Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Czy ta oferta jest dobra WHEN plan oszczędnościowy)?

Napisany przez micheldeutscher
Czy ta oferta jest dobra (plan oszczędnościowy) ? ....zwróciłem na nią uwagę w lokalnej gazecie i wydaje mi się ona korzystna - czy jest godna polecenia? https://www.olb.de/privatkunden/88.php Plan oszczędnościowy OLB - Lukratywny program bonusowy od trzeciego roku oszczędzania !!!- chodzi mi o to, czy to jest dobre i godne zaufania. Od trzeciego roku oszczędzania otrzymasz 3% premii za roczną kwotę oszczędzania. W kolejnych latach ta premia będzie zawsze zwiększana o 3 punkty procentowe i przyznawana na koniec roku. Po kolejnych 5 latach otrzymasz więc 18 %! Możesz sobie to obliczyć. W 29. roku oszczędzania dostaniesz niewiarygodne 81%. Dodatkowo otrzymasz atrakcyjne odsetki (= zmienne odsetki). Stopa procentowa będzie dostosowywana do zmieniających się warunków rynkowych. Szczegółowe informacje znajdziesz tutaj. Nawiasem mówiąc: Nie musisz zobowiązywać się do określonego okresu trwania umowy i możesz wypowiedzieć ją w każdej chwili z trzymiesięcznym wypowiedzeniem. ...to tyle na temat oferty.... Opis https://www.olb.de/download/olb_pdf_...b-sparplan.pdf ...plik PDF z ofertą Przelicz to w kalkulatorze z miesięcznymi wpłatami w wysokości 100 euro- na okres 10 lat. Wpłacone kwoty oszczędności: 11.700,00 EUR Kwota oszczędności: 11.700 euro Odsetki: 257 euro Bonus: 1224 euro (!!!) Saldo na koniec: około 13.200 euro Czy to jest dobre ? Mam też prywatne ubezpieczenie emerytalne... jak długo mogę je zawiesić bezpłatnie.... czy jest to możliwe ? .... jakie są wady ? Czy mogę zmniejszyć miesięczną składkę z 65 euro do 25 euro ? Czy wtedy coś się zmieni ? .....miłej niedzieli Pozdrowienia niemiecki Michel

Napisany przez EuroPaule
Cześć Michel, Z bonami lub premiami w takich planach oszczędnościowych zawsze brzmi zachęcająco. Problem polega na tym, że te premie są wypłacane tylko od wpłaconej kwoty w danym roku. Skrajnie lepszy jest rzeczywisty stopa procentowa obowiązująca dla całego kapitału. Jeśli przeliczymy przykładowy plan oszczędnościowy z kalkulatorem oszczędnościowym (na przykład tutaj: Investmentrechner), to wynik będzie mniejszy niż dwa procent stopa zwrotu rocznie. W obecnej sytuacji na rynku procenty nie są złe, ale też nie są jakąś rewelacją. W związku z tym raczej nie można tego nazwać niesolidnym. Co do reklamy tego produktu, można co najmniej o tym dyskutować. Umowa ubezpieczenia emerytalnego prawdopodobnie, kiedy koszty związane z pierwszymi latami zostaną uregulowane, nie będzie mieć gorszego zwrotu. Ale oczywiście brakuje mi niezbędnych faktów, aby to potwierdzić. Pozdrowienia, Paule

Napisany przez micheldeutscher
Dzięki Ci Paule. Więc to jednak oferta z kruczkiem. Teraz też to rozumiem. Dziękuję, brzmiało tak dobrze na pierwszy rzut oka. Ale z drugiego lepszego widać, czy nie? Tak, co do ubezpieczenia emerytalnego, pozwolę sobie skonsultować się jeszcze raz z niezależnym biurem ochrony konsumenta. Jak one potrącają opłaty za zawarcie umowy, nie są one podane osobno - jak mogę to zobaczyć? Pozdrowienia

Napisany przez EuroPaule
Cześć, zauważysz to po tym, że w ciągu pierwszych dwóch lat wartość wykupu ubezpieczenia, czyli kwota, którą otrzymasz w przypadku rezygnacji, jest bardzo niska. Koszty początkowe są po prostu pokrywane z pieniędzy, które wpłacasz. Pozdrowienia, Paule

Napisany przez leckerbirnen
Stwórz swój własny plan oszczędnościowy, podaj kwotę, jaką chcesz odkładać miesięcznie, a kalkulator oszczędności wskaże Ci najlepszy sposób na ulokowanie swoich pieniędzy. Zobacz tutaj...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata