Berti7 pisze:
Dzień dobry,
nie mam doświadczenia ani z tego rodzaju forum, ani z tematem świadczeń emerytalnych. Dlatego liczę tutaj na wsparcie i pomoc w moich pytanich. Mam 31 lat i jestem samozatrudnionym mistrzem dekarzem. Przed rokiem się ożeniłem i mam dziecko. Zwłaszcza jako samozatrudniony muszę myśleć o zabezpieczeniu na emeryturze i potrzebuję wielu informacji na temat różnych możliwości, jakie są mi dostępne w tym zakresie. Czy ktoś może udzielić mi informacji lub przynajmniej podać adresy, do których mogę się zwrócić?
Dziękuję.
Berti
Cześć Berti,
Najpierw dziękuję za skorzystanie z tego forum - to właściwe miejsce, aby zdobyć pierwsze informacje i kontakty.
Moglibyśmy teraz faktycznie podać Ci długą listę bezstronnych sugestii - bardzo by nam wszystkim pomogło, gdybyś bardziej sprecyzował swoje życzenia. Oto kilka wskazówek:
- Czy chcę oszczędzać pieniądze, aby otrzymać je na emeryturze?
- Czy chcę inwestować pieniądze, aby zyskiwać na odsetkach, kursach, itp.?
- Czy jestem gotowy podjąć ryzyko, czy wolałbym, aby było bardziej bezpieczne?
- Czy mogę sobie wyobrazić inwestowanie pieniędzy na przykład w budowę domu, aby być w stanie mieszkać bezpłatnie na emeryturze?
- Czy chcesz oszczędzić dodatkową kwotę x na przyszłą emeryturę.
- itd.
Jeśli chcesz, możesz podać nam kilka więcej szczegółów, a my tutaj na forum pomożemy Ci sugestiami i wsparciem.
Nie wszyscy na forum są ekspertami we wszystkich dziedzinach, a nawet amatorzy są w stanie złożyć swoje oświadczenie, czasem w tym procesie powstaje dobra idea. Perspektywy na sprawy są różne - dlatego istnieją fora, które odzwierciedlają różne punkty widzenia, a każdy może, powinien i ma prawo wyrobić sobie opinię.
Więc podziel się swoimi pomysłami i pytaniami!