Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Dodatkowe świadczenie emerytalne dla młodych osób.

Napisany przez ADMCI4
Moich rodziców doprowadza mnie do szału ich troska, że w przyszłości nie dostanę lub dostanę zbyt niską emeryturę. Dlatego chcę im przysłużyć i dowiedzieć się, co można zrobić mając 23 lata w celu dodatkowego ubezpieczenia emerytalnego. Właśnie skończyłem moje szkolenie na technika biologii i zarabiam około 3000 euro brutto miesięcznie. Być może ktoś mógłby zaproponować mi dodatkowe plany emerytalne na tej podstawie ?!

Napisany przez micheldeutscher
-Zacząć oszczędzać całą kwotę Riesterrente (54 euro rocznie), zgodnie z tym, ile masz dzieci. -Zawrzeć umowę oszczędnościową na budowę domu. -Inwestować w Fundusze inwestycyjne, bo jesteś młody. -Odkładać kilka pensji na czarną godzinę. -Ewentualnie zbudować lub kupić Dom w dobrym miejscu (mieszkanie na starość). ... i zawsze pamiętaj o oszczędzaniu oraz unikaj kupowania drogich samochodów. Tak więc, posiadanie własnego domu byłoby moim głównym celem. Pozdrowienia

Napisany przez Graufell
Ten zeszyt może również być bardzo pomocny w podejmowaniu decyzji: Prywatna emerytura - Proste zabezpieczenie - Książka - Fundacja Warentest - test.de

Napisany przez RSpecunia
Cześć wszystkim, Proszę, nie załóżcie obecnie konta oszczędnościowego budowlanego. Tego rodzaju produkt już teraz po prostu nie ma sensu. Najlepszą alternatywą jest posiadanie kapitału własnego. Poniżej przedstawiam produkty, które polecam: 1. Czy Twoja firma oferuje program emerytalny? Proszę zapytaj. 2. Rürup 3. III filar (ubezpieczenie emerytalne z funduszem inwestycyjnym) 4. Własność (jeśli potrzebna lub pożądana) PS: Proszę zainwestować w wszystkie wymienione przeze mnie produkty.

Napisany przez Mike Spezi
RSpecunia pisze: Cześć wszystkim, proszę nie zawierać umowy o oszczędzanie na budowę. Takie rozwiązanie po prostu już nie ma sensu. Najlepsza opcja to kapitał własny. Polecam następujące produkty: 1. Czy Twoje miejsce pracy oferuje program emerytalny? Zapytaj 2. Rürup 3. 3. filar (ubezpieczenie emerytalne z funduszem) 4. Nieruchomość (jeśli konieczne, pożądane) PS..: Wszystkie wspomniane przeze mnie inwestycje proszę zrealizować.
Naprawdę mam tu wątpliwości, które trzeba wyjaśnić? Dlaczego nie zawierać umowy o oszczędzanie na budowę? Dlaczego to nie ma sensu? Dlaczego pytanie o emeryturę pracowniczą w firmie? Dlaczego akurat ubezpieczenie emerytalne z funduszem?

Napisany przez RSpecunia
Mike Spezi pisze: Naprawdę potrzebuję wyjaśnień?! Dlaczego brak umowy oszczędnościowo-budowlanej? Dlaczego to nie ma sensu? Tylko produkty związane z inwestycjami są opłacalne w długotrwałej perspektywie do emerytury. Proszę rozważyć utratę siły nabywczej. Wartości pieniężne po prostu nie są wystarczająco rentowne. UOSB tylko jeśli pasuje, a to nie zawsze ma miejsce! Dlaczego pytanie o dodatkowe świadczenie emerytalne od pracodawcy? Otóż istnieją pracodawcy, którzy nie chcą tego robić. Lub mają własnego pośrednika. Ale dlaczego nie skorzystać z maksymalnej dopłaty, jeśli istnieje taka możliwość. Dlatego ma sens zapytać swojego pracodawcę, czy źle to widzę?! Dlaczego akurat funduszowa polisa emerytalna? Potrzebujemy rentowności. Dlaczego tradycyjna polisa emerytalna miałaby być bardziej sensowna? Firmie ubezpieczeniowej pracuje z tymi pieniędzmi. Dlaczego klientowi nie daje się również tej możliwości?
Cześć Mike, odpowiedziałem na Twoje pytania powyżej, mam nadzieję. Czy teraz rozumiesz moje wyjaśnienia? Po prostu uważam, że potrzebujemy rentowności, przede wszystkim ze względu na inflację. W ciągu ostatnich 30 lat około 3% Oczywiście nie mam szklanej kuli, ale zakładam tylko, że będzie to mniej więcej takie samo jak w poprzednich 30 latach. Specjaliści twierdzą, że będzie jeszcze więcej.

Dziękuję za merytoryczne wyjaśnienie. Nie, nie rozumiem! Czyż to nie polisy emerytalne straciły ostatnio najwięcej pieniędzy? (Patrz magazyny takie jak Plus Minus - Vorsorge Leben, Skandia, aby wymienić tylko kilku podejrzanych. Oczywiście istnieje szansa na uzyskanie wyższego zwrotu, ale równocześnie ryzyko to zazwyczaj przenosi się na ubezpieczonego przez dostawcę. Patrząc na budowę oszczędności jako nowoczesną książeczkę oszczędnościową, jest ona całkiem atrakcyjna. Ma służyć oszczędnościom na przyszłość. Mam jednak elastyczny kapitał do dyspozycji, otrzymuję przynajmniej 3% odsetek, mogę również uwzględnić oszczędności inwestycyjne, WOP itp. (co jest dostępne na książeczce oszczędnościowej lub podobnych lokatach, jak lokata terminowa?). Jeśli wybiorę niską sumę budowy oszczędności, opłata za zawarcie umowy będzie niska. Obecnie budowa oszczędności na cele budowlane nie ma sensu, biorąc pod uwagę odsetki od kredytu hipotecznego. Jeśli zrezygnuję z pożyczki związanej z budową oszczędności, otrzymam dodatkowy bonus odsetkowy, a jeśli jestem jeszcze w trakcie nauki, opłata za zawarcie umowy zostanie mi nawet zwrócona. U nas nie ma dodatkowych opłat, jak opłata za prowadzenie konta lub za prenumeratę atrakcyjnego czasopisma o oszczędzaniu. Ostateczny koszt dla inwestora, jeśli spełnione są opisane warunki, wynosi zero, a otrzymuje 3% odsetek. Jeśli wypowie swoje oszczędności przed wyznaczaniem lub terminem wiązania, obciążamy go tylko o 0,5%. Czy warto inwestować w firmowy fundusz emerytalny AG czy nie? To pytanie nie stawia się! Ustawa o dochodach emerytalnych nakłada obowiązek na AG oferowanie tej formy przeprowadzenia finansowania emerytalnego. Oznacza to oczywiście nie, że musi on w to inwestować. Jednakże przekształcenie wynagrodzenia, albo mieszany finansowanie pracownika, jest absolutnie sensowne. Faktem jest, że AG ma prawo wyboru formy przeprowadzenia finansowania emerytalnego, a niestety również dostawcy. Być może warto być pewnym, że nie będzie to takie samo jak w ciągu ostatnich 30 lat. Pozdrawiammike

Napisany przez RSpecunia
Dziękuję za odpowiedź Teraz widzę, że dwie światy się spotykają tutaj. Ja także mogę zaprezentować czasopisma lub raporty, w których zdecydowanie odradza się trzymanie pieniędzy w gotówce. Niektórzy idą nawet o krok dalej i mówią, że należy wypisać się z bezsensownych polis na życie - Chętnie możemy dyskutować na ten temat bardziej szczegółowo.

Kupują je więc z dużą przyjemnością, ponieważ są takie złe i zazwyczaj nie podlegają opodatkowaniu przy wypłacie.

Napisany przez Gerd
Cześć Już sporo zostało powiedziane. Ale kto oferuje Rürup przed Riesterem, powinien stanąć przed sądem. To oszustwo. Riester 54 €? Nie rozumiem. Dofinansowanie dla dorosłych wynosi 154 €. Przy Twoim zarobku miesięczna składka wynosi 107 €. Dodatkowo rocznie otrzymasz zwrot podatku w wysokości około 280 €. Dlaczego nie oszczędzanie na cele mieszkaniowe? Zalecasz Dom jako środek na emeryturę, ale odradzasz oszczędzanie na cele mieszkaniowe. To już całkiem konfliktowe.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata