Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy emerytura prywatna powinna być dobrowolna czy obowiązkowa?

Napisany przez ADMCI4
Cześć w sobotnie przedpołudnie, moja żona i ja mamy teraz po czterdziestce i nie mamy dodatkowego zabezpieczenia emerytalnego. Oboje pracujemy i prawdopodobnie otrzymamy całkiem niezłą emeryturę, jeśli dożyjemy jej. Ponieważ musimy utrzymać troje dzieci, obecnie po prostu nie stać nas na dodatkową emeryturę. W ostatnich latach przestałem jednak śledzić tę dyskusję. Dlatego szczerze mówiąc, nie wiemy, czy obecnie jest obowiązkowe założenie prywatnego funduszu emerytalnego, czy nadal pozostaje to dobrowolne.

Napisany przez Gerd
Cześć Nie, nie ma obowiązku ustawowego dotyczącego prywatnego oszczędzania na emeryturę. Jednak każdemu poleca się to robić. Jeśli uważają, że dostaną dobrą emeryturę, to w porządku. Niemniej nie powinni ufać urzędowemu orzeczeniu emerytalnemu. Po pierwsze, wymieniona tam emerytura jest brutto. Oznacza to, że trzeba od niej odjąć składki na ubezpieczenie pielęgnacyjne i ubezpieczenie zdrowotne, a także podatki. Jeśli przejdą na emeryturę w wieku 67 lat, będą musieli opodatkować około 80% swojej emerytury. Jeśli chcą przejść na emeryturę wcześniej, za każdy miesiąc przedwcześnie dostaną korektę wynoszącą 0,3%. Jeśli chcą przejść na emeryturę w wieku 65 lat, od ich emerytury zostanie odjęte ponad 7,2%. Po drugie, należy przyjąć, że suma podana tam nie będzie mogła być wypłacona za 17 lat. Bez miliardowych dopłat podatkowych co roku, kasa emerytalna już dzisiaj nie była by w stanie wypłacać emerytur. Czy wciąż uważają, że ich emerytura jest wystarczająco wysoka?

Napisany przez ADMCI4
Dziękuję za miły wpis. Emerytura z pewnością nie wystarczy...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata