Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: ubezpieczenie dalsze w obowiązkowym ubezpieczeniu zdrowotnym

Napisany przez ADMCI4
Cześć drodzy eksperci finansowi! Jestem zatrudniony w dużej firmie i obecnie zarabiam około 47 000 € rocznie. Oznacza to, że jestem ubezpieczony przez pracodawcę w ramach obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego. W przeciwieństwie do wielu innych tutaj na forum, tak naprawdę nie chciałbym zmieniać tej sytuacji. Jeśli musiałbym się ubezpieczyć prywatnie, wszystko byłoby dla mnie znacznie droższe. Ponieważ wielu ludzi pyta tutaj, od kiedy mogą się ubezpieczyć prywatnie, chciałbym teraz wiedzieć, od kiedy muszę się prywatnie ubezpieczyć (!). Chciałbym pozostać w mojej kasie chorych i móc bezpłatnie ubezpieczyć również moje dzieci. Co może oznaczać dla mnie podwyżka wynagrodzenia w przyszłym roku w wysokości około 3000 € rocznie? Jakie mam możliwości, aby pozostać ubezpieczonym w ramach obowiązkowego ubezpieczenia? Pozdrowienia, LoriotFan

Re: ubezpieczenie dalsze w obowiązkowym ubezpieczeniu zdrowotnym

Napisany przez Mike Spezi
Cześć Loriotfan, ponownie okazuje się, że w społeczeństwie panuje duża nieświadomość. Obecnie próg ubezpieczenia / roczne wynagrodzenie graniczne wynosi 49 950 euro lub 4162,50 euro, aby móc się prywatnie ubezpieczyć, a nie musieć! Musisz udowodnić to dochód przez okres 3 lat, aby stać się ubezpieczonym. Jednak nawet coraz mniej osób zatrudnionych udaje się to osiągnąć, ponieważ ustawodawca regularnie zwiększa ten próg, aby zmusić lepiej zarabiających do korzystania z obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego. Możesz więc nadal, nawet jeśli spełnisz powyższe warunki w ciągu następnych 3 lat, pozostać dobrowolnym członkiem obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego! Twoje dzieci nadal pozostaną w nim bezpłatnie ubezpieczone. Jedyną zmianą będzie status, z ubezpieczenia obowiązkowego na ubezpieczenie nieobowiązkowe. Nawiasem mówiąc, stwierdzenie, że wszystko staje się znacznie droższe, również nie jest akceptowalne jako ogólna ocena. Może to być prawdziwe w twoim przypadku, ale w zależności od wieku i sytuacji rodzinnej może być również dokładnie odwrotnie. Jeśli jestem młody i zdrowy, być może mam tylko jedno dziecko, to ubezpieczenie prywatne może być nawet tańsze. Pracodawca również przyczynia się do kosztów pracownika w połowie do średniej maksymalnej stawki GKV. Pomijając fakt, że świadczenia w PKV z reguły są lepsze niż w GKV. Teraz dodaj dodatkowe składki, takie jak opłata za wizytę, dodatkowe opłaty za recepty, środki lecznicze, masaże, protezy zębowe itp., gdzie jako pacjent GKV musisz płacić dodatkowe opłaty w czasami znacznej wysokości, PKV może czasami być lepszym rozwiązaniem. Ale jak już wspomniałem, zależy to od wielu czynników, które tutaj nie zostały bliżej określone. Jeśli mają Państwo dodatkowe pytania, chętnie służę pomocą. Pozdrowienia Mike

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata