Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Obliczanie premii

Napisany przez Gerd H.
Cześć, kto może mi pomóc? Jak obliczyć premię za zrezygnowanie z pożyczki budowlanej? Czy premia to zwrotne wyższe oprocentowanie, czy jest ona dodatkowo dodawana do salda oszczędności budowlanych po zrezygnowaniu z pożyczki? Dzięki i pozdrawiam, Gerd

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Gerd, nie lub, ale i! Bonus to odsetki naliczane wstecz i dodawane do salda oszczędności budowlanych po rezygnacji z pożyczki! To dotyczy każdego grosza!!!! Ogólnie rzecz biorąc, bonus jest dodawany do dotychczasowego salda, więc zwykle nie znajdzie się w wyciągu rocznym!

Napisany przez Gerd H.
Ładnie, ale gdzieś też przeczytałem, że premia podlega opodatkowaniu.

Napisany przez Gerd
Oczywiście. Masz jednak swoje roczne zwolnienie podatkowe w wysokości 801€. Jeśli to nie wystarczy, płacisz 25% podatku od sumy odsetek naliczanych w ciągu roku oraz od premii.

Napisany przez Gerd H.
Z ulgą oszczędnościową nie mam zbyt dużo do czynienia. Wydaje mi się, że dla małżeństwa wynosi 1500 euro. Zlecenie zwolnienia zostało również udzielone BSK. Bonus związany z rezygnacją z kredytu hipotecznego wynosi 3800 euro według kasy oszczędnościowej. Ponieważ mam umowę oprocentowania w wysokości 4,25% z wykupem w wysokości 4%, prawdopodobnie zdecyduję się na tańszy kredyt hipoteczny podczas nadchodzącej refinansowania. Będę również wdzięczny za dalsze wskazówki.

Napisany przez Gerd
Cześć Dla małżeństw darmowa kwota osoboowa wynosi 1602€. Musisz więc opodatkować 2198€ z 25%. Czyli 549,5€. Pewną część z tego możesz jednak odzyskać za pomocą corocznej deklaracji podatkowej.

Napisany przez Gerd H.
No cóż Gerdzie, jako emeryt nie składam zeznań podatkowych dotyczących podatku dochodowego. Jestem również niepełnosprawny w stopniu 100% i mam dodatkową kwotę wolną od podatku ze względu na to. Ale to prawdopodobnie nie ma nic wspólnego z kwotą wolną od podatku od dochodów kapitałowych. Dotychczas nie badałem tego dokładniej.

Napisany przez Gerd
Cześć Emeryci mają mały problem. Podatek od dochodów kapitałowych jest pobierany bezpośrednio. Jedynym sposobem jest uzyskanie zaświadczenia o braku konieczności składania deklaracji podatkowej od urzędu skarbowego. Formularz można znaleźć w internecie. Wypełnij i prześlij do kasy oszczędnościowo-budowlanej.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata