Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Banki z specjalnymi ofertami dla emerytów.

Napisany przez ADMCI4
Cześć. Niestety, emeryci często stoją na marginesie społeczeństwa z wieloma potrzebami. Ze względu na swój zaawansowany wiek, nie są już grupą docelową dla banków, jeśli chodzi o oferty. W szczególności jeśli chodzi o udzielanie kredytów, mają oni właściwie niewiele do oczekiwania. Jeśli więc emeryt potrzebowałby małego kredytu na ważne zakupy, do jakiego banku mógłby się zwrócić? Czy istnieją jednak banki i oferty, które uwzględniają także potrzeby emerytów? GoldenBoy

Napisany przez Moneyman
Cześć Złoty Chłopaku, moje własne doświadczenie nie potwierdza, że emeryci są dyskryminowani w zakresie udzielania kredytów. Mają one wyjątkowo stabilne warunki, które zmieniają się znacznie mniej niż młodszym pożyczkobiorcom. Oczywiście wiek i żądana kwota kredytu również odgrywają rolę. Okres kredytowania powinien być rozsądny, a kwota kredytu w odpowiednich ramach. Według mnie emeryci do 70 lat z solidnym gospodarstwem domowym i niewielkim zadłużeniem mają dobre szanse na pozytywne rozpatrzenie wniosku kredytowego. W razie pytań proszę śmiało się ze mną skontaktować. Z poważaniem! Moneyman

Napisany przez 2Escorpio
Nie do końca dobrze, Moneyman... to, co mówisz, jest takie, jak banki i inni chcą przedstawiać, ale niestety rzeczywistość wygląda inaczej. Dopóki emeryt nie otrzymuje więcej niż 1100 euro na osobę / miesiąc emerytury... jest mało prawdopodobne, że otrzyma kredyt. Dopiero powyżej tej kwoty emerytura może być zajęta w przypadku długu, a ponieważ emeryt zazwyczaj nigdy nie będzie miał znacznie większej emerytury lub dochodów w przyszłości niż te, które otrzymuje podczas składania wniosku kredytowego... taki wniosek nie zostanie zatwierdzony. Jeśli otrzymuje więcej niż 1100 euro emerytury miesięcznie, to decyzja o mniejszym kredycie może zostać podjęta bez problemu (w zależności od wieku). Zazwyczaj wymagane jest posiadanie ubezpieczenia na życie (które można dodatkowo wykupić), które w przypadku śmierci przejmie pozostałą kwotę kredytu... lub można mieć poręczenie, na przykład w postaci syna/córki, co bardzo ułatwia i działa nawet z emeryturą poniżej 1100 euro.

Napisany przez Moneyman
Oczywiście, to zasadne zastrzeżenia Escorpio - mogę jednak powiedzieć z codziennej praktyki, że udzielanie kredytów w większości przypadków przebiega sprawnie, a większość kredytów udzielana jest bez problemów. Oczywiście sytuacja ta może się różnić między instytucjami. W przypadku kredytów konsumenckich muszą być spełnione kryteria scoringu oraz analizy budżetu domowego - w tym segmencie rzadko uwzględnia się limity zajęć komorniczych. Z poważaniem Moneyman

Napisany przez 2Escorpio
Moneyman pisze: Oczywiście, Escorpio, to uzasadnione zastrzeżenia - z codziennej praktyki mogę jednak powiedzieć, że udzielanie kredytów w większości przypadków przebiega gładko, a większość kredytów udzielana jest bezproblemowo. Oczywiście, sytuacja ta różni się w zależności od instytucji. W przypadku małych kredytów sytuacja musi być poprawna zarówno pod względem scoringu, jak i budżetu domowego - limity egzekucji praktycznie nie są brane pod uwagę w tym segmencie. Z poważaniem, Moneyman
Skąd czerpiesz swoje informacje? Pracujesz w banku?

Napisany przez Moneyman
Krótko mówiąc: Tak... jako doradca klientów kredytowych w sektorze detalicznym z uprawnieniami do podejmowania decyzji. Tylko dzięki tej wiedzy jestem w stanie tak stanowczo wyrażać moje powyższe zdanie ;-) Pozdrawiam Moneyman

Napisany przez 2Escorpio
Moneyman pisze: Krótko i zwięźle: Tak... jako doradca kredytowy w sektorze klientów indywidualnych z uprawnieniami decyzyjnymi. Tylko dzięki tej wiedzy jestem w stanie tak zdecydowanie bronić mojego powyższego stanowiska ;-) Pozdrawiam Moneyman
U nas bez poręczycieli lub zabezpieczeń odpowiedź brzmiałaby Nie.

Napisany przez Moneyman
Escorpio pisze: W naszym przypadku bez poręczyciela lub zabezpieczeń odpowiedź brzmiałaby Nie.
Oczywiście zależy to od kwoty i relacji z klientem - stąd wspomniane wcześniej pojęcie proporcjonalności. Czy mówimy o kwocie 2.000,- czy 20.000,- € ? Z poważaniem Moneyman

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata