z tego zadowolony - proszę bardzo. Dla każdego typu inwestora istnieje odpowiednia forma inwestycji. Bez znaczenia, czy tylko dla budowania majątku czy na zabezpieczenie emerytalne. Więc informuj się, informuj i jeszcze raz informuj. Nawet jeśli zajmie to kilka tygodni. I nie podpisuj niczego, czego nie rozumiesz. Nie ufaj żadnemu doradcy ani żadnym prognozom. Ani banku, ani ubezpieczyciela. Nie są doradcami, ale sprzedawcami. Każde zawarcie nawet najbardziej bezsensownej umowy przynosi prowizję. Tak więc życzę powodzenia!

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Zamierzam poczytać trochę w odpowiednich czasopismach specjalistycznych, ewentualnie wykupię subskrypcję. Na razie nie będę podpisywał nic nowego i zawieszę moje stare ubezpieczenie, dopóki nie ustalę planu. W razie bardziej konkretnych pytań, mogę ponownie się tu zgłosić. Mam jeszcze jedno pytanie. Co sądzicie o automatycznej waloryzacji? Czy jest to polecane, czy lepiej pozostać przy stałej miesięcznej kwocie? Powiedziano mi, że dzięki automatycznej waloryzacji składki podwajają się około co 20 lat. Przy umowie z wpłatą 100 euro przez 39 lat, na końcu okresu będzie to prawie 400 euro.

Jeśli przez korektę wartości rozumiesz uwzględnioną dynamikę, możesz ją śmiało podpisać. Dla każdej dynamicznej zmiany zostaniesz poinformowany lub otrzymasz dodatek do polisy ubezpieczeniowej. Można w każdej chwili sprzeciwić się działań dynamicznym. Przy trzecim sprzeciwie dynamika automatycznie wygasa. Pozdrawiam mike

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata