Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Budować Dom własnoręcznie czy kupić Dom prefabrykowany?

Napisany przez ADMCI4
Dobry wieczór. Ponieważ co miesiąc zastanawiam się nad wysoką kwotą czynszu, który płacę, moja dziewczyna i ja chcielibyśmy wkrótce zbudować albo kupić Dom. Rodzice mojej dziewczyny posiadają działkę na wsi, którą moglibyśmy wykorzystać. Dotychczas jednak nie zgłębiliśmy dokładnie tego tematu. Teraz pojawia się pytanie, czy opłaca się budować czy może lepiej kupić Dom gotowy. Zarówno jeden, jak i drugi musielibyśmy i tak sfinansować. Co jest bardziej przewidywalne, czyli na co mamy większy wpływ, i co w każdym razie jest droższe? Pozdrowienia, RitterRost

Napisany przez Gutingia
Cześć RitterRost, dokładnie ta kwestia zajmowała nas również w ciągu ostatnich tygodni. Pozwoliliśmy sobie na przyjście do nas ofert wszystkich dużych i znanych producentów domów prefabrykowanych i stwierdziliśmy, że w naszej okolicy taniej wyjdziemy na zbudowaniu domu murowanego przez dewelopera. Pomijając fakt, że banki zazwyczaj preferują domy murowane podczas udzielania kredytów hipotecznych, ponieważ wartość zachowuje się bardziej trwale. Koszty poboczne budowy zazwyczaj pozostają takie same..... takie jak podłączenia domu do mediów, wywóz ziemi, wykop pod piwnicę, itp.... pozostają takie same. Oczywiście, koszty prądu i wody na czas budowy są wyższe przy domu murowanym, ale to nie zmienia zbyt wiele. Proszę po prostu poprosić o przesłanie ofert, wtedy zobaczycie, jakie będą różnice cenowe, ale zwróćcie uwagę na jakość u producentów domów prefabrykowanych, żeby potem nie mieć wszędzie pleśni. Słyszałem o tym trochę i wygląda na to, że są producenci, którzy są bardziej podatni na pleśń niż inni. Pozdrowienia Gutingia

Napisany przez MikeMe
Hej, właśnie przeczytałem twój problem i ponieważ miałem ten sam problem i chciałem podzielić się moją wersją. W ubiegłym roku, po długim oszczędzaniu, udało mi się zbudować mały Dom jednorodzinny dla mojej rodziny i mnie. Tak samo jak ty, stałem przed wyborem między budową domu murowanego a domu z prefabrykatów. Dla mnie najważniejsze były koszty (oczywiście jakość też musiała być odpowiednia), ponieważ nie chciałem się dużo zadłużać. Trochę przeszukałem internet i wybrałem jednego, dwoje dostawców. W końcu zdecydowałem się na https://beispielhaus.de/haeusertyp_Einfamilienhaus.html. Wygrali oni w porównaniu kosztów z dostawcami domów murowanych. Mają zarówno drogie, jak i tańsze domy na swojej stronie. Absolutnie nie żałuję tego wyboru. Jakość domu jest naprawdę dobra! Mam nadzieję, że to trochę pomoże, jeśli będziesz musiał jeszcze planować. Powodzenia w budowie domku! Mike

Napisany przez KingRollo
Zajmujemy się tym tematem od około 10 miesięcy. Ogólnie odwiedziliśmy 8 razy park domów wzorcowych w Wuppertalu. Mieliśmy kontakt z 8 producentami domów z bala, odwiedziliśmy zakłady 4 firm i otrzymaliśmy konkretne oferty. Ostatecznie pozostała tylko jedna firma, która wydawała nam się odpowiednia pod względem ceny/jakości. Pozostałe firmy wydały nam się zbyt drogie, a pracownicy byli nadmiernie nachalni. Ostatecznie jednak zrezygnowaliśmy z domów prefabrykowanych. Nasz Dom będzie niższy niż szerszy ze względu na okno budowlane. Dodatkowo chcemy obrócić dach, czyli rynnę dachową ułożoną wzdłuż krótszego boku. Stwierdziliśmy, że domy prefabrykowane stają się nadmiernie drogie, gdy przekracza się standardowe wymiary katalogowe (często 9x9 metrów). Miałliśmy również kontakt z firmami budowlanymi zajmującymi się budową tradycyjną, czyli generalnymi wykonawcami. Od samego początku mieliśmy wrażenie, że są nieuczciwi. Często słyszeliśmy stwierdzenia takie jak jakimś sposobem sobie poradzimy. W takim przypadku jest to dla nas zbyt nieokreślone przy tak waznym przedsięwzięciu. W końcu zdecydowaliśmy się na wariant z architektem. Architekt ten posunął się z nami w planowaniu o krok dalej, przeprowadzając bardziej zaawansowane analizy, czego nie doświadczyliśmy w przypadku producentów domów z bala i przedsiębiorstw budowlanych. Oczywiście nie możemy zapominać, że ten sposób budowy wymaga od nas znacznie większej pracy, ale mamy dużo lepsze poczucie, zwłaszcza jeśli chodzi o prace własne i nadzór budowlany przy wsparciu architekta.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata