Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy dotyczące surowców, metali szlachetnych i metali.

Re: Optymalna mieszanina inwestycyjna na przyszłość 2006 - ???????

Napisany przez Karat
W jaki sposób chcielibyście obecnie zainwestować majątek (założmy 100%) na przyszłość? Zakładam, że do połowy roku rynek akcji spadnie o 10% - 20%, a następnie do końca roku wróci do dzisiejszego poziomu. Co powiecie na temat 2007 r., 2008 r.? Podajcie krótko tutaj swoją optymalną mieszaninę inwestycyjną, którą można będzie skompletować po korekcie. Tylko procentowy podział. Poszukiwanie odpowiednich tytułów nastąpi w kolejnym kroku: Oto mój sugestia: 10% złoto, srebro Poszczególne tytuły w kopalniach złota i srebra, ETF-y na indeks HUI, złoto fizyczne 20% energia, ropa Poszczególne tytuły w firmach wydobywających ropę i usługodawcach dla branży naftowej, akcje elektrowni 20% w krajach wschodzących Fundusze/certyfikaty na Europę Wschodnią, Chiny/Azję, Japonię 20% blue-chipowe akcje (liderzy rynkowi) Technologie medyczne, logistyka, ubezpieczenia, banki, farmaceutyki. W tym również zabezpieczone poprzez Barrier RC, Goals. 10% certyfikaty/kosze Biotechnologia, nanotechnologia, high-tech/internet, przechowywanie 20% nieruchomości Szwajcaria, Europa Wschodnia, Azja, na całym świecie Jestem ciekawy waszych propozycji! Karat[/b]

Napisany przez Karat
Byłoby miło, gdyby jeszcze kilka osób wzięło udział w ankiecie. W końcu nie jest to dużo pracy, prawda? Byłoby po prostu bardziej miarodajne. Karat

Napisany przez ADMCI4
<10% Złoto, Srebro

Napisany przez ADMCI4
Cześć Karat, Zamierzam kupić certyfikat surowcowy z indeksu Rogersa. Gdy ZKB wprowadzi ETF na złoto, zainwestuję w niego. W ten weekend zapoznałem się z notowaniami firm górniczych na Goldseiten.de, aby zainwestować w przypadku kolejnej korekty. Do wąskiego wyboru weszły: - Gamon Lake Res (rozpoczęcie produkcji w 2006 r.) Rezerwy: 1,85 mln uncji złota 76,7 mln uncji srebra Żywotność 7 lat Zasoby: 2,25 mln uncji złota 127,8 mln uncji srebra Żywotność 14 lat - First Majestic Silver Spodziewana produkcja: 2006 r.: 1,6 mln uncji 2007 r.: 5-6 mln uncji 2008 r.: 10-12 mln uncji Rezerwy ok. 57 mln uncji - Miramar Gold Produkcja w 2006 r., zaangażowany Newmont, zawartość złota w skałach jest bardzo wysoka (do 22g/tona) oraz Goldcorp. Zaczekam teraz z inwestowaniem w złoto i srebro kolejne 2-3 tygodnie. P.S. To nie ma być rekomendacja zakupowa. Pozdrowienia, Pascal

Napisany przez Karat
Nadal nie pokryłem sektora surowców i złota/srebra, albo zbyt wcześnie zrealizowałem mniejsze zyski, ponieważ spodziewałem się kolejnej korekty. Jednakże potem przegapiłem moment na ponowne wejście. Teraz może być już za późno, albo może pojawić się kolejna korekta w dół. Ponieważ jednak muszę/chcę zdecydowanie zamknąć lukę w sektorze Surowce i metale szlachetne (oczywiście nie za wszelką cenę), nadal szukam optymalnego instrumentu inwestycyjnego (jest tak wiele możliwości). Szukam raczej solidnej inwestycji bazowej na nadchodzące 5-10 lat. Może również coś mniejszego na krótką metę. Jakie możliwości widzicie pod tym względem: - Moment wejścia - Produkt Karat

Napisany przez Hans
Karat pisze: Nadal nie obejmuję sektora surowców i metali szlachetnych, albo wyprzedaję je zbyt wcześnie, bo spodziewałem się kolejnej korekty. Jednak potem przeoczyłem okazję do ponownego wejścia. Teraz może być za późno, albo pojawi się kolejna korekta w dół. Ponieważ jednak muszę/chcę zdecydowanie zapełnić lukę w sektorze surowce i metale szlachetne (oczywiście nie za wszelką cenę), szukam jeszcze optymalnego produktu inwestycyjnego (bo opcji jest naprawdę wiele). Raczej szukam solidnej podstawowej inwestycji na najbliższe 5 - 10 lat. A dlaczego nie coś drobnego na krótką metę. Jakie opcje widzicie odnośnie: - Momentu wejścia - Produktu Karat
Przeanalizuj tę inwestycję...od 2004 roku traci na wartości, ci goście wiedzą, co robią i mają to pod kontrolą... https://www.llb.li/gfs.nsf/0/74d4a68c022f9b5441256daa005ba3e8?OpenDocument

Napisany przez webmaster
Ankieta została zakończona z następującymi wynikami: [attachment=100] Zastosowano większość głosów! Salamander

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata