Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy Rürup jest odpowiednią formą zabezpieczenia emerytalnego dla każdego przedsiębiorcy?

Napisany przez ADMCI4
Cześć drodzy ludzie! Po 8 latach pracy na etacie, w lecie będę mógł przejąć firmę mojego szefa i samodzielnie prowadzić własną firmę instalacyjną. Dotychczas jako zabezpieczenie emerytalne wykupiłem emeryturę Riester. Odpowiednikiem dla osób samozatrudnionych jest Rürup-Rente. Czy ta forma zabezpieczenia emerytalnego nadaje się do każdej formy samozatrudnienia, czy też istnieje inny, bardziej odpowiedni model dla mojej branży? Pozdrawiam, Kai-Uwe

Re: Czy Rürup jest odpowiednią formą zabezpieczenia emerytalnego dla każdego przedsiębiorcy?

Napisany przez Gerd
Cześć Ponownie moje pytanie. Jaki rodzaj samozatrudnienia. Jednoosobowa działalność gospodarcza czy firma, i jeśli firma, to w jakiej formie prawnej. Rürup nadaje się dla wszystkich osób prowadzących działalność gospodarczą, ale także dla dobrze zarabiających pracowników. Czy są Państwo żonaci?

Napisany przez ADMCI4
Gerd pisze: Witaj Na wstępie chciałbym zadać moje pytanie. Jaki rodzaj samozatrudnienia: jednoosobowa działalność gospodarcza czy firma, a jeśli firma, to w jakiej formie prawnej? Rürup nadaje się dla wszystkich samozatrudnionych, ale także dla dobrze zarabiających pracowników. Jesteś żonaty?
Cześć Gerdzie, Jednoosobowa działalność gospodarcza, żonaty, 41 lat. Pozdrowienia, Kai-Uwe

Napisany przez bjoern26
Rürup jest odpowiedni dla każdego przedsiębiorcy, ponieważ jest to jedyna możliwość dla przedsiębiorcy, aby skorzystać z państwowego wsparcia na emeryturę. Można odliczyć podatek od rocznej wpłaty aż do 20 000€ jako singiel, zaś osoby żonate nawet do 40 000€. Pozdrowienia, Björn

Napisany przez MaklerHH
Cześć Kai-Uwe, ewentualnie można zachować rentę Riester, jeśli kobieta pracuje jako pracownik (czyli jest bezpośrednio uprawniona do świadczeń) i ma własną rentę Riester. Po prostu powiem ty...czyli będziesz pośrednio uprawniony do świadczeń i nadal możesz otrzymywać dopłatę. Jeśli rozważana jest przekształcenie w firmę GmbH, możliwe są także inne modele zabezpieczenia emerytalnego. W związku z taką zmianą statusu należy jednak wziąć pod uwagę inne czynniki, takie jak wybór ubezpieczenia zdrowotnego, czy to dobrowolnie w ramach ubezpieczenia obowiązkowego czy prywatnego. Decyzja ta ma bezpośredni wpływ na obciążenie twojej emerytury (czy to z systemu obowiązkowego, prywatnego czy pracowniczego) i powinna zostać uwzględniona przy wyborze modeli zabezpieczenia emerytalnego. Pozdrowienia z Hamburga

Napisany przez Gerd
Cześć Wszystko zostało już powiedziane. Kontynuuj świadczenia Riester bez opłat jako pośredni uprawniony do otrzymywania zasiłków. W przypadku Rürup w tym roku 70% wymienionych 20000 € można odliczyć od podatku. Jako koszty działalności gospodarczej.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata