Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Opłaty podatkowe na produkty Riester

Napisany przez ADMCI4
Dobry wieczór. Kilka lat temu, na podstawie porady w moim banku Sparkasse, podpisałem umowę na fundusz emerytalny Riester, w którym moje pieniądze są inwestowane w udziały funduszu. Wtedy w ogóle nie zastanawiałem się, jak opodatkowany będzie mój kontrakt. Skoro składa się składki do tego funduszu Riester, podatek dochodowy został już na nie pobrany. Kiedy za prawie 20 lat otrzymam wypłatę z mojej emerytury Riester, czy będę musiał jeszcze coś opodatkować? Tak wysokie zyski z tych udziałów w funduszu nie są aż tak duże. Czy ktoś może mi to wytłumaczyć? Z pozdrowieniami Stardust

Re: Opłaty podatkowe na produkty Riester

Napisany przez Mike Spezi
witaj, Od 01.01.2005 nie ma już produktów emerytalnych w formie ubezpieczeń, planów oszczędnościowych itp., które pozostawałyby ni opodatkowane w swojej formie inwestycyjnej. To oznacza odroczony obciążenie podatkowe! Tylko obniżenia podatkowe lub ulgi podatkowe są w pewnych przypadkach nadal możliwe. Dlatego niestety jest prawdą, że musisz ponownie opodatkować swoje już opodatkowane pieniądze. Z mojego punktu widzenia są to metody rzymskich rabusiów fiskalnych. Często teraz argumentuje się, że odroczony opodatkowanie stanowi korzyść, ponieważ zazwyczaj stawka podatkowa osobista w okresie aktywności zawodowej jest wyższa niż stawka podatkowa odroczona w wieku emerytalnym. Jednak ta wypowiedź nie zawsze jest poprawna. Być może, dzięki oszczędnościom / innym dochodom niż renta, masz tylko marginesalną różnicę w porównaniu do dochodów w okresie aktywności zawodowej. W takim przypadku korzyść może nie być już widoczna. Korzyść pozostaje jednak. Otrzymujesz państwowe dopłaty do własnej składki w pewnym sensie jako bonus zwolniony z podatku w fazie odroczenia. Traktuj to więc jak bezprocentową pożyczkę. Ponadto składki na emeryturę Riester są odliczalne pod względem podatkowym. (Odpis od dochodów) W zależności od dochodu i osobistej stawki podatkowej, urzędy skarbowe sprawdzają to. z poważaniem mike

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata