Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Informacje na temat emerytury dla samodzielnych rzemieślników.

Napisany przez ADMCI4
Cześć, nie mam doświadczenia ani z tego rodzaju forami, ani z tematem emerytur. Dlatego liczę na wsparcie i pomoc w moich pytaniach. Mam 31 lat i jestem samodzielnym mistrzem dekarzem. Rok temu się ożeniłem i mam dziecko. Właśnie jako samodzielny przedsiębiorca muszę myśleć o zabezpieczeniu na starość i dlatego potrzebuję wielu informacji na temat różnych możliwości, jakie są mi dostępne w tym obszarze. Czy ktoś może udzielić mi tutaj informacji lub przynajmniej podać mi adresy, pod które mogę się zwrócić? Dziękuję. Berti

Napisany przez Graufell
Twój pierwszy krok mógłby wyglądać tak: Książki + Specjalne wydania - Fundacja Warentest - test.de Tam znajdziesz wydanie Planowanie emerytalne dla osób prowadzących działalność samodzielnie.

Napisany przez IQ Hausbau GmbH
A może zainteresowałbyś się własnym mieszkaniem?? Inwestycje w nieruchomości są obecnie opłacalne. Ceny są niskie

Napisany przez EuroPaule
IQ Hausbau GmbH pisze: Jakie są możliwości posiadania domu?? Inwestycje w nieruchomości są obecnie korzystne. Ceny są niskie.
Jakie są możliwości obligacji? Kursy są obecnie niskie (przynajmniej w przypadku greckich, hiszpańskich, portugalskich....) Jakie są możliwości akcji? Niektóre są teraz tanie. Jakie są możliwości funduszy zamkniętych? Obecnie można tanio kupić statki. Albo samoloty. Albo nieruchomości? Albo..... Albo ubezpieczenie na życie? Albo ubezpieczenie emerytalne? Przepraszam, ale takie zalecenia dotyczące konkretnych produktów mogą być dobrej woli, ale na pewno są zupełnie bezwartościowe. Nasz przyjaciel z dachu potrzebuje spersonalizowanego i spójnego koncepcji ogólnej. Forum niestety tego nie zapewni. Pozdrowienia, Paule

Napisany przez ADMCI4
Berti7 pisze: Dzień dobry, nie mam doświadczenia ani z tego rodzaju forum, ani z tematem świadczeń emerytalnych. Dlatego liczę tutaj na wsparcie i pomoc w moich pytanich. Mam 31 lat i jestem samozatrudnionym mistrzem dekarzem. Przed rokiem się ożeniłem i mam dziecko. Zwłaszcza jako samozatrudniony muszę myśleć o zabezpieczeniu na emeryturze i potrzebuję wielu informacji na temat różnych możliwości, jakie są mi dostępne w tym zakresie. Czy ktoś może udzielić mi informacji lub przynajmniej podać adresy, do których mogę się zwrócić? Dziękuję. Berti
Cześć Berti, Najpierw dziękuję za skorzystanie z tego forum - to właściwe miejsce, aby zdobyć pierwsze informacje i kontakty. Moglibyśmy teraz faktycznie podać Ci długą listę bezstronnych sugestii - bardzo by nam wszystkim pomogło, gdybyś bardziej sprecyzował swoje życzenia. Oto kilka wskazówek: - Czy chcę oszczędzać pieniądze, aby otrzymać je na emeryturze? - Czy chcę inwestować pieniądze, aby zyskiwać na odsetkach, kursach, itp.? - Czy jestem gotowy podjąć ryzyko, czy wolałbym, aby było bardziej bezpieczne? - Czy mogę sobie wyobrazić inwestowanie pieniędzy na przykład w budowę domu, aby być w stanie mieszkać bezpłatnie na emeryturze? - Czy chcesz oszczędzić dodatkową kwotę x na przyszłą emeryturę. - itd. Jeśli chcesz, możesz podać nam kilka więcej szczegółów, a my tutaj na forum pomożemy Ci sugestiami i wsparciem. Nie wszyscy na forum są ekspertami we wszystkich dziedzinach, a nawet amatorzy są w stanie złożyć swoje oświadczenie, czasem w tym procesie powstaje dobra idea. Perspektywy na sprawy są różne - dlatego istnieją fora, które odzwierciedlają różne punkty widzenia, a każdy może, powinien i ma prawo wyrobić sobie opinię. Więc podziel się swoimi pomysłami i pytaniami!

Cześć Europaule, tylko dlatego, że w jednej z moich odpowiedzi pojawiło się słowo „własny Dom”, nie oznacza to, że jest to reklama. Jeśli spojrzysz na liczbę tematów, w których jestem aktywny, oraz na treść moich odpowiedzi, powinieneś najpierw przeczytać, a potem ocenić!!

Napisany przez EuroPaule
IQ Hausbau GmbH pisze: Cześć Europaule, To, że w jednej z moich odpowiedzi wspomniałam o domu jednorodzinnym, nie oznacza, że robię reklamę. Jeśli zajrzysz do innych wątków, w których jestem aktywna, zobaczysz, jak wyglądają moje odpowiedzi. Najpierw przeczytaj, a potem oceniaj!
Cześć Stefanie (czy mam pisać IQ Hausbau GmbH?), Proszę, nie bierz tego do siebie, ale do tej pory widziałam tylko tę jedną odpowiedź od Ciebie. Pojawiał się w niej Dom jednorodzinny jako sugestia inwestycyjna i w nazwie firmy. Nie mogłam z niej wyciągnąć zbyt wiele treści. Wyglądało to trochę jak mało przemyślany próbka autopromocji. Nie miałabym nic przeciwko (bo było to jasno widoczne), gdyby treść była bardziej wartościowa. Bardzo pochwalam nowy post z wieloma pytaniami. Niemniej jednak nie możesz oczekiwać, że zanim udzielę bezpośredniej odpowiedzi, dokładnie prześledzę historię użytkownika na tej i innych platformach. Za treść i odbiór wiadomości odpowiedzialność ponosi nadawca, a nie odbiorca. Pozdrowienia, Paule

Cześć Paule, wszystko w porządku. Dziękuję za miłą odpowiedź. Chcemy pomóc, ale oczywiście zawsze staramy się też pokazać siebie. Staram się nawiązać kontakty na wielu poziomach i wspierać pracę tych forum BEZWZGLĘDNIE. Dlatego zalogowałem się specjalnie pod nazwą firmy. Tak, aby użytkownicy również widzieli, dlaczego uważam się za kompetentnego doradcę w niektórych tematach. Ale zgadzam się z Tobą, że zawsze powinienem pisać bardziej szczegółowe odpowiedzi. DZIĘKUJĘ

Napisany przez Gerd
Cześć Berti Mam pytanie. Jesteś jednoosobowym przedsiębiorcą czy zatrudniasz pracowników? Jaka jest forma prawna Twojej firmy? Czy już kiedyś zapoznałeś się z ubezpieczeniami społecznymi? Na pewno chodzi Ci nie tylko o emeryturę. Dobry doradca podatkowy może również udzielić Ci kilku wskazówek w tej kwestii.

Napisany przez ADMCI4
Cześć Gerd, Jestem samozatrudnionym mistrzem dekarzem (jednoosobowa działalność gospodarcza)! Nie mam określonej formy prawnej. Czy ktoś ma jeszcze jakiś pomysł? Berti

Przeszukiwałem w Google, zobacz czy znajdziesz coś tutaj: Betriebliche Altersvorsorge + Blog do Zabezpieczenia Społecznego Archiwum Ubezpieczeń Rentowych dla samozatrudnionych rzemieślników https://www.hwk-aachen.de/fileadmin/u...rsvorsorge.pdf Ubezpieczenia: Cztery modele zabezpieczenia emerytalnego dla samozatrudnionych rzemieślników - mittelstanddirekt.de W Twoim Związku lub IHK mogą być również dostępne ulotki. Również Instytut Badań Rynkowych ma książki i broszury na ten temat. Spróbuj także na stronach Focus, Stern, Wirtschaftwoche online. Z pewnością w archiwum znajdziesz artykuły. Jeśli masz więcej szczegółów dotyczących swojego planu, podaj nam te informacje, a postaramy się Ci pomóc dalej.

Napisany przez Gerd
Cześć

Jeśli jako rzemieślnik opłacałeś składki do ubezpieczenia emerytalnego przez 18 lat, możesz złożyć wniosek o zwolnienie z obowiązku ubezpieczenia emerytalnego. Powinieneś jednak sprawdzić, czy należy kontynuować wpłacanie minimalnej składki w wysokości 79 € miesięcznie. Dzięki temu zachowasz swoje prawo do ustawowej renty dla niezdolnych do pracy. Prywatna renta z tytułu niezdolności do pracy jest bardzo droga dla dekarzy i nieco ryzykowna dla osób prowadzących działalność gospodarczą. Na razie jednak aż do przyszłości będziesz musiał odprowadzać pełną stawkę ubezpieczenia emerytalnego w wysokości 19,9%, maksymalnie 492,52 € w krajach związkowych nowych, od twojego zysku. Jako przedsiębiorca jednoosobowy nie masz możliwości skorzystania z środków na emeryturę w ramach firmy. Jedyną możliwością dla ciebie, aby skorzystać z podatkowo odliczalnego oszczędzania na emeryturę, jest Rürup. Możesz odliczyć rocznie maksymalnie 20.000 € składki podatkowej. Obecnie jednak tylko 70% z tego można odliczyć. Corocznie odliczalność podatkowa wzrasta o 2%.
Należy również zastanowić się nad swoim ubezpieczeniem zdrowotnym.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata