Dobry wieczór DerDenker,
tutaj mamy do czynienia z klasycznym finansowaniem konsumenckim:
najczęściej reprezentowane tutaj:
- Targobank (dawniej Citi)
- Santander Consumer Bank
- SWK-Bank
- Dresdner Cetelem
W zależności od banku, obowiązki w postaci potwierdzenia dochodów obowiązują dopiero od określonych kwot finansowania. Dla banku finansującego te transakcje nie stanowią źródła dochodu (najczęściej nawet finansowanie w 0%), ale służą do generowania potencjału adresowego, który można wykorzystać do reklamy. Kiedy klient, który otrzymał taką reklamę, reaguje na ofertę kredytową, bank ma dodatkowe kryterium zdolności kredytowej oparte na doświadczeniu z małego finansowania konsumenckiego.
Oznacza to:
Bank odrzuca klientów z złym zachowaniem płatniczym i udziela większych
kredytów jedynie klientom o nienagannym sposobie spłaty. Jest to więc nawet zasada minimalizacji ryzyka!
Ponadto należy pamiętać, że kwocie finansowania zawsze odpowiada równowartość finansowanego towaru. Jeśli nie spłacisz swojego telewizora, komornik ma co zająć ;-)
(Rzadko zdarza się w praktyce)
por.: Łatwiej uzyskać
kredyt samochodowy na 20 000 € niż finansowanie gotówkowe, ponieważ w przypadku finansowania samochodu istnieje odpowiednia równowartość.
Z praktyki mogę powiedzieć, że większość tych wniosków o finansowanie składanych w sklepach elektronicznych, meblowych lub budowlanych jest automatycznie decydowana przez komputer (do 95%). Tylko przypadki graniczne trafiają przed oczy pracownika biurowego.
Mam nadzieję, że mogłem Ci pomóc.
Z poważaniem!
Moneyman