Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Rozwój cen nieruchomości w następnych latach.

Napisany przez ADMCI4
Cześć........... Właściwie miałem zamiar wkrótce zakupić mieszkanie na własność. Jest to korzystny moment, ponieważ właśnie odziedziczyłem trochę pieniędzy po moich rodzicach. Nie jestem jednak pewien, czy warto to zrobić, czy ceny nieruchomości może jeszcze bardziej spaść w najbliższej przyszłości. Czy na tym rynku może jeszcze odczuwalne są skutki kryzysu gospodarczego i czy lepiej poczekać jeszcze rok czy dwa? W międzyczasie mógłbym zainwestować odziedziczone pieniądze w sposób opłacalny i miałbym wtedy większy kapitał własny do dyspozycji. Co mam zrobić? Pozdrawiam Dietmar

Napisany przez MThiemann
Cześć Dietmar, przyszły rozwój cen nieruchomości jest trudny do przewidzenia. Szczególnie teraz, gdy wiele osób zwiększa inwestycje w aktywa z obawy przed inflacją, może to nawet prowadzić do wzrostu cen z powodu rosnącego popytu. Poziom oprocentowania i cen zakupu są obecnie bardzo korzystne. Bezpieczne inwestycje dla twojego odziedziczonego majątku obecnie generują niewielkie zyski - co najmniej nie będą one wyższe niż wskaźnik inflacji. Jeśli wskaźnik inflacji wzrośnie ze względu na obecną sytuację gospodarczą, twój majątek straci na wartości. Dlatego uważam, że obecnie jest korzystny czas na zakup nieruchomości, jeśli już zastanawiasz się nad tą decyzją. Ponadto, oczekując kolejnych 2 lat, musiałbyś płacić czynsz. Czy nie lepiej byłoby zainwestować tę kwotę teraz w spłatę ewentualnego finansowania twojego mieszkania? Pozdrawiam M. Thiemann

Napisany przez kelte14
Prognozy rozwoju cen nieruchomości nie można uogólnić na całe Niemcy. Trzeba wiedzieć, gdzie chcieliby Państwo zakupić nieruchomość, aby móc oszacować potencjał inwestycji. Ogólnie rzecz biorąc, inwestycja w nieruchomość zawsze zapewnia bezpieczeństwo (oczywiście o ile lokalizacja, cena i stan nieruchomości są odpowiednie). Pozdrawiam

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata