Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Mąż bez pracy - finansowanie domu marzeń upada!

Napisany przez ADMCI4
Cześć, pilnie potrzebuję porady! Nadszedł wreszcie ten dzień, kiedy mogliśmy z mężem zrealizować nasze wspólne marzenie. Znaleźliśmy wymarzony Dom i nawet zabezpieczyliśmy finansowanie jego zakupu. Plany finansowania są nawet nadal w toku z bankiem. Ale to było za wcześnie na zadowolenie! Jak to czasem bywa w życiu, niespodziewanie mój mąż (murarz) został zwolniony dzisiaj w związku z redukcją personelu. Jego firma odnotowała znaczny spadek zleceń. Jeśli to tylko chwilowa sytuacja, to nasz projekt marzeń jest zagrożony. Tak bardzo na to liczyliśmy! Czy wciąż mamy jakiekolwiek możliwości, aby utrzymać projekt przy życiu? Moglibyśmy przetrwać na początek z naszych oszczędności. Czy powinnam poinformować bank o tej nowej sytuacji? Z góry dziękuję, Silva.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Silvia, niestety nie do końca rozumiem sytuację! Czy podpisaliście już umowę finansowania w banku, jeśli tak, to czy upłynęło już okno wypowiedzenia? Czy chcą Państwo pomimo swojej niepełnosprawności nadal kupić ten Dom? Jeśli powiadomicie bank o waszej sytuacji, co faktycznie powinniście zrobić, to finansowanie prawdopodobnie nie zostanie zatwierdzone, chyba że wasze dochody są na tyle wysokie, że można wykonać obsługę kapitałową. Istnieją z pewnością możliwości regulacji, ale wymaga to odpowiedzi na kilka dodatkowych pytań!!

Napisany przez Moneyman
Dobry wieczór Silvio, choć sytuacja, w której tracisz pracę w trakcie realizacji marzenia o własnym domu, jest tragiczna i nieszczęśliwa, mogę jedynie zalecić wam odłożenie planów. Próba na siłę przeforsowania finansowania, które w rzeczywistości jest nie do utrzymania, wydaje mi się bardzo wątpliwa i może poważnie zaszkodzić waszej wspólnej przyszłości. Nie tylko Dom może zniknąć szybciej, niż powiesz licytacja komornicza, ale banki tutaj bardzo dokładnie sprawdzają. Jeśli wyjdzie na jaw, że zatailiście przed bankiem fakt utraty pracy, nie tylko stracicie Dom, ale również bardzo szybko będziecie mieli na karku oskarżenie o oszustwo kredytowe. (Banki zaczynają to ścigać już od kwoty 2000 € kredytu) Bank jest ubezpieczony na pewne ryzyka za pomocą tzw. ubezpieczenia od szkód zaufania, więc na pewno zostanie zbadane, ponieważ w przypadku odszkodowania bank praktycznie nie ponosi poważnej odpowiedzialności. Tak gorzko to brzmi, ale mogę wam tylko polecić, abyście w pełni skoncentrowali się na nowej sytuacji i starali się jak najszybciej ją zmienić. Projekt finansowy stawiany na niepewnych nogach MOŻE TYLKO ŹLE SIĘ SKOŃCZYĆ...niezależnie od tego, jak bardzo się go sobie usprawiedliwia. Mam nadzieję, że niedługo wrócicie do stanu, w którym wasze marzenie nie będzie miało przeszkód. Z poważaniem! Mistrz Finansów

Napisany przez ADMCI4
Cześć, cześć! Nie wygląda zbyt różowo wasza sytuacja. Na pewno powinniście podać nam kwotę pożyczki oraz sumę, jaką wkładacie do waszego projektu marzeń. Co więcej, byłoby interesujące wiedzieć, czy bank udzielający kredytu to wasz własny bank. Mówisz, że to tylko przejściowa sytuacja, ale czy macie absolutną pewność, że twój mąż zostanie ponownie zatrudniony w najbliższym czasie? Czy zawsze tak było? Jeśli sytuacja dochodowa waszego gospodarstwa domowego jest znana bankowi i nie widzą oni zagrożenia w tej sytuacji, możecie mieć minimalne szanse. Ja na twoim miejscu nie miałbym dużych nadziei. W każdym razie powinieneś szczerze poinformować bank o nowej sytuacji. O ile mi wiadomo, jest to również zawarte w umowie kredytowej. Być może powinniście wybrać lepszy czas na realizację waszego marzenia i zainwestować więcej kapitału własnego. Pozdrowienia, Arnold23

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata