- wt maja 18, 2010 1:17 pm
Cześć,
Jak to wygląda, gdy ktoś z USA przelewa większą sumę dolarów amerykańskich do Niemiec?
Czy byłoby wskazane, żeby ta osoba (Amerykanin) już miał tutaj w Niemczech konto? Myślę, że jeśli np. przelałby mi pieniądze, mógłbym mieć problemy z urzędem skarbowym, prawda?
Czy istnieje coś takiego jak opłata importowa (podobna do cła za towary) dla takich transakcji?
Wiem już, że opłaty manipulacyjne mogą być podzielone lub zapłacone według 3 różnych kryteriów. Ale jak wysokie są te opłaty dla kwoty, która - powiedzmy sobie - ma siedem cyfr?
Co się stanie, jeśli ta osoba zdeponuje pieniądze na swoje własne niemieckie konto? Czy będzie opodatkowany jak zwykły Niemiec?
Pieniądze nie powinny leżeć bezczynnie tutaj, ale będą sukcesywnie inwestowane w usługi i zakupy, czyli nie mają służyć oszczędzaniu ani praniu pieniędzy. Wszystko ma przebiegać legalnie, oficjalnie i zgodnie z przepisami...
Czy ktoś tu ma jakieś informacje na ten temat? Jest niewiele dostępnych informacji w internecie, a jeśli tylko ZAPYTAM urząd skarbowy, to będą myśleli, że jestem ciężkim przestępcą...