Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: 100% ochrona kapitału na rynkach azjatyckich; Interesujący produkt

Napisany przez Karat
W FuW natrafiłem na ogłoszenie emisji interesującego produktu przeznaczonego do pokrycia rynku azjatyckiego. Note z ochroną kapitału na poziomie 100% w Azji Ochrona kapitału na poziomie 100%, Quanto w walucie (USD) Partycypacja w wysokości 85% w wydajności instrumentów bazowych Czas trwania 3 lata (3.2.06-3.2.09) Wartość 2 406 129 Instrumenty bazowe: 1/3 indeksu Hans Seng (HSI), 1/3 indeksu KOSPI 200 (KOSPI2), 1/3 indeksu MSCI Taiwan (TWY) W przypadku tego produktu jedynym ryzykiem jest to, że po 3 latach otrzyma się z powrotem tylko wpłaconą kwotę. Oczywiście, jeśli wyżej wymienione indeksy wzniosą się, można skorzystać z tego tylko w 85%. Z drugiej strony, nie ma ryzyka związanego z kursem dolara, a na koniec okresu obowiązywania nie ma ryzyka utraty pieniędzy. Szansą jest bez większego ryzyka lub nawet bez ryzyka uczestniczenie w pozytywnym rozwoju rynków azjatyckich, bez konieczności zajmowania się pojedynczymi tytułami. Dla inwestorów o bardziej ostrożnym podejściu, którzy są zadowoleni z nieco mniejszej wydajności, z pewnością jest to alternatywa warta uwagi? Jaka jest Wasza opinia na ten temat? Czy ewentualnie przeoczyłem haczyk w tej historii? Pozdrawiam

Napisany przez richard100
Cześć Karat osobiście nie mogę sobie pozwolić na związanie kapitału na 3 lata, z ryzykiem: Po wszystkim, tylko wydatki. Wolę jednak cel z wysokim zyskiem. :wink: I znowu pojawiło się kilka dobrych propozycji, takich jak Indywidualne akcje takie jak ZURN lub SLNH oferujące ponad 8% oprocentowania. To tylko moja osobista opinia. Pozdrowienia, Rich

Napisany przez Karat
Cześć Rich, Ta notatka nie jest oczywiście porównywalna z GOAL-em. Nie musisz decydować się na jedno lub drugie, ale możesz wybrać zarówno jedno, jak i drugie (dywersyfikacja). Moim zdaniem, ta notatka jest przeznaczona dla osób, które spodziewają się dobrej wydajności w Azji w ciągu następnych lat, ale nie śmią inwestować w wiele pojedynczych akcji ze względu na brak gotówki. Jeśli azjatyckie giełdy będą się dobrze rozwijać w ciągu najbliższych lat, oczywiście można osiągnąć znacznie wyższą wydajność niż z GOAL-ami lub, jak ja wolę, z Leu Barrier Convertibels. Chodzi tylko o pytania/decyzje: - Czy chcę zaangażować się na rynku azjatyckim - Czy mam pozytywne nastawienie do rynku azjatyckiego - Spodziewam się pozytywnego rozwoju o +10% r/r lub więcej - Czy nie chcę ponosić ryzyka związane z niewielką dywersyfikacją moich inwestycji (tylko 2-3 pozycje) - Czy nie chcę ponosić ryzyka związanego z kursem dolara w mojej inwestycji Ponieważ moje nastawienie do rynku azjatyckiego na najbliższe lata jest raczej pozytywne (przy założeniu ewentualnych przeszkód), uważam to za dobrą uzupełnienie moich Leu Barrier Convertibels. W ten sposób mam pokryte najlepsze azjatyckie rynki w mniejszym lub większym stopniu. Brakuje Japonii, ale są inne dobre produkty strukturyzowane na indeks Nikkei, jeśli to konieczne. Pozdrowienia, Karat

Karat pisze:Cześć Rich, Ta notatka nie jest oczywiście porównywalna z CELEM. Nie musisz decydować się na jedno lub drugie, możesz zdecydować się na oba (dywersyfikacja). Cześć Karat, Masz oczywiście rację, to kwestia dostępnych środków pieniężnych. :lol: Aktualnie nie mam wystarczających środków na oba.. Pozdrowienia, Rich

Napisany przez ADMCI4
Znajdź odpowiednie produkty zabezpieczające kapitał dla takich rynków. Osobiście jednak wolę produkty, które zabezpieczają kapitał zgodnie ze wzrostem kursu. Na przykład fundusz Raiffeisen Eurasien (2216400). Zazwyczaj zabezpieczenie kapitału obowiązuje tylko przy zakupie podczas emisji.

Napisany przez ADMCI4
Cześć Karat Uważam, że jest to interesujący produkt. Gdzie można go handlować? To, co mi się nie podoba, to fakt, że jest handlowany w USD. Jeśli dolar zacznie spadać, to zyski także znikną, tak mi się wydaje, czy się mylę?

Napisany przez ADMCI4
Nie obiecuj sobie zbyt wiele od tych inwestycji zabezpieczonych kapitałem. To przede wszystkim interes dla banków.! Moje osobiste doświadczenie : Notes CS World Basket Indices : E : 2004 - 100 %, aktualny kurs 101 % Notes CS ? Asian Indices Basket : E: 2005 - 98 % , aktualny kurs 106.6 %. Biorąc pod uwagę boomujące giełdy w 2005 roku, raczej skromne wyniki !!!

Jestem bardzo sceptyczny wobec funduszy. W przeszłości straciłem na nich tylko pieniądze. Dlatego postanowiłem nigdy więcej z nimi nie mieć do czynienia. ? Bankier polecał mi ten fundusz bardzo gorąco rok temu. Z powyższych powodów nie zainwestowałem w niego, ale postanowiłem dodać go do listy obserwowanych, aby śledzić jego wyniki. Przecież chcę od czasu do czasu monitorować jakość tych bankierów. ? Oto koszyk: BSKT/ABN 11 CT (SWX) Yield Magnet Notiz: Abn Amro Bank NV: 2005-18.3.11 na koszyku 20 akcji Val.Nr. 2064314 Wyniki w ciągu 1 roku -5% Bank na pewno nic nie stracił. ? Pozdrowienia, Rich

Napisany przez ADMCI4
Wczoraj znowu zostałem pod presją doradcy w sprawie mojego wysokiego udziału gotówki. Chce koniecznie sprzedać swój fundusz. Nie lubię takiego naciskania. Śmieszna sprawa, jesienią UBS mówił o przekupionym rynku szwajcarskim. Teraz chce mi sprzedać swój Top 100 Szwajcarskich Akcji Fonds! Lancelot

Napisany przez Karat
@ pascal Możesz kupować i sprzedawać go w każdym banku. Jest to produkt Quanto, więc nie ma ryzyka walutowego. Karat

Napisany przez ADMCI4
RF-OSTEUROPGARANT 2055159 zakup 05.05 EP 100 kurs dzisiaj 121.5 RF-EURAS-GARANT 2216400 zakup 11.05 Ep 100 kurs dzisiaj 105

Napisany przez ADMCI4
Cześć Karat dolar jest chroniony kapitałem. Czy możliwe jest, że spadający dolar może zjeść cały zysk?

Napisany przez Karat
Cześć Pascal, Dzwoniłem właśnie do partnera ds. marketingu tego produktu, Valiant Privatbank AG, aby dowiedzieć się, jak dokładnie należy rozumieć USD (quanto). W skrócie: W tym przypadku quanto zabezpiecza USD względem zaangażowanych azjatyckich walut. Szwajcarski inwestor (CHF) ponosi więc pełne ryzyko związane z dolarem. W oryginalnym prospekcie zauważyłem także, że przy wygaśnięciu produktu opodatkowane zostanie 13,11% (różnica między 86,89% wartości obligacji a 100% gwarantowanego zwrotu kapitału). Osoba posiadająca produkt przy zakończeniu okresu musi zapłacić podatki w Szwajcarii. Zdaje się zatem, że trzeba byłoby sprzedać wcześniej, ale wtedy ochrona kapitału nie jest zapewniona. W tych warunkach jako szwajcarski inwestor lepiej o tym produkcie zapomnieć. O ile nie jest się przekonanym, że wszystko będzie przebiegać zgodnie z oczekiwaniami produktu. To znaczy: 1. Wzrost trzech indeksów zgodnie z prognozą 2. USD pozostaje stabilny wobec dolara lub nawet staje się silniejszy Możesz zobaczyć prospekt pod adresem Pozdrowienia Karat

Napisany przez speedskater
Karat pisze: 2. dolar amerykański pozostaje stabilny w stosunku do dolara lub nawet staje się silniejszy
Pewnie chodziło Ci o szwajcarskiego franka! :roll:

Napisany przez Karat
Tak, Speeskaterze, masz rację. Pomyliłem się. Karat

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata