Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Konkurencyjność banków z opłatami za prowadzenie konta.

Napisany przez ADMCI4
Cześć niedawno przeczytałem artykuł w internecie, który zmusił mnie do przemyśleń. W miarę jak rywalizacja w zakresie darmowych kont bankowych i kart kredytowych w bankach internetowych staje się coraz bardziej spektakularna, organizacja kart kredytowych MasterCard zdecydowała się wesprzeć banki, które wciąż pobierają opłaty za prowadzenie kont, zwiększając opłaty za wypłaty gotówki klientów z bankomatów. Co od tego czasu mnie zastanawia: czy naprawdę sensowne jest, aby jako klient sięgać zawsze po to, co jest darmowe? W rzeczywistości ponoszone są koszty, które ktoś musi ponieść. Czy żyjemy w społeczeństwie, w którym jako klienci nie chcemy już ponosić odpowiedzialności za koszty i ogólną stabilność gospodarki rynkowej? Jakie jest wasze zdanie na ten temat? Miłego weekendu

Napisany przez 2Escorpio
Wiele osób właśnie tak się staje... nie patrzą już na stosunek jakości do ceny, a tylko na cenę... większość nie widzi, że na dłuższą metę to nie działa, przez co niektóre rzeczy stają się droższe, a każdy automatycznie jest dotknięty... Mam zwykłe konto w banku Sparkasse i rocznie płacę coś za swoją kartę kredytową Ps.: Uważam, że dobrze, iż teraz banki otrzymują wsparcie i ten trend chcę wszystko za darmo, ale nie chcę za to płacić jest hamowany.

Napisany przez Moneyman
Cześć, w rzeczywistości konto, które w zasadzie jest darmowe, może generować w ciągu roku większe koszty niż konto z nielubianą opłatą za prowadzenie konta. Nikt w branży bankowej nie oddaje pieniędzy, a obliczenia kosztów pozostawiają niewiele miejsca na manewr. Oznacza to, że oszczędności na opłacie za prowadzenie konta zostaną wyrównane w inny sposób: - wyższe odsetki od salda debetowego - opłaty (nowa karta debetowa, wysyłka wyciągów konta, etc...) - słaba dostępność bankomatów Zasadniczo należy wziąć pod uwagę kilka kont, wliczając oczywiście opłatę za prowadzenie konta jako kryterium, ale nie jako jedyne decydujące. Z poważaniem, Moneyman

Napisany przez Doso
Czy na poważnie myślicie, że banki ponoszą ogromne straty na swoich darmowych kontach osobistych? Na kontach osobistych leży pieniądze, które mogą być wykorzystane na inne cele (kredyty, reinwestycje). Ponadto wielu ludzi korzysta z debetu na swoich kontach osobistych/kartach kredytowych i płaci za to spore odsetki. Ponadto można sprzedawać klientom posiadającym konta osobiste dodatkowe produkty. Dobrym przykładem jest ING-Diba, która co kilka miesięcy wysyła materiały reklamowe i promuje tam swoje konto maklerskie. Tu nie mówimy o 100 kontach osobistych, mówimy o masowym biznesie z milionami kont, które są obsługiwane niemal w pełni automatycznie. Banki internetowe mają zupełnie inną strukturę kosztów niż tradycyjne banki. Banki ogólnie niczego nie rozdają, nawet banki internetowe nie. Jeśli macie ochotę rozdawać swoje pieniądze, zostajcie w banku tradycyjnym i płaćcie wasz hołd. Ja osobiście nie zamierzam tego robić. Ponadto chciałbym ponownie zaznaczyć, że rzeczywiste koszty za wypłatę z bankomatu wynoszą około 60 centów. To związane z kartą Mastercard nie ma więc nic wspólnego z życzliwością. Chodzi po prostu o generowanie dodatkowych dochodów i ostatecznie o politykę.

Napisany przez ProperSoul
Cześć, właściwie nie chcę za bardzo angażować się w dyskusję, chcę tylko podać konkretny przykład: Jestem studentem, mam ponad 27 lat i nie mam stałych dochodów. W lokalnej kasie oszczędnościowej musiałbym płacić miesięcznie 2 euro opłaty za prowadzenie konta internetowego oraz za kartę kredytową musiałbym albo jej w ogóle nie dostać, albo płacić rocznie około 20 euro, ponieważ pozostaję poniżej minimalnego rocznego obrotu (do 1500 euro rocznego obrotu), ponieważ zazwyczaj tylko okazjonalnie coś kupuję online. Koszty roczne wynoszą więc 20 euro + 24 euro = 44 euro. W przypadku konta DKB Cash nie płacę tej samej kwoty, nie ma opłat za rok, nie ma opłaty za prowadzenie konta, ale za płatności bezgotówkowe w sklepach internetowych spoza strefy euro (np. w dolarach amerykańskich) opłata wynosi 1,75% wartości transakcji. Więc jeśli z kartą VISA DKB miałbym roczny obrót w dolarach amerykańskich o wartości 1499,99 euro (w rzeczywistości jest znacznie niższy, raczej w okolicach 200-300 euro), to opłaty wyniosłyby 26,25 euro. 44 euro - 26,25 euro = 17,75 euro, tyle DKB byłaby więc tańsza niż lokalna kasa oszczędnościowa tutaj. Efektywnie w moim specyficznym przypadku zdecydowanie więcej.

Napisany przez Doso
Także bank Sparkasse pobiera opłaty za korzystanie z karty kredytowej za granicą.

Napisany przez 2Escorpio
To może być prawda, że Sparkasse nie dałaby Ci karty kredytowej... ale jeśli Sparkasse Ci nie da - DKB też by nie dał... oni po prostu nie zwracają uwagi na to, co dzieje się na ich kontach, co zdarza się częściej w Sparkasse ;-)

Napisany przez ProperSoul
Escorpio pisze: To może być prawda, że Sparkasse nie dałaby ci karty kredytowej... ale jeśli Sparkasse ci nie da... to DKB też by ci nie dała... oni po prostu nie zwracają uwagi na to, co dzieje się na ich kontach, co w Sparkasse zdarza się częściej ;-)
Pozwól mi spróbować jeszcze raz Tylko zapytałem w lokalnej Sparkasse, jak sprawa wygląda z kartą kredytową, czy mogę ją dostać nawet bez comiesięcznych wpływów na konto. Powiedziano mi, że to zależy od przypadku, decyzja podejmowana jest przez właściwy dział (słowa pracownika Sparkasse, nie moje), ale opłata roczna zawsze będzie naliczana, jeśli nie osiągnę wymaganego obrotu rocznego. Dla mnie to oznaczało, że w Sparkasse nie będę brał karty kredytowej, dopóki studiuję lub dopóki nie używam karty tak rzadko jak dotychczas. Dla mnie lepszym wyborem była DKB

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata