Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Bezpieczna lokata większej sumy pieniędzy.

Napisany przez Brainbug23
Hej wszystkim, mam kilka pytań. Po pierwsze, co do sytuacji wyjściowej. Zarządzam finansami mojej babci. Majątek na koncie bankowym powyżej 100 000€ oraz Dom są nadal dostępne. Moja babcia mieszka w domu opieki. Pomimo ubezpieczenia pielęgnacyjnego i dochodów z wynajmu domu, musimy nadal płacić 1000€ miesięcznie na koszty pobytu w domu opieki. Pieniądze zatem będą się kurczyć, niezależnie od sposobu ich ulokowania. Moim celem jest pozostawienie pewnej części pieniędzy na koncie oszczędnościowym, ponieważ zawsze potrzebujemy pewnej rezerwy, a roczne koszty domu opieki wynoszą około 10 000-12 000€. Pozostawienie całej kwoty na koncie oszczędnościowym byłoby z pewnością najgorszą decyzją (obecnie 0,75%). W tej chwili skłaniam się ku: pozostawienie części pieniędzy jako zabezpieczenie na koncie oszczędnościowym (20%) do pokrycia miesięcznego obciążenia. Drugą część (10%) chciałbym ulokować na książce oszczędnościowej oprocentowanej na poziomie 1,75% i z minimalnym okresem trwania 1 roku, jako drugie zabezpieczenie, jeśli pieniądze na koncie oszczędnościowym nie będą wystarczające. Co do pozostałych 70% kwoty, mam wątpliwości. Najchętniej ulokowałbym je na kilka lat (3-5 lat). W ten sposób oczywiście otrzymałbym obecnie tylko 2,5-3%, co jest oczywiście niewiele. doradca bankowy jednak nie zgadza się z tą decyzją i najchętniej ulokowałby wszystko w fundusze. Polecił nam ten fundusz: VOBA PFORZHEIM PREMIUM R FONDS UI P Fonds | A0M8WY | DE000A0M8WY7 Według jego słów jest to bezpieczna inwestycja, która przynosi nam do 5% zysku. Nie ufam doradcom bankowym ani trochę. Moim zdaniem, wszyscy oni działają w interesie swojego banku. Ponadto absolutnie nie mam pojęcia o rynku akcji czy funduszach, musiałbym więc ślepo ufać doradcy. Co o tym sądzicie? Czy plan ulokowania pozostałych 70% pieniędzy z oprocentowaniem 2,5-3%, ale za to bezpieczny, jest zły? Czy powinienem ufać doradcy i ulokować część pieniędzy w fundusze? Muszę zawsze pamiętać, że nie są to moje pieniądze, tylko zarządzam nimi dla mojej babci, z których musi pokryć koszty pobytu w domu opieki. Dziękuję

Napisany przez EuroPaule
Brainbug23 pisze: Trzymanie całej gotówki na rachunku oszczędnościowym byłoby zdecydowanie najgorszą decyzją (obecnie 0,75%). W tej chwili skłaniam się do: Pozostawienia części jako zabezpieczenie na rachunku oszczędnościowym (20%) na pokrycie miesięcznych obciążeń. Założenia drugiej części (10%) na książce oszczędnościowej z oprocentowaniem 1,75% i minimalnym okresem trwania 1 roku, tak jakby drugie zabezpieczenie, jeśli pieniądze na koncie oszczędnościowym okażą się niewystarczające.
Cześć, przejąłeś trudne zadanie, którego na pewno nie zazdroszczę. Problem polega na tym, że obecnie bezpieczne lokaty mają bardzo niskie oprocentowanie, ponieważ popyt na nie jest wysoki, a coraz mniej lokat można uznać za naprawdę bezpieczne. To brzmi bardzo rozsądnie. W zasadzie będziesz musiał systematycznie przerzucać część pieniędzy z długoterminowych inwestycji na konto oszczędnościowe, aby pokryć bieżące koszty. Istnieją oczywiście lepsze warunki dla lokat terminowych, ale prawdopodobnie ciągłe zmienianie banków nie ma sensu, ponieważ za każdym razem musiałbyś skorzystać z konta babci. To spory kłopot. Cytat od Brainbug23 Co do pozostałych 70% pieniędzy, jestem niepewny. Najchętniej zainwestowałbym je na kilka lat (3-5 lat). Otrzymałbym wtedy oczywiście tylko 2,5-3% obecnie, co jest bardzo niskie. Ogólnie ten krok jako trzeci etap nie jest zły. Obecnie osobiście bym tego nie zrobił. Powód: Mamy obecnie bardzo niski poziom stóp procentowych. Teoretycznie wcześniej czy później chciałoby się to znormalizować, co oznacza wzrost stóp procentowych. Ponadto nie wiemy jeszcze, czy obecna sytuacja w finansach publicznych nie wpłynie podwyższająco na (obecnie również bardzo niską) inflację. Ryzyko jest obecne. To byłby kolejny powód do wzrostu stóp procentowych. Jeśli zatem zainwestujesz pieniądze na pięć lat w obecnym niskim poziomie, to inflacja przynajmniej w znacznej mierze znów zje stopy procentowe. Z tego powodu obecnie nie zainwestowałbym na okres dłuższy niż trzy lata. Ale to tylko moje zdanie. Nie mam kryształowej kuli, i możliwe, że będziemy mieli deflację, a stopy procentowe jeszcze bardziej spadną... Nikt nie wie. Cytat od Brainbug23 Doradcy finansowi w banku to oczywiście nie cieszy i najchętniej zainwestowaliby wszystko w fundusze. Polecił nam ten fundusz: VOBA PFORZHEIM PREMIUM R FONDS UI P Fonds | A0M8WY | DE000A0M8WY7 Jego zdaniem jest to bezpieczna inwestycja, która zapewnia nam nawet do 5% oprocentowania. Jednak nie ufam doradcom bankowym ani trochę. Moim zdaniem wszyscy dbają tylko o zyski dla swojego banku. Ponadto nie mam absolutnie żadnej wiedzy o rynku akcji czy funduszach, musiałbym więc ślepo zaufać doradcy. Gratulacje! Z przekonaniem Wiem, że nic nie wiem. już zdobyłeś duży krok. Nie wierzyć wszystkiemu, co mówi sprzedawca z banku, to kolejny krok naprzód. Na pewno biedny człowiek z banku ma polecenie z góry przeniesienia dużej ilości pieniędzy do tego funduszu, ponieważ jego bank na tym dobrze zarabia. To pokazuje, jak pewna jest ta inwestycja, już samo jej graficzne przedstawienie: Ten fundusz nie jest zasadniczo zły. Profil ryzyka i szans wydaje się być na pierwszy rzut oka całkiem rozsądny. Jednak w celu uzyskania 5% rocznie, obecnie nie można tego zrobić bez ryzyka. Nie możesz sobie pozwolić na wahania, które są naturalne w tym funduszu. Jeśli dokładnie w takim momencie, gdy następuje spadek, musisz przenieść pieniądze na rachunek oszczędnościowy na pokrycie kosztów opieki, stanie się to naprawdę drogie. I nie daj sobie wmówić, że sprzedawca z banku będzie w stanie cię ostrzec przed takim spadkiem... . Z mojego punktu widzenia powinieneś postępować tak, jak opisałeś, jednak nie inwestować na okres dłuższy niż trzy lata. Pozdrawiam, Paule

Napisany przez marketmaker2
Do wpisu EuroPaulea nie ma już nic do dodania, dlatego tylko kilka konkretnych sugestii. Przy wyborze konta oszczędnościowego powinieneś wybrać (bezpośredni) bank, którego stopy oprocentowania są stale w górnej trzeciej części porównania na rynku (np. NIBC). Porównanie kont oszczędnościowych Również w przypadku lokaty możesz znaleźć lepszą ofertę niż 2,5-3% (np. Obligacje oszczędnościowe Santander 4,00% r/r na 3 lata): Porównanie lokat Na takie kwoty zdecydowanie warto przeprowadzić jednorazowe porównanie, zwłaszcza w przypadku lokat. Dodatkowo, jak w każdej formie inwestycji, należy zwrócić uwagę na wysokość zabezpieczenia kwoty inwestycji. Pozdrowienia, marketmaker2

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata