Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Informacja o małżonkach w kasie chorych.

Napisany przez ADMCI4
Drodzy użytkownicy forum! Regularnie, przynajmniej raz w roku, otrzymuję od mojej kasy chorych formularz, na którym muszę podać informacje dotyczące mojego dochodu oraz dochodu moich członków rodziny. Moje dzieci nie mają jeszcze własnych dochodów, ale moja żona oczywiście tak. Ona jest ubezpieczona w innej kasie chorych, a nasze dzieci są ubezpieczone przeze mnie. Dlaczego muszę podawać mojej kasie informacje dotyczące dochodu mojej żony? Czy to nie podchodzi pod ochronę danych osobowych? Do czego służą te informacje? Pozdrowienia, Friedwart

Re: Informacja o małżonkach w kasie chorych.

Napisany przez Mike Spezi
Cześć, niestety Twoje informacje na temat sprawy nie są wystarczająco szczegółowe, aby móc odpowiedzieć tutaj precyzyjnie. Jednakże, moja interpretacja sugeruje, że jesteś dobrowolnym członkiem publicznego systemu ubezpieczeń zdrowotnych? Jesteś zatem samozatrudniony albo freelancerem? Dzięki Twojemu członkostwu w publicznym ubezpieczeniu zdrowotnym, masz możliwość bezpłatnego ubezpieczenia swoich dzieci (ubezpieczenie rodzinne). W przeciwieństwie do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego, gdzie Twoje dochody są całkowicie pomijane, a wysokość składki zależy od wieku i zawartości pakietu, w publicznym systemie ubezpieczeń zdrowotnych, przy dochodach z samodzielnej działalności, składka jest oparta na Twoich dochodach lub zyskach. Następnie, płacisz swoją składkę procentowo, podobnie jak obowiązkowo ubezpieczony, ale nie w sposób równy (połowicznie) jak pracownik, gdzie pracodawca również dokłada swój udział, ale w całości. Musisz dodatkowo zabezpieczyć się na wypadek chorobowego wynagrodzenia (kontynuacji wynagrodzenia). Zgodnie z przepisami prawa jesteś zobowiązany do rocznego ujawniania swoich dochodów w celu obliczenia odpowiedniej składki. Fragment Kodeksu Ubezpieczeń Społecznych: Osoby Samozatrudnione: Przy dobrowolnie ubezpieczonych osobach samozatrudnionych, zgodnie z § 240 SGB V lub § 46 KVLG 1989, podstawą do ustalenia składki jest dochód brutto na utrzymanie. Obejmuje to nie tylko dochody ze związanej działalności, ale także np. dochody z kapitału (odsetki, dywidendy), najmu i dzierżawy oraz w pewnym zakresie również renty. Do 31 grudnia 2008, ustawa stowarzyszenia odpowiedniej kasy chorych zawierała szczegóły indywidualnych regulacji dotyczących podstawy opodatkowania, od 1 stycznia 2009 r. obowiązują jednolite zasady ustalania opłat [4] [5]. Korea podstawienia wysokości dochodów musi być prowadzona zasadniczo przez ubezpieczonego. W przypadku osób samozatrudnionych, zwykle za składkę odprowadzaną w dniu kalendarzowym przyjmuje się 30 część miesięcznej bazy opodatkowania (od 1 stycznia 2009 r.: 122,50 € dziennie w kalendarzu lub 3.675 € miesięcznie), pod warunkiem udokumentowania niższych dochodów 40 część miesięcznej podstawy wymiaru składki (od 1 stycznia 2009 r.: 2.520 €). Wynika z tego od 1 stycznia 2009 r.: 63 € dziennie kalendarzowego lub 1.890 € miesięcznie. Dla dobrowolnych członków, którzy mają prawo do comiesięcznej dotacji na założenie działalności zgodnie z § 57 SGB III lub comiesięcznej dotacji na założenie działalności zgodnie z § 421 Abs. 1 SGB III itp. , ( § 240 ust. 4 zdanie 2 SGB V), za składnik dochodu odpowiadający dniowi kalendarzowemu przyjmuje się 60 część miesięcznej podstawy wymiaru składki (od 1 stycznia 2009 r.: 42 € dziennie w kalendarzu lub 1.260 € miesięcznie). Wniosek ten stosuje się na wniosek w określonych okolicznościach również do osób hauptberuflich samozatrudnionych, które nie pobierają dotacji na założenie działalności, mają niewielkie dochody i dysponują niewielkim majątkiem (§ 240 ust. 4 zdanie 3 SGB V). Co robi Twoja żona zawodowo i jak jest zabezpieczona?? Zapytanie o dochód Twojej żony wynika przede wszystkim z faktu, że kasy chorych zazwyczaj chcą przyporządkować dzieci do rodzica z wyższymi dochodami. Jeśli Twoja żona jest np. ubezpieczona prywatnie, a Twoje dochody są wyższe niż jej, byłby taki przykład. W razie dalszych pytań pozostaję do dyspozycji. pozdrawiam Mike

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata