Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Korzyści podatkowe z odsetek od pożyczek w ramach Wohn-Riester

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim! Od trzech lat mam zwykłą umowę Riester, do której co miesiąc wpłacam 25 euro. Jednak niedawno przeczytałem raport o Riester związany z zakupem mieszkania, w którym napisano, że można odliczyć od podatku odsetki od pożyczki w wysokości 2100 euro. Moje pytanie: czy można to w ogóle zrobić przy każdej umowie Riester związanej z zakupem mieszkania? Czy mogę zamienić swoją standardową umowę Riester na umowę związana z zakupem mieszkania? Czy można odliczyć te 2100 euro odsetek tylko raz, czy co roku, dopóki umowa będzie obowiązywać? Odpowiedzi są dla mnie bardzo ważne! Dziękuję, Peterle

Napisany przez Gutingia
Cześć Peterle, tak, można to zrobić w każdej umowie Wohn-Riester, nie, zazwyczaj nie można przekształcić istniejącej umowy, potrzebny jest dodatkowy certyfikowany Wohn-Riester, 2100 EUR można odliczyć podatkowo co roku. Ale uwaga: wszystko ma dwie strony, korzyści podatkowe w okresie oszczędzania oznaczają również płatny podatek w okresie emerytury.... ale mimo wszystko jest to korzyść! Pozdrowienia Gutingia

Napisany przez C. Andreas
Peterle;31561 pisze:Cześć wszystkim! Od trzech lat mam zwykłą umowę Riester, do której wpłacam miesięcznie 25 euro. Ostatnio przeczytałem jednak raport o Riester dla nieruchomości, w którym napisano, że można odliczyć od podatku odsetki kredytowe w wysokości 2100 euro. Moje pytanie: czy ogólnie można to zrobić w każdej umowie Riester dla nieruchomości? Tak, jest to możliwe, odsetki kredytowe max. 2.100 euro można całkowicie odliczyć od podatku Czy mogę przekształcić moją zwykłą umowę Riester w umowę Riester dla nieruchomości? Tak i nie, możesz a.) przenieść swoje oszczędności i musisz zawrzeć nową umowę Riester dla nieruchomości b.) twoja umowa Riester jest pośrednio już umową Riester dla nieruchomości, ponieważ po zakończeniu okresu jej trwania (najwcześniej od 60. roku życia) możesz całkowicie spłacić swój kredyt hipoteczny ze swoich oszczędności. Czy można odliczyć 2100 euro odsetek tylko raz czy co roku, dopóki umowa trwa? Możesz odliczać odsetki co roku. Przy stopie podatkowej 20% przy najwyższej kwocie 2.100 euro x 20% otrzymasz z powrotem 420 euro od zwrotu podatku rocznego za zatrudnienie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata