Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Riester Bankowy Plan Oszczędnościowy jako dobra forma zabezpieczenia na przyszłość.

Napisany przez ADMCI4
Cześć. Ponieważ nie mam dużo pieniędzy, którymi mogę zasilać moje oszczędności emerytalne, bank zalecił mi skorzystanie z programu Riester. Oczywiście polecił mi również własny produkt, a mianowicie plan oszczędnościowy Riester w banku. O ile mi wiadomo, środki są inwestowane w fundusze. Nie jestem ekspertem w sprawach finansowych i muszę polegać na opinii innych. Dlatego jestem zainteresowany, co eksperci tutaj na forum myślą na ten temat. Czy ten plan oszczędnościowy Riester w banku naprawdę jest dobrą opcją inwestycyjną dla osób z mniejszym portfelem?

Re: Riester Bankowy Plan Oszczędnościowy jako dobra forma zabezpieczenia na przyszłość.

Napisany przez Gerd
Cześć Co oznacza mała portmonetka? Riester jest w porządku. Bez względu na to, czy jako ubezpieczenie czy plan oszczędnościowy bankowy. Proszę bez Riester na cele mieszkaniowe. Decydujące jest to, że opłacana jest również optymalna składka. Oznacza to, że roczny dochód brutto pomnożony przez 4%, pomniejszony o dodatki, podzielony przez 12, daje miesięczną składkę.

Napisany przez MaklerHH
Cześć, ogólnie rzecz biorąc, Riester jest raczej sensowny dla osób o niskich dochodach, ponieważ większość innych możliwości emerytalnego oszczędzania uwzględnia opcje oszczędzania podatkowego, które po prostu nie występują przy niskich dochodach. Dotacje przy Riester są wypłacane niezależnie od dochodu. Jednakże wygląda na to, że w tej krótkiej konsultacji w banku pojawiły się pewne błędy, plan oszczędnościowy w banku jest oddzielnym produktem i nie ma nic wspólnego z funduszami. Może być, że bank miał na myśli plan oszczędnościowy w fundusze, ale teraz to tylko zgadywanie... Być może warto byłoby skonsultować się ponownie z jednym lub dwoma innymi doradcami / sprzedawcami, porównać oferty, najlepiej również z niezależnym pośrednikiem, aby uzyskać kilka informacji i móc podjąć decyzję. Pozdrowienia z Hamburga @Admin: Proszę przenieść ten temat do odpowiedniej sekcji, dziękuję!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata