Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Wypłata świadczenia emerytalnego przed osiągnięciem wieku emerytalnego

Napisany przez ADMCI4
Dobry wieczór wszystkim! Ponieważ też chcę zadbać o swoją starość, zapoznałem się z różnymi możliwościami. Prywatne ubezpieczenie emerytalne nie wchodzi w grę, ponieważ dysponuję tylko ograniczoną kwotą. Według mojej wiedzy, wszystkie inne formy zabezpieczenia emerytalnego wypłacane są dopiero wtedy, gdy zacznę pobierać swoją emeryturę. Ale interesuje mnie opcja zabezpieczenia, która umożliwi wypłatę już od 63. roku życia. Czy taka istnieje? Pozdrowienia, Muzyk

Napisany przez Mike Spezi
Cześć, Co masz na myśli mówiąc o ograniczonej kwocie? Elastyczne wycofanie jest również możliwe w przypadku innych produktów. Tylko renta Riester jest powiązana z rentą ustawową. Pozdrawiam Mike

Napisany przez Gerd
Cześć Wszystkie prywatne produkty emerytalne, w tym Riester, można wykorzystać po ukończeniu 60. roku życia. Nie mają one nic wspólnego z emeryturą ustawową.

Przepraszam, popełniłem błąd. Gerd ma oczywiście rację. Oczywiście mogę również skorzystać z renty Riester w wieku 60 lat. Jest to najwcześniejszy ustawowy wiek emerytalny. Wyraziłem się trochę niejasno. Pomimo podniesienia wieku emerytalnego większość ubezpieczonych nadal może przejść na emeryturę na swoje życzenie - najwcześniej w wieku 60 lat lub od 63 roku życia. Jednak z potrąceniem poniżej 0,3% za każdy miesiąc wcześniejszej przeniesienia, i to na całe życie. Natomiast jeśli chodzi o prywatne renty, można także ustalić ich wygaśnięcie przed 60. rokiem życia, według życzenia. Są one także rozpatrywane podatkowo inaczej. Dlatego uważam, że błąd byłby wykluczyć tę opcję wcześniej. Pozdrawiam Mike

Napisany przez Gerd
Cześć Mike, Muszę cię znowu poprawić. Emerytura w wieku 60 lat była kiedyś. Już nie istnieje. Trzeba było urodzić się przed 1949 rokiem.

Och Gerd , przecież nie napisałem nic innego. 60-63. I właśnie o to tutaj chodzi. Faktem jest, że najwcześniejsze możliwości skorzystania z renty finansowanej przez państwo pierwotnie bazowały na najwcześniejszym możliwym wieku emerytalnym. Nic nie da się już zmienić retrospektywnie. Nawet jeśli wiek emerytalny zostałby przesunięty na 70 lat. Jeśli chce on mieć pieniądze przed ukończeniem 60. roku życia, to jedyną opcją jeśli chodzi o wybór renty jest prywatna renta. mike

Napisany przez Gerd
Cześć Mike, napisałeś, że pomimo podniesienia wieku emerytalnego większość ubezpieczonych nadal może przejść na emeryturę zgodnie z życzeniem przedwcześnie, najwcześniej w wieku 60 lat lub od 63 roku życia. Ja tylko powiedziałem, że nie można iść na emeryturę w wieku 60 lat. Nawet z obniżkami. Niestety.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata