Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Adidas-Salomon

Napisany przez ADMCI4
Adidas byłby całkiem interesującym tytułem... W zeszłym roku wzrost wyniósł około 50%, w ciągu ostatnich 3 miesięcy blisko 30%. Należy również pamiętać, że mamy rok Mistrzostw Świata w Piłce Nożnej. a) Odbędą się one w Niemczech / b) Adidas jest oficjalnym dostawcą sprzętu dla drużyn takich jak Francja, Argentyna oraz Niemcy. Ponadto przejęcie Reeboka zostało już zakończone. To kwestia intuicji, ale myślę, że w tym roku możliwy byłby wzrost do 200,00. smi1

Napisany przez richard100
Możliwe, że masz rację. Dla mnie towar nie spełnia 3 warunków do zakupu. ? 1. Zgodnie z wykresem, tytuł praktycznie znajduje się na historycznym szczycie. Zbyt duże ryzyko spadku. 2. Beznadziejny zwrot z dywidendy. 3. Wskaźnik cena/zysk nie jest zbyt niski. To moje całkowicie osobiste zdanie Pozdrowienia, Rich

Napisany przez ADMCI4
richard100 pisze: 3. PE nie jest takie tanie.
Czytam PE wszędzie... Czy to ma coś wspólnego z ceną/zyskiem? smi1

Napisany przez 2cybercrash
Obserwowałem Adidasa zbyt słabo, tylko szybko rzuciłem okiem, przebieg z 140€ na 170€ był dość szybki. Trend wydaje się być nadal intakt, ale przebieg był szanujący, PE 17 też nie jest zbyt tani. (PE oznacza Price-Earning, czyli stosunek ceny do zysku, 10 jest tanie, a 40 to już trochę za drogo). Obserwuję Pumę, niestety przegapiłem moment wejścia, teraz osiągnęła cel kursowy 280, przy PE 19. Porównując to z podobną branżą. Nike również podobnie, ostatni bilans był trochę skromny, co od razu wpłynęło na kurs. Marzec to krytyczny okres na giełdzie ze względu na duży wygasający kontrakt opcji. Jeśli koniecznie trzeba, najwyżej nabyłbym pół udziału. Lepiej jest obserwować, czekać na korzystniejszy moment wejścia, ważne są dane firmowe i perspektywy. Nie znam się na tym zbyt dobrze. Mam raczej złe doświadczenia z branżą tekstylną, ale jeśli ktoś nie może sobie odmówić i jest fanem, to musi być przy tym. Ryzyko małej pozy­cji i trwanie, dlaczego nie. Osobiście nie jestem zainwestowany.

Napisany przez beta
Integracja Reeboka nie została jeszcze w pełni przyswojona, dzisiaj tytuł nadal traci na wartości. Kupiłem, kierując się zasadą teraz albo nigdy. Nawet patrząc na dwuletni wykres można dostać zawrotu głowy....---------------------------------------adidas-Salomon osiąga wzrost przychodów i zysków02.03.2006aktiencheck.deProducent odzieży sportowej adidas-Salomon AG (ISIN DE0005003404 / WKN 500340) zdołał znacząco zwiększyć przychody i zyski w ubiegłym roku.Skonsolidowane przychody wzrosły w 2005 roku o 12 procent. W przeliczeniu na euro, przychody w 2005 roku wzrosły o 13 procent, osiągając poziom 6,64 mld euro (2004: 5,86 mld euro). Przychody związane z marką adidas były najsilniejszym czynnikiem wzrostu dla koncernu w 2005 roku. Skorygowane o wpływ kursów walutowych, przychody związane z marką adidas w 2005 roku wzrosły o 12 procent.Marża brutto koncernu poprawiła się w 2005 roku o 0,2 punktu procentowego osiągając poziom 48,2 procent (2004: 48,0 procent), co stanowi najwyższą marżę brutto w historii koncernu.Ponadto, w 2005 roku zysk operacyjny wzrósł o 21 procent, osiągając poziom 707 mln euro (2004: 584 mln euro). Ten wzrost wynikał w dużej mierze z większych przychodów oraz poprawy marży brutto. W rezultacie, marża operacyjna w 2005 roku poprawiła się o 0,7 punktu procentowego do 10,7 procenta (2004: 10,0 procenta).Ponadto, zysk operacyjny koncernu przed opodatkowaniem wzrósł o 25 procent w 2005 roku, osiągając poziom 655 mln euro (2004: 526 mln euro). Zysk operacyjny z działalności kontynuowanej wzrósł o 31 procent w 2005 roku, osiągając poziom 434 mln euro (2004: 333 mln euro). Poprawę tę przyniósł głównie solidny wzrost przychodów oraz mocny rozwój marży brutto i marży operacyjnej.Zysk przypadający na akcjonariuszy koncernu, obejmujący zysk z działalności kontynuowanej i zakończonej, wzrósł o 22 procent, osiągając poziom 383 mln euro (2004: 314 mln euro).Ponadto, niezmniejszony zysk na jedną akcję z działalności kontynuowanej i zakończonej wzrósł o 19 procent, osiągając poziom 8,19 euro w 2005 roku, w porównaniu do 6,88 euro w 2004 roku.Na 31 grudnia 2005 roku koncern dysponował netto-likwidnością w wysokości 551 mln euro. Oznacza to poprawę o 1,22 mld euro lub 183 procent w porównaniu z netto zobowiązaniami finansowymi na poziomie 665 mln euro na koniec poprzedniego roku.Dla Grupy adidas bez Reeboka prognozowany jest wzrost na poziomie wysokich jednocyfrowych wartości w 2006 roku. Mocno operacyjna marża dla Grupy adidas bez Reeboka prawdopodobnie wyniesie w 2006 roku między 10,0 a 10,5 procenta. Ze względu na oczekiwane silne wyniki operacyjne przewiduje się dwucyfrowy wzrost zysków dla Grupy adidas bez Reeboka.Herbert Hainer powiedział: adidas i TaylorMade nigdy nie były silniejsze niż dziś, a patrząc w przyszłość, widzę ogromne szanse, aby obie jeszcze bardziej się rozwinęły i wzmocniły. Nasze obecne skupienie jest teraz skierowane na odwrócenie trendu marki Reebok. W roku mistrzostw świata 2006 nasza Grupa po raz pierwszy osiągnie przychody wynoszące prawie 10 mld euro. Wszystkie regiony przyczynią się do tego wzrostu. Ostatecznie, po raz szósty z rzędu przewidujemy dwucyfrowy wzrost zysków w roku 2006.

Napisany przez beta
2 marca kupiłem, dzisiaj wreszcie mam zysk wynoszący 5,5%. Adidas ma zamiar znacząco przekroczyć własne oczekiwania dotyczące przychodów związanych z mistrzostwami świata, ... przynajmniej tak mówią dziś. Analitycy jednak dalej uważają, że Puma jest na czele... Powód: W przypadku Adidasa cena już zawiera bardzo dużo optymizmu. Ponadto interesy związane z Reebokiem idą źle, a Nike nadrabia dystans, ... na rynku piłkarskim. W każdym razie, po dzisiejszych wiadomościach nie zamierzam sprzedawać (chociaż mój stan gotówki w euro pozostawia wiele do życzenia).... Nadal korzystać z histerii inwestorów i euforii na rynku DAX, ... Ponieważ wiadomości mogą być jeszcze lepsze..... :lol: : ------------------------------------------------- Adidas: Spór dotyczący butów z kangura SAN FRANCISCO - Buty Adidas z kangura trafią przed najwyższy sąd Kalifornii. Brytyjska organizacja ochrony zwierząt VegeTarians International Voice of Animals (VIVA) pozwała niemieckiego producenta sprzętu sportowego, zarzucając mu lekceważenie prawa stanowego USA dotyczącego ochrony kangurów, powiedziała przedstawicielka VIVA. ---------------------------------------------------

Napisany przez beta
Również dzisiaj pozytywne wieści: https://www.finanznachrichten.de/nachrichten-2006-04/artikel-6268103.asp Wygląda na to, że umowa z Reebokiem zaczyna przynosić efekty.... Realizacja zysków nigdy nie jest błędem, ale 8% to nie jest dużo. Choć jestem dość pewny, że cena akcji Adidasa szybko wzrośnie w kierunku 180 €....ale zwracam uwagę na słowo dość. Analitycy woleliby Nikea i Pumę. Innym razem, adidas. Pozdrowienia

Napisany przez beta
Wygląda na to, że nic nie zostawiają przypadkowi.... Dyrektor generalny koncernu, Herbert Hainer, sprawia bardzo przekonujące wrażenie podczas swoich publicznych wystąpień i już skupia się na Chinach 08. Na pewno ponownie skorzystam :-) ....nie spieszy się. Zobaczymy, jak będzie wyglądać dalszy los Reeboka. https://www.n-tv.de/665434.html -------------------------------------------------------------------------------- --------------- Olimpiada 2008 w Pekinie bije wszystkie rekordy sponsoringu Ważne jest uczestnictwo: Prawa człowieka w cieniu chińskiego gigantycznego rynku Igrzyska olimpijskie w Pekinie w 2008 roku biją już rekordy. Jak podaje dzisiaj Financial Times (FT), dochody z umów sponsorskich z firmami z branży odzieżowej przekroczą wartość rekordową miliarda dolarów (około 762 milionów euro). Sam tylko dochód z dotychczasowych umów sponsorskich z sześcioma głównymi sponsorami, w tym Volkswagenem, Bankiem Chin i China Mobile, przyniesie Igrzyskom Olimpijskim 2008 roku około 600 milionów dolarów. Pogoń za najbardziej spektakularnym wydarzeniem sportowym na najatrakcyjniejszym rynku na świecie pokazuje raz jeszcze, że polityka praw człowieka w tym kraju ustępuje w cieniu jej sukcesów gospodarczych. Uważam, że Pekin pobije wszystkie rekordy - powiedział Gerhard Heiberg, przewodniczący komisji marketingu Międzynarodowego Komitetu Olimpijskiego (MKOl) https://www.olympic.org dla FT. Dochody z sponsoringu na pewno przekroczą miliard dolarów. W porównaniu do tego, Igrzyska w Atenach w poprzednim roku, jak podaje FT, przyniosły dochód z sponsoringu w wysokości około 248 milionów euro (325 milionów dolarów). Igrzyska w Salt Lake City i Atenach razem przyniosły 603 miliony dolarów z jedenastu dużych sponsorów imprezy sportowej. Rozwijający się biznes służy ponownie MKOl jako uzasadnienie wyboru Pekinu na miejsce organizacji igrzysk, które ma zamazać obawy krytyków dotyczące sytuacji praw człowieka w Chinach. Przy argumentacji przeciwko krytykom służy otwarcie ogromnego kraju za pomocą gospodarki, która w rezultacie prowadzi także do poprawy praw człowieka. Igrzyska w Pekinie w 2008 roku są w tej perspektywie punktem zwrotnym i otwarciem kraju podobnie jak Igrzyska w 1964 roku w Tokio dla Japonii i Igrzyska w 1988 roku w Seulu dla Korei Południowej. Przy tym łatwo zapomina się, że po zakończeniu zimnej wojny właśnie Chińska Republika Ludowa udowodniła, że gospodarka rynkowa i modernizacja niekoniecznie muszą iść w parze z demokracją i prawami człowieka. Zasada olimpijska ważne jest uczestnictwo nabiera tu nagle bardzo ekonomicznego i zimnego wymiaru. Financial Times -------------------------------------------------------------------------------- --------------- Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata