Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Aktualne tematy do rozmów towarzyskich. Bez reklam.

Re: Prawo specjalne do użytkowania ogrodu!

Napisany przez ADMCI4
Cześć Kochani, Ja i moja żona mamy mały problem prawny, w którym potrzebujemy Waszej pomocy. Jesteśmy właśnie w trakcie zakupu długo oczekiwanej mieszkania w Europze Środkowej. Mieszkanie obejmuje 3 przyjemne tarasy oraz piękny mały ogródek. Powiedziano nam, że prawo wyłącznego korzystania z ogrodu zostało ustanowione i zatwierdzone na zgromadzeniu wspólnoty mieszkańców w 2003 roku. Naszą troską jest teraz mała adnotacja, że ten postanowienie miałoby moc do odwołania. To naprawdę budzi niepokój!! Gdyby kiedykolwiek ktoś wpadł na pomysł, aby to zmienić, nasze życie stałoby się dość trudne. Nie chcemy sugerować, że nie chcemy mieć nic wspólnego z naszymi przyszłymi sąsiadami, ale codzienne grillowanie lub opalanie się razem to też nie jest to, czego chcielibyśmy. Zrozumiałe, prawda? Jak możemy się zabezpieczyć - będziemy wdzięczni za wszelkie wskazówki prawne. Pozdrowienia, Helge

Napisany przez ADMCI4
Cześć, na pewno bardzo podobało Wam się mieszkanie, skoro inaczej ten problem odstraszyłby wielu kupujących. Cieszę się z Was! Nie zawsze ma się szczęście i od razu znajduje to, o czym marzyło się. Wasz problem nie jest nierozwiązywalny, można łatwo dojść do kompromisu. O ile mi wiadomo, moglibyście uwzględnić prawo wyłącznego korzystania w umowie notarialnej. W ten sposób moglibyście zabezpieczyć sobie wyłączne korzystanie z ogrodu, dopóki jesteście właścicielami mieszkania.

Napisany przez my.butterfly
Witam, chciałbym dołączyć do tego tematu i mam nadzieję, że ktoś mi pomoże. Szukaliśmy mieszkania z ogrodem do wyłącznego użytku. Teraz już je znaleźliśmy. Umowa najmu została podpisana, a w umowie jasno określono, że ogród jest do wyłącznego użytku, pod pierwszym akapitem, gdzie wymienione są wynajęte pomieszczenia! Teraz jedna sąsiadka podchodzi do mnie i mówi, że ma napisane w umowie, że ma prawo do korzystania z ogrodu od 40 lat. Nie wzięlibyśmy tego mieszkania, gdyby ogród nie był do wyłącznego użytku. Jak teraz mogę się bronić lub czego mogę się spodziewać ze strony wynajmującego, który zapewnił mi wyłączne korzystanie podpisując umowę? Co mogę teraz oczekiwać od sąsiadów, skoro w sumie 2 inne osoby mają zapisane korzystanie z ogrodu? Ja jednak mam zapisane WYŁĄCZNE korzystanie. Zrobiliśmy już trochę na rabatach i postawiliśmy huśtawkę dla naszej córki oraz piaskownicę. W umowie jest również zapewniona nam klatka z balkonu do ogrodu w ciągu najbliższych 6-8 tygodni. Proszę o pomoc, jestem naprawdę zdesperowana i przerażona. Stare mieszkanie zostało wypowiedziane, chcielibyśmy wprowadzić się pod koniec maja, już wpłaciliśmy kaucję, a to mieszkanie nawet byśmy nie rozważyli, gdyby było wspólne użytkowanie. Pozdrawiam, Cindy Wilhelmi

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata