Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Obowiązek pracodawcy w zakresie emerytur pracowniczych

Napisany przez ADMCI4
Mam wrażenie, że niedawno już czytałem tutaj coś na ten temat, ale odpowiedź nie była do końca satysfakcjonująca. Słyszałem, że pracodawcy są faktycznie zobowiązani do ustanowienia systemu emerytalnego dla pracowników. Chodziło o tzw. odwrócenie wynagrodzenia. Oznacza to tylko, że pracownik może bezpośrednio przekazać część swojego wynagrodzenia brutto na emeryturę. Jednak oszczędzającym jest wyłącznie pracownik. Czy o to chodzi, czy też pracodawca jest zobowiązany do wpłacania czegoś na emeryturę swoich pracowników, na przykład do funduszu emerytalnego?

Re: Obowiązek pracodawcy w zakresie emerytur pracowniczych

Napisany przez Jakob Cyll
Emerytalne zabezpieczenie pracownicze Witaj, Odwiedzający+, 1. Obawiam się, że trafiłeś w niewłaściwą dziedzinę - tutaj tematem jest ubezpieczenie zdrowotne. Informacje na temat emerytalnego zabezpieczenia znajdziesz tutaj: Ubezpieczenia - emerytalne zabezpieczenie w forum finansowym. Ale myślę, że moderatorzy przeniosą ten temat. 2. Co do Twojego pytania: Wszyscy pracownicy mają ustawowe prawo do emerytalnego zabezpieczenia pracowniczego. Oznacza to, że pracodawca ma obowiązek poinformować swoich pracowników na ten temat (lub zapewnić informację) i oferować emerytalne zabezpieczenie pracownicze. Pracodawca ma prawo do wyboru sposobu realizacji (ubezpieczenie kapitałowe, kasa emerytalna, fundusz emerytalny, fundusz wsparcia, zobowiązanie kapitałowe) i dostawcy emerytalnego zabezpieczenia pracowniczego (tzw. prawo kierownicze). Pracodawca zawsze jest instytucją wykonawczą, oznacza to, że on płaci składki, a beneficjentem jest pracownik (zazwyczaj: ubezpieczający pracodawca, ubezpieczona osoba pracownika). Dotyczy to także sytuacji, gdy mowa o konwersji wynagrodzenia. Płaci pracodawca, tak samo jak składki na ubezpieczenie zdrowotne lub podatek dochodowy. To jednak nie oznacza, że pracodawca musi finansować emerytalne zabezpieczenie pracownicze. Oczywiście nie musi tego robić, niezależnie od sposobu realizacji, i w wielu przypadkach faktycznie tego nie robi. Wyjątek: Układ zbiorowy pracy lub wewnętrzna umowa zakładowa to przewidują. Tworząc regulamin emerytalnego zabezpieczenia dla firmy, często powstaje mieszanka mniejszej części finansowanej przez pracododawcę i większej części finansowanej przez pracownika (brutto konwersja wynagrodzenia). Podsumowując: - Tak, pracodawca ma obowiązek oferowania emerytalnego zabezpieczenia pracowniczego. - Nie, zazwyczaj pracodawca nie ma obowiązku dokonywania wpłat.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata