Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Kryzys euro - Santander WHEN lokata terminowa)

Napisany przez Axeman
Cześć wszystkim, ulokowałem swoje pieniądze na rachunku oszczędnościowym w Santander Consumer Bank. Nie tylko z powodu atrakcyjnych oprocentowania, ale także dlatego, że bank całkiem nieźle poradził sobie z kryzysem finansowym. Jednak teraz zaczynam być trochę zaniepokojony, ponieważ jak się wydaje, hiszpańskie banki zainwestowały masowo w greckie obligacje państwowe. Teraz Hiszpania również została zdegradowana (rosną zabezpieczenia przed niewypłacalnością). Niestety, nie mam informacji na temat tego, ile miliardów euro Santander tam zainwestował. No cóż ... co o tym sądzicie? Jak bezpieczne są tam moje pieniądze? Nie chcę przeżyć sytuacji jak w przypadku Kaupthing z niepewnym wynikiem. I tak czy siak nie wierzę w fundusz gwarantowania depozytów, ponieważ jeśli bank upadnie, to i tak nic nie uratuje. Ponadto moje depozyty są wielokrotnie większe od gwarantowanej kwoty. Ciao Axeman

Napisany przez marketmaker2
Axeman pisze: Ponadto moje depozyty są wielokrotnie wyższe niż gwarantowana granica.
W Santanderze 386 mln euro na klienta jest zabezpieczone przez fundusz gwarancyjny prywatnych banków w Niemczech. Jako multimilioner (patrz powyżej) nie musisz się zbytnio martwić kryzysem finansowym, po prostu zainwestuj w zabezpieczone przed inflacją aktywa. Proponuję następujące podziały: 35 mln w złocie, około 250 mln w jachty lub zamki. Drogie samochody również warto rozważyć, 100 mln może również w akcje (fundusze) lub inwestycje bezpośrednie. Resztę rozdziel na różne banki lub po prostu wydaj. Te doświadczenia nie mogą zostać zabrane przez kryzys finansowy. Pozdrowienia, marketmaker2

Napisany przez Axeman
marketmaker2 pisze: W Santanderze 386 mln euro na klienta jest zabezpieczone przez fundusz gwarancyjny prywatnych banków w Niemczech.
Świetna broszura reklamowa, znam też. Ale zdrowy rozsądek mówi jednak, że to kompletne bzdury. Nawet Wikipedia to potwierdza: Na świadczenia dobrowolnego funduszu gwarancji depozytów klient nie ma bezpośredniego roszczenia przeciwko funduszowi swojego banku. Fundusz służy stabilizacji instytucji do niego należących w przypadku kryzysu. W przypadku ogólnokrajowego kryzysu bankowego wystarczające świadczenie nie jest gwarantowane. A może sam(a) po prostu policzysz, ile w teorii zostaje każdemu klientowi. Około 5 300 000 klientów (2008 r.) przy 11 mld euro depozytów (raport roczny) daje.. no? Dokładnie, około 2000 euro na klienta. Ale nawet te ustawowo chronione 50 000 euro zazwyczaj przepadają w przypadku upadłości. Fundusz gwarancji ustawowy ma, według szacunków, od 4 do 8 miliardów euro. To nawet nie wystarczy na średnio dużym bank - notabene na jednego z największych w Europie. A to, że inne banki dopłacają pieniądze (i dlatego też bankrutują) nie wierzy chyba nikt. Ale jeśli w to wierzysz, to jest twoje dobre prawo. Czy ktoś z wiedzą może podać kilka linków, gdzie można zobaczyć, które inwestycje posiada Santander?

Tak jest. Jeśli nie ufasz żadnemu systemowi zabezpieczeń, powinieneś zainwestować swoje oszczędności w aktywa realne, jak już wspomniano powyżej. Jeśli dojdzie do kompletnego załamania się systemu finansowego, żadne pieniądze nie będą bezpieczne w żadnym banku.

Napisany przez Axeman
Jeśli umiesz czytać ... pytam o ryzyka związane z bankiem SANTANDER CONSUMER BANK w związku z obecną sytuacją dotyczącą greckich i hiszpańskich obligacji państwowych, a nie o ryzyko upadku SYSTEMU FINANSOWEGO. I tylko dlatego, że nie ufam fałszywemu systemowi zabezpieczeń, nie oznacza to, że cały system finansowy ulegnie zniszczeniu, jeśli jakiś bank upadnie. O rany. Gdyby tylko więcej osób zapytało przed upadkiem HRE, Kaupthing, Lehmann, itp., mogliby jeszcze ocalić swoje pieniądze, nieprawdaż? A bank oszczędnościowy jest zupełnie czymś innym niż bank prywatny ... w każdym razie, ktoś mógłby mieć przydatny link informacyjny dotyczący bieżących ryzyk.

Czy naprawdę myślisz, że Risk Manager Banku Santander udzieli ci informacji na temat ich pozycjonowania i struktury ryzyka, czy też ogólnego ryzyka? Śni ci się... Informacje z zewnątrz są wyłącznie spekulacjami i nigdy nie powinny być warte x-krotnej wartości systemów zabezpieczających. Powodzenia w poszukiwaniu informacji.

Napisany przez Johnel
Cześć Axeman, Dzisiaj jestem w tej samej sytuacji jak ty rok temu. Jak w końcu się zdecydowałeś? Jestem dość zdezorientowany. Z góry dzięki. Johnel

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata