Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Firma 3M

Napisany przez 2cybercrash
3M Company to firma notowana w indeksie Dow Jonesa, która często raportuje solidne wyniki. Cena osiągnęła bazę blisko 70 USD, udało mi się dziś zdobyć pół partii po 71,6 z niewielkim trudem. Wskaźnik cena/zysk wynosi obecnie około 17. Muszę jeszcze zobaczyć, kiedy zostanie opublikowany nowy bilans i jakie są oczekiwania.

Napisany przez richard100
Cześć Cybercrash, Znowu coś nowego się nauczyłem. :lol: Gdyby ktoś mnie wcześniej zapytał, co oni robią, nie miałbym pojęcia. Teraz przynajmniej mam małe pojęcie. Jeśli kogoś to interesuje: Firma Minnesota Mining & Manufacturing Co. w Minneapolis, Minnesota, USA, to międzynarodowy koncern. Założona została w 1902 roku i jest znana na całym świecie głównie pod nazwą 3M. Pierwotnym biznesem 3M było wydobywanie korundu jako surowca do produkcji materiałów ściernych dla dużych producentów samochodów w Detroit. Przy tej okazji firma zauważyła ogromne zapotrzebowanie na taśmy klejące do maskowania podczas malowania. Wraz z produkcją materiałów ściernych rozwijał się równie dynamicznie i z sukcesem obszar taśm klejących. Nawet dzisiaj firma jest znana głównie z tych dwóch obszarów produktowych. Poza tym 3M wynalazła również znane wszem i wobec karteczki samoprzylepne Post-It. Dzisiaj działalność firmy 3M obejmuje także produkty elektroniczne, takie jak projektory. W dziedzinie identyfikacji, bezpieczeństwa, itp. 3M ma dominującą pozycję. Ponadto 3M Medica jest wiodącym dostawcą wyposażenia dla szpitali i gabinetów lekarskich w branży medycznej. 3M jest szczególnie znany z produkcji folii reklamowych, systemów znakowania i bezpieczeństwa drogowego. Specjalizuje się również w produkcji folii reklamowych na publicznych środkach transportu oraz folii retrorefleksyjnych do oznakowań drogowych i pojazdów. Pozdrawiam Rich

Tutaj jeszcze jedna przydatna informacja z 14 lutego. 06:34 3M podnosi dywidendę i ogłasza program odkupu akcji o wartości 2 miliardów dolarów Nazwa Ostatnie zmiany 3M COMPANY 72.90 -0.23 (-0.31%) ST. PAUL (AWP International) - Amerykański koncern 3M zwiększa kwartalną dywidendę. Wypłata dla akcjonariuszy zostanie podniesiona z 42 centów na akcję do 46 centów, poinformowała firma w poniedziałek w mieście St. Paul. Ponadto firma ogłosiła odkup własnych akcji do 28 lutego 2007 roku na łączną kwotę 2 miliardów dolarów. FX/he/sk/ek Zauważono, że bardziej stabilne inwestycje (takie jak 3M) nie budzą dużego zainteresowania wśród użytkowników, którzy preferują wyraźnie rekomendacje bieżących notowań giełdowych i akcje śmieciowe. No cóż, każdy ma swoje upodobania, ważne jest po prostu, aby było radośnie. Kurs po osiągnięciu poziomu 74$ jest nieco bardziej przyjazny dla kupujących przy poziomi 72+, oczywiście tylko dla osób z właściwym nosom.

Cześć Cybercrash, giełda amerykańska to już jest śliska podłoga. Dzisiaj zamieniłem moje środki pieniężne w $ na SFR i postanowiłem zainwestować więcej na rynkach CH + DE + NL niż w USA. Decydującym czynnikiem dla mojej decyzji jest fakt, że oni sobie po prostu wszystko pozwalają. Na przykład, cofają część wypłaconych dywidend z 2004 roku, bez mojej możliwości obrony jako akcjonariusza. Nie do pomyślenia coś takiego w CH. Mówię o REITS. Nadal monitoruję 3-4 spółki z Dow Jonesa, które są również notowane na SWX. Pozdrowienia Rich

Dzisiaj, zgodnie z informacją, netto jest warta przynajmniej 1.7% więcej niż została nabyta. Nie musi być wyzerowana. Transakcja została zawarta w okolicach 74.5$, jednak dzisiaj, 29 marca, notowane są kursy na poziomie 78$. Jest to jedna z nielicznych amerykańskich spółek z indeksu, która wykazała widoczną zmianę kursu. Jak widać, niewielkie zainteresowanie ze strony publiczności i tym samym celownik został w dużej mierze źle ustawiony. Aktualnie absolutnie najbardziej znużoną spółką z amerykańskiego indeksu jest akcja Intel! 3M zostało trochę wcześnie zlikwidowane, ale pięknie się rozwijało do poziomu 81$, podniósł prognozę lekko, kursy na poziomie 90$ nie są wykluczone. Po długim okresie stagnacji zaskakująco szybko rośnie dla spółki z indeksu! Ja już nie biorę w tym udziału, zostaje na liście obserwowanych spółek.

3M dzisiaj opublikowało bilans i ledwo nie spełniło oczekiwań, perspektywy wyglądają również zbyt mało entuzjastycznie. W każdym razie po mocnym spadku z około 80$ do 70$, kurs spadł dzisiaj do 68$, nowe PE wynosi około 15. Płynność jest zbyt niska, co mogłoby stanowić interesującą bazę. Według analizy wykresów 70$ miało stanowić silną bazę.

Cześć Cybercrash, Dzięki za wskazówkę. Warto byłoby teraz dokonać takiej transakcji. Wygląda dobrze na wykresie. Niestety, obecnie brakuje mi płynności. Okej, mógłbym ją stworzyć, ale pozostanę tam, gdzie już zainwestowałem. Pozdrowienia, Rich

Napisany przez Mustang98
Miałem 3M już długo na radarze. Jutro zamierzam wprowadzić pierwszą transzę na SWX. Również mały kawałek od Pfizera, jeśli znowu pójdzie z górki, to przynajmniej otrzymam dobrą dywidendę. Według analityków dolar niedługo ma spaść, mam nadzieję że wzrost kursu to zniweluje. Później znów będę nielikwidalny. Ale co z tego, sytuacja w portfelu wygląda lepiej niż już dawno ;). Ale może się to szybko zmienić?

Mustang98 pisze:Również mały kęs od Pfizer, jeśli znowu pójdzie to na dno, przynajmniej otrzymam dobry dywidendę. Jestem w PFE z kilkoma transzami po cenie wejścia 27,31$. Niestety, wszedłem za wcześnie. Ale jak zawsze w takich przypadkach, dywidenda to dobrze rekompensuje. Jestem pewien, że wrócą. Kiedyś tam te tamy pękają.... :lol: Pozdrowienia Rich

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata