Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Ocena zdolności kredytowej przez banki i Schufa

Napisany przez ADMCI4
Cześć; jakiś czas temu złożyłem wniosek o kredyt w wysokości 5000 euro w dużym niemieckim banku. Miałem tam także zawsze konto osobiste. Bank ten odmówił udzielenia mi kredytu, argumentując, że moja zdolność kredytowa nie jest wystarczająco wysoka. Na moje pytanie, skąd wzięli taką decyzję, otrzymałem bardzo niezadowalającą odpowiedź. Kilka tygodni później, kiedy chciałem uzyskać taką samą kwotę kredytu w banku internetowym, nie było to w ogóle problemem. Dlaczego banki podejmują tak różne decyzje i jakie są kryteria osobistej zdolności kredytowej?

Napisany przez micheldeutscher
Cześć, Scoring kredytowy? Wikipedia Scoring kredytowy to jest. Nie zawsze wszystko jest takie czyste i sprawiedliwe... ale sprawdź sam... Pozdrawiam

Napisany przez Petrino
Cześć,

tak, banki mają różne kryteria i nic na to nie poradzisz... U mnie też tak było... Dwóch banków nie zgłosiło do SCHUFA pewnych danych – jeden bank zgłosił kartę kredytową, a drugi całą kredyt !!! Gdybym nie był zarejestrowany w SCHUFA, pewnie bym o tym nawet nie wiedział... Czy to moja odpowiedzialność, czy banku zgłaszać dane poprawnie?? Istnieje wiele rzeczy, których zwykli obywatele nawet nie wiedzą, jeśli ich to nie interesuje, ale wierzą w NORMALNOŚĆ.

Radzę Ci – zarejestruj się w SCHUFA, wtedy otrzymasz dostęp do danych i będziesz mógł w każdej chwili sprawdzić wpisy w swoim pliku... To chyba kosztuje kilka euro, ale na pewno warto... No cóż, także SCHUFA musi zarabiać pieniądze...

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Petrino
Dobrze, Schufa to również przedsiębiorstwo średniej wielkości i musi zarabiać pieniądze.
Na stronie www.meineschufa.de można się zarejestrować raz za opłatą i mieć bezpłatny dostęp do własnej Schufy codziennie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata