Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Stary kontrakt oszczędnościowy na cele mieszkaniowe, co dalej?

Napisany przez Sa.Sommer
Drodzy Użytkownicy Forum! Jesteśmy tutaj nowi i zastanawiamy się nad naszą umową oszczędnościową BHW. W trakcie naszych poszukiwań natknęliśmy się na to forum i uważamy je za bardzo pomocne. W najbliższych dniach zamierzamy odwiedzić BHW. Obecnie jesteśmy jednak przytłoczeni pojęciami i klauzulami umowy. Dlatego trudno nam wyrobić sobie jasny obraz na dalsze postępowanie. Czytaliśmy już trochę w internecie, ale nie mamy jeszcze planu działania dla umowy oszczędnościowej. Czy umowa powinna być podzielona czy wypłacona? Czy istnieją inne (lepsze) możliwości? Na co zwrócić uwagę? W połowie roku możemy być przydzieleni działkę. W 2011 roku planujemy rozpocząć budowę domu. Mamy następującą umowę: Umowa oszczędnościowa BHW: Tarif D3 Data rozpoczęcia umowy: 30.06.98 Kwota cząstkowa: 35.000 euro Kwota oszczędnościowa: 161.000 euro Stan konta: 18.000 euro Oprocentowanie: 3% Wskaźnik wyceny: 142,47 Dostępne środki w formie kapitału gotówkowego. Bardzo dziękujemy za wszelkie wskazówki dotyczące rozsądnego zarządzania umową oszczędnościową. S.Sommer

Napisany przez C. Andreas
Sa.Sommer pisze: Kochane Forum! Jesteśmy tutaj nowi i zainteresowaliśmy się naszą umową oszczędnościową BHW. W trakcie naszych poszukiwań natknęliśmy się na to forum i uważamy je za bardzo informacyjne. W najbliższych dniach zamierzamy odwiedzić BHW. Na razie jesteśmy jednak przytłoczeni pojęciami i klauzulami umowy. Dlatego bardzo trudno nam wyrobić sobie jasny obraz dalszych kroków. Czytaliśmy już trochę w internecie, ale nadal nie mamy planu działania dotyczącego umowy oszczędnościowej. Czy umowę należy podzielić czy wypłacić? Czy istnieją inne (lepsze) możliwości? Na co zwrócić uwagę? W połowie roku możliwe jest, że otrzymamy przydział działki. W 2011 roku planujemy rozpocząć budowę domu. Mamy następującą umowę: Umowa oszczędnościowa BHW: Tarif D3 Data rozpoczęcia umowy: 30.06.98 Suma możliwa do odłożenia: 35.000 euro Suma oszczędnościowa: 161.000 euro Saldo konta: 18.000 euro Oprocentowanie: 3% Współczynnik wyceny: 142,47 Dostępne są środki w postaci gotówki na rachunku bieżącym. Będziemy bardzo wdzięczni za poradę, jak rozsądnie postępować z umową oszczędnościową. S.Sommer
Cześć, Umowa została zawarta w 1998 roku. W związku z tym oprocentowanie kredytu powinno być wyższe niż 5%, dlatego też opcja kredytu hipotecznego z umowy oszczędnościowej nie ma sensu. Proponuję następujące rozwiązanie: 1. Oprocentowanie kredytu jest zdecydowanie za wysokie,więc można zrezygnować z kredytu hipotecznego. 2. Przerzucenie umowy oszczędnościowej z Tarifu D3 na Tarif D4 (D4 oznacza 4%) Ważne!!!!! Jeśli zrezygnujesz z kredytu podczas przydziału, otrzymasz całe saldo swojej umowy oszczędnościowej, w tym: - zwrot opłaty za zawarcie umowy - premię odsetkową - oprocentowanie 18.000 euro na poziomie 4% od samego początku 3. Proponuję dokonywać praktycznie codzienne wpłaty dodatkowe do kwoty maksymalnie 999 euro, ponieważ oprocentowanie wynosi 4%. Przy wpłacie powyżej 1.000 euro BHW zaczyna rozważać. 4. Nie znam dokładnych terminów przydziału, ale 3 miesiące przed potrzebą pieniędzy należy podzielić umowę lub zmniejszyć sumę oszczędnościową. Przykład: 25.000 euro oszczędności = suma oszczędnościowa 50.000 euro. Resztę 111.000 euro sumy oszczędnościowej można zostawić z kwotą 1 euro. Jeśli chcesz pożegnać się z BHW, również można zmniejszyć sumę oszczędnościową.

Napisany przez Sa.Sommer
Szanowny Panie Andreasie, po pierwsze dziękujemy za szybką odpowiedź. Pomimo tego, niektóre rzeczy wciąż nie są dla nas jasne. Co do punktu 2. 2. Przejście z umowy oszczędnościowo-budowlanej D3 na taryfę D4 (D4 oznacza 4%) WAŻNE!!!! Jeśli zrezygnuje Pan z kredytu przy przydziale, otrzyma Pan całą swoją oszczędność z tytułu oszczędnościowo-budowlanej wypłaconą wraz z - zwrotem opłaty za zakończenie umowy - premią odsetkową - oprocentowaniem 18 000 euro od początku z 4% Jakie wady niesie za sobą przejście na taryfę D4? Czy w przypadku takiej zmiany Bausparkasse nie robi gorszego interesu? Czy zwrot opłaty za zakończenie umowy, premia odsetkowa i oprocentowanie od początku będą wciąż obowiązywały? Czy ewentualne przejście ma wpływ na przydział? Co do punktu 4. 4. Nie znam dokładnych terminów przydziału, ale trzy miesiące przed potrzebą pieniędzy należy dokonać przydziału lub zmniejszyć sumę oszczędności budowlanych. Przykład: 25 000 euro oszczędności = 50 000 suma oszczędności budowlanych. Resztę 111 000 euro sumy oszczędności budowlanych zostawić z kwotą 1 euro. Jeśli chcecie się pozbyć BHW, suma oszczędności budowlanych może również zostać zmniejszona. Jaka byłaby najbardziej sensowna droga - przydział czy zmniejszenie sumy oszczędności? Na podstawie dotychczasowych informacji wydaje się, że przydział i wypłata umowy byłyby najbardziej logiczną drogą dla nadchodzącej finansowania w odniesieniu do umowy oszczędnościowo-budowlanej. Z góry dziękujemy. Pan/i S. Sommer

Sa.Sommer pisze: Szanowny Panie Andreasi, najpierw dziękujemy za szybką odpowiedź. Jednakże niektóre kwestie wciąż nie są dla nas jasne. Dotycząc punktu 2. 2. Konwersja umowy oszczędnościowej z D3 na taryfę D4 (D4 oznacza 4%) Ważne !!!!! Jeśli zrezygnuje Pan z pożyczki przy przydzieleniu, otrzyma Pan całą kwotę oszczędnościową, w tym: - Zwrot opłaty za zamknięcie umowy - Premia odsetkowa - Oprocentowanie 18.000 euro z 4% od samego początku Jakie wady niesie za sobą zmiana na taryfę D4? W takim przypadku Bausparkasse zawiera jednak gorszy interes, czyż nie? Czy zwrot opłaty za zamknięcie umowy, premia odsetkowa i oprocentowanie od początku będą wciąż obowiązywać? Czy zmiana może mieć wpływ na przydział? Może Pan zawsze zmienić na taryfę D4, tak jest napisane w regulaminie, czyli ma Pan takie prawo. Wszystko pozostaje bez zmian w warunkach ramowych. Rezygnuje Pan wtedy z kredytu hipotecznego. Dotycząc punktu 4. 4. Nie znam dokładnie terminów przydziału, ale 3 miesiące przed potrzebą środków należy podzielić lub zmniejszyć kwotę oszczędnościową. Przykład: 25.000 euro salda = 50.000 kwota oszczędnościowa. Pozostałą kwotę 111.000 euro kwoty oszczędnościowej zostawić na 1 euro. W przypadku chęci zrezygnowania z BHW, kwota oszczędnościowa może być również zmniejszona. Jaka byłaby najbardziej sensowna droga - podział czy zmniejszenie kwoty? - to zależy naprawdę od Pana. Ewentualnie podział, wtedy będzie miał Pan jeszcze piękną opcję dla umowy oszczędnościowej. Teoretycznie umowę można przekazać dzieciom. Na podstawie dotychczasowych informacji wnioskujemy, że najlepszym sposobem na zbliżającą się finansowanie w kontekście umowy oszczędnościowej byłoby przydzielenie i wypłata umowy. - Przydział z rezygnacją z kredytu hipotecznego Bardzo dziękujemy z góry. Sa.Sommer
Z najlepszymi pozdrowieniami

Napisany przez MThiemann
Cześć SA.Sommer, cześć Panie Andreasie, wszystko jest w porządku: Oto kilka dodatkowych informacji: 1. Z uwagi na fakt, że już wpłacono opłatę końcową w wysokości 161 000 EUR, zalecam podział. W ten sposób już opłacona opłata końcowa pozostaje w pozostałej umowie oszczędnościowej i ta może być ewentualnie wykorzystana do dalszego oszczędzania w przyszłości. 2. Przełączenie na 4% oprocentowanie kapitału oszczędnościowego sprawiłoby, że kredyt hipoteczny stanie się droższy poprzez dodatkową prowizję (agio)! Jeśli jednak zrezygnują Państwo z kredytu, ten aspekt nie ma znaczenia. 3. Przydział nastąpi najwcześniej w kwartale następnym po następnym! Następny dzień wyceny to 30.06.2010 i jest on decydujący dla IV kwartału 2010 roku. Dlatego zmiany muszą być dokonane przed 30.06.2010, aby uzyskać przydział części kredytu hipotecznego jeszcze w tym roku. Pozdrowienia M. Thiemann

Napisany przez Rosina
Cześć, po przeszukaniu internetu dzisiaj trafiłem na to wspaniałe forum i mam nadzieję na pomoc. W 1981 roku podpisałem umowę oszczędnościową BHW na kwotę 21.000,- marek niemieckich. Zawartość umowy: dodatkowe wpłaty są zasadniczo dopuszczalne bez dodatku, że BHW może odmówić dodatkowej wpłaty. Poprzez nakłanianie przedstawiciela w 1989 roku zmieniłem taryfę 3 na taryfę D. Teraz dopiero czytam, że zmiana taryfy jest równoznaczna z nową umową. Podobno zmieniła się też zawartość umowy, co wyżej opisano. Kto ma stare warunki oszczędnościowe taryfy D z 1989 roku, w których coś jest napisane o dodatkowych wpłatach. Wtedy nie otrzymałem nowych warunków umowy oszczędnościowej. W kolejnych latach jedynie zwiększałem sumę oszczędności, jednak mimo namowy przedstawicieli nie dopuściłem do żadnych dalszych zmian. W warunkach umowy, które mi wtedy wręczono, zawsze było napisane: obowiązują od 1.1.95 roku. To może oznaczać, że BHW musi w każdym przypadku dopuścić dodatkowe wpłaty zgodnie z moją starą umową. Ostatnio dokonałem dodatkowej wpłaty, której nie chcą przyjąć zgodnie z § 2 warunków oszczędnościowych. Ale to nie musi dotyczyć mojej umowy. Z góry dziękuję za ewentualne stare warunki oszczędnościowe w 1989 roku dla taryfy D. Rosina

Napisany przez Andi047
Cześć, niestety dopiero teraz przeczytałem ten post. Moja sytuacja jest podobna: mam umowę BHW Dispo 2000 D3 z 1992 roku. W międzyczasie prawie osiągnąłem kwotę oszczędności budowlanych i zerwałem umowę z odstąpieniem od pożyczki. Spodziewałem się automatycznego zwrotu odsetek w wysokości 4%, ale zgodnie z otrzymanym dzisiaj rozliczeniem tego nie zrobiono. Przeczytałem tutaj, że powinienem najpierw zmienić na D4. Jak mogę to jeszcze poprawić? Odwołanie, sprzeciw....? Będę wdzięczny za wskazówki! Pozdrowienia Andi

Nie zwalniaj. Jeśli to możliwe, cofnij wypowiedzenie, następnie zmień taryfę, a na koniec zaakceptuj PRZYPISANIE i oświadczenie o rezygnacji z pożyczki

Napisany przez Andi047
Dziękuję za szybką odpowiedź. Muszę się poprawić: nie zwolniłem się, ale wypełniłem formularz Oświadczenie o odstąpieniu od pożyczki z Ustępstwem pożyczki i dzisiaj dostałem rozliczenie. Wypłata ma nastąpić jutro. Czy mogę to jeszcze jakoś naprawić? Serdeczne pozdrowienia, Andi

Musisz zadzwonić bezpośrednio do BHW i zapytać. Nie sądzę jednak, że jeszcze możesz zmienić proces.

Napisany przez chappli
Wartościowa Wspólnoto,
podczas „optymalizacji” portfela finansowego mojej partnerki, natrafiłem na stary, „mały” i jeszcze wysokooprocentowany kontrakt oszczędnościowy. Niestety, nie mam pojęcia o takich kontraktach, dlatego mam nadzieję, że pomożecie mi dalej:

Produkt: BHW Tarif D4 (czyli 4%)
Suma oszczędności: 7.700 euro
Rozpoczęcie: 1995
Częściowa suma oszczędności: 4.000 (koniec 2013)
Saldo: 2.150 (koniec 2013)
Wpłacane do 05/2013: 40 euro miesięcznie przez VVL
Zyski kapitałowe w 2013 wyniosły 75 euro, czyli około 3,5% odsetek.
Pieniądze nie są obecnie potrzebne, ani nie planowane są żadne nowe inwestycje budowlane.
W 2010 odbyła się dobrowolna spłata zadłużenia w wysokości 1000 euro.
Wpłacane od 06/2013: 40 euro miesięcznie przez VVL + 110 euro przelewem -> łącznie 150 euro
Regulaminy i inne dokumenty niestety nie są obecnie dostępne.

Moje pytania:

1) Czy umiarkowane zwiększenie miesięcznych wpłat było słusznym krokiem, aby skorzystać na wysokich oprocentowaniu, ale bez wzbudzania podejrzeń w BHW?
2) Czy powinienem zatrzymać miesięczne przelewy przy około 80% sumy oszczędnościowej, aby nie przesadzać w oszczędzaniu? Co robić w takiej sytuacji z 40 euro VVL? Zatrzymać wszystkie płatności? Jak długo mogę opóźniać wypłatę w tym włączając rezygnację z pożyczki?
3) Nie rozumiem kwestii częściowej sumy oszczędnościowej. W 2011 wynosiła 2000 euro, w 2013 3000 euro, a pod koniec 2013 4000 euro. ????
4) Czy otrzymam dodatkowe odsetki, jeśli zrezygnuję z pożyczki?

Pozdrawiam, chappli

Szanowna Wspólnoto,
przy optymalizacji inwestycji mojej partnerki, natrafiłem na stary, mały, ale wciąż wysoko oprocentowany plan oszczędnościowy budowlany.
Niestety, kompletnie się nie znam na tego rodzaju planach, i mam nadzieję, że mi pomożecie:

Produkt: BHW Tarif D4 (czyli 4%)
Suma oszczędności budowlanych: 7.700 euro
Rozpoczęcie: 1995
Część sumy oszczędnościowej: 4.000 (koniec 2013)
Saldo: 2.150 (koniec 2013)
Wpłaty do 05/2013: 40 euro miesięcznie z WWL
Dochód kapitałowy 2013 wynosił 75 euro, czyli ok. 3,5% oprocentowania.
Pieniądze aktualnie nie są potrzebne, również żadne nowe projekty budowlane nie są planowane w najbliższej przyszłości.
W 2010 doszło do samodzielnej spłaty w trybie tzw. „Disporückzahlung” w wysokości 1000 euro.
Wpłaty od 06/2013: 40 euro miesięcznie z WWL + 110 euro przelew -> suma 150 euro
Regulamin i inne dokumenty niestety już nie do odnalezienia.

Moje pytania:

1) Czy umiarkowane zwiększenie miesięcznej wpłaty było słusznym krokiem, aby skorzystać na wysokim oprocentowaniu, ale jednocześnie nie zwracać uwagi BHW?
2) Czy powinienem zatrzymać miesięczne przelewy przy ok. 80% sumy oszczędnościowej, aby nie nadmiernie oszczędzać?
Co mam zrobić w takim wypadku z 40 euro WWL. Zatrzymać wszystkie płatności? Jak długo mogę odroczyć wypłatę wraz z rezygnacją z kredytu?
3) W ogóle nie rozumiem tego z częściową sumą oszczędnościową. W 2011 wynosiła ona 2000 euro , w 2013 - 3000 euro, a na koniec 2013 - 4000 euro.????
4) Czy otrzymam premię oprocentowania, jeśli zrezygnuję z kredytu?

Pozdrawiam, chappli

Nie musisz zwracać uwagi na część sumy oszczędnościowej, ponieważ jest ona tylko obowiązkowa. Po prostu kontynuuj płatności z WWL, aż do osiągnięcia ok. 90% sumy oszczędnościowej, a następnie nie dokonuj już więcej wpłat. Przy ok. 95% sumy oszczędnościowej, powinieneś zaakceptować przydzielenie i zadeklarować rezygnację z kredytu.

Teoretycznie BHW może cofnąć twoje wpłaty.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata