Dziękuję za merytoryczne wyjaśnienie. Nie, nie rozumiem! Czyż to nie polisy emerytalne straciły ostatnio najwięcej pieniędzy? (Patrz magazyny takie jak Plus Minus - Vorsorge Leben, Skandia, aby wymienić tylko kilku podejrzanych. Oczywiście istnieje szansa na uzyskanie wyższego zwrotu, ale równocześnie ryzyko to zazwyczaj przenosi się na ubezpieczonego przez dostawcę. Patrząc na budowę oszczędności jako nowoczesną książeczkę oszczędnościową, jest ona całkiem atrakcyjna. Ma służyć oszczędnościom na przyszłość. Mam jednak elastyczny kapitał do dyspozycji, otrzymuję przynajmniej 3% odsetek, mogę również uwzględnić oszczędności inwestycyjne, WOP itp. (co jest dostępne na książeczce oszczędnościowej lub podobnych lokatach, jak
lokata terminowa?). Jeśli wybiorę niską sumę budowy oszczędności, opłata za zawarcie umowy będzie niska. Obecnie budowa oszczędności na cele budowlane nie ma sensu, biorąc pod uwagę odsetki od
kredytu hipotecznego. Jeśli zrezygnuję z pożyczki związanej z budową oszczędności, otrzymam dodatkowy bonus odsetkowy, a jeśli jestem jeszcze w trakcie nauki, opłata za zawarcie umowy zostanie mi nawet zwrócona. U nas nie ma dodatkowych opłat, jak opłata za prowadzenie konta lub za prenumeratę atrakcyjnego czasopisma o oszczędzaniu. Ostateczny koszt dla inwestora, jeśli spełnione są opisane warunki, wynosi zero, a otrzymuje 3% odsetek. Jeśli wypowie swoje oszczędności przed wyznaczaniem lub terminem wiązania, obciążamy go tylko o 0,5%. Czy warto inwestować w firmowy fundusz emerytalny AG czy nie? To pytanie nie stawia się! Ustawa o dochodach emerytalnych nakłada obowiązek na AG oferowanie tej formy przeprowadzenia finansowania emerytalnego. Oznacza to oczywiście nie, że musi on w to inwestować. Jednakże przekształcenie wynagrodzenia, albo mieszany finansowanie pracownika, jest absolutnie sensowne. Faktem jest, że AG ma prawo wyboru formy przeprowadzenia finansowania emerytalnego, a niestety również dostawcy. Być może warto być pewnym, że nie będzie to takie samo jak w ciągu ostatnich 30 lat. Pozdrawiammike