Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Kupno domu i finansowanie z partnerem życiowym!

Napisany przez ADMCI4
Cześć, Jestem w trudnej sytuacji i być może ktoś mógłby mi pomóc radami. Od trzech lat mieszkam z partnerem życiowym w spółdzielni mieszkaniowej. Teraz postanowiliśmy wspólnie kupić mieszkanie, co nie jest łatwe. Rodzice mojego partnera chcą nas wesprzeć i wziąć na siebie kredyt. Jak na razie wszystko wydaje się w porządku, ale teraz pojawia się zgrzyt: Rodzice mają tylko jedno żądanie, aby syn był jedynym właścicielem mieszkania w księdze wieczystej. Oczywiście ze względów bezpieczeństwa! Mimo to będziemy spłacać kredyt domowy wspólnie i ponosić połowę wszystkich kosztów związanych z zakupem domu. Czyli wszystko będzie podzielone napoł. Zaczynam lekko podchodzić z rezerwą i chciałbym wiedzieć, jak mogę się zabezpieczyć, aby po zakończeniu spłaty kredytu faktycznie posiadać połowę mieszkania. Z góry dziękuję za wszystkie porady prawne!!!

Napisany przez MThiemann
Cześć Sascha, są dwie możliwości. Rodzice Twojego partnera tylko chcą zachować dostępny kapitał w rodzinie na wypadek nieprzewidzianych okoliczności. 1. Oba zostaniecie właścicielami mieszkania i zawrzecie umowę pożyczki z rodzicami na wypadek rozstania, która będzie zawierała porozumienie o rozstaniu. 2. Uzgadniacie prywatną umowę z partnerem. W tym przypadku zalecam skorzystanie z usług notariusza/prawnika, który będzie reprezentował obie strony i będzie mógł sporządzić umowę, która będzie prawnie wiążąca w przyszłości. Pozdrowienia, M. Thiemann

Napisany przez ADMCI4
Młody, muszę przyznać, że twoje wątpliwości na pierwszy rzut oka wydają się uzasadnione. Być może mogę zaakceptować argumentację, że w rezultacie koszty, takie jak podatki, wzrosną znacząco, ale nie z powodu podanej przyczyny bezpieczeństwa! To naprawdę nie do zaakceptowania! To nie jest mała suma, którą będziesz inwestował przez lata i ostatecznie nie masz pewności - jeśli wystąpi coś nieoczekiwanego -, że pieniądze zostaną zwrócone lub że połowa domu należeć będzie do Ciebie. Dlatego radzę Ci zaangażować do planowanej inwestycji doświadczonego prawnika. Skoro tak wiele mówi się o bezpieczeństwie; Bezpieczniej jest być bezpiecznym!!!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata