Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Celowe inwestowanie lub dzielenie WHEN rozdzielanie)

Napisany przez H.George
Cześć, Chciałbym zainwestować trochę pieniędzy, jak wielu tutaj, ale niestety oferta wydaje się praktycznie nieprzejrzysta dla początkującego. Mam 10 000,- € oraz 200,- € miesięcznie do dyspozycji. W chwili obecnej nie potrzebuję tych pieniędzy, a nie będzie to się zmieniać co najmniej przez kolejne 5 lat. Commerzbank złożył mi kilka propozycji, począwszy od budowy kapitału, renty z ubezpieczeniem od niezdolności do pracy aż po Fondak jako wariant oszczędzania w fundusze. Po pierwsze, trudno znaleźć dużo informacji o tym funduszu w internecie, a po drugie, nie wiem, czy lepiej jest podzielić pieniądze czy zainwestować skoncentrowanie. Dziękuję za pomoc.

Napisany przez ProperSoul
Witaj, obecnie trudno jest uzyskać atrakcyjne oprocentowanie, ponieważ ogólny poziom stóp procentowych jest obecnie na historycznie niskim poziomie. Myślę, że warto rozważyć umieszczenie 10 000 euro na lokacie terminowej. Według tego kalkulatora porównawczego, Bank of Scotland oferuje stopę procentową na poziomie 3,8% rocznie na kwotę 10 000 euro na 5 lat, co jest bardzo atrakcyjne. Kwotę 200 euro miesięcznie warto oszczędzać na rachunku oszczędnościowym (istnieje również kalkulator na wspomnianej stronie), aż uzbiera się wystarczająco dużo, by ponownie uzyskać atrakcyjne oprocentowanie na lokacie terminowej. Oczywiście istnieją również inne podejścia i opcje, takie jak Fundusze inwestycyjne czy inne. Moim osobistym zdaniem, choć na giełdzie można osiągnąć dobre zyski, to oczywiście istnieje także ryzyko straty. Osobiście nie chcę w żadnym wypadku stracić moich oszczędności. Mam nadzieję, że moje wskazówki Ci pomogą. Pozdrowienia PS

Napisany przez Graufell
Cześć, H. George!

Fondak to fundusz akcji w 100%, z naciskiem na Niemcy.

Same fundusze nie są złe, ale lepiej wybierać warianty, które inwestują nie tylko w akcje. Raczej fundusz zrównoważony (akcje i obligacje) lub od razu fundusz obligacji (obligacje to wartości z oprocentowaniem stałym, takie jak obligacje firmowe i skarbowe). Z funduszem obligacji sen będzie spokojniejszy.

Jeśli jesteś początkujący w tej dziedzinie, lepiej trzymać pieniądze na koncie oszczędnościowym i zaznajomić się z tematem funduszy, jeśli naprawdę chcesz później skorzystać.

Podzieliłbym 10 000 euro na dwa fundusze. Dwa spokojne, konserwatywne fundusze zrównoważone, które inwestują w zależności od sytuacji rynkowej. Albo jeden fundusz zrównoważony i jeden czysto obligacyjny.

Kiedyś fundusze nieruchomości otwarte uważane były za bardzo bezpieczne. Pomysł w tle uważam osobiście nadal za dobry. Jednakże ustawodawca planuje zmiany w zakresie funduszy nieruchomości otwartych, aby uspokoić fale. Obecnie 10 funduszy nieruchomości otwartych jest ponownie zamkniętych. Zbyt wielu inwestorów wypłaciło pieniądze, doprowadzając fundusze do poważnych kłopotów. Inwestor teraz nie może tak po prostu odebrać swoich pieniędzy.

Funduszem nieruchomości otwartych Commerzbanku jest Hausinvest. Z mojej wiedzy wynika, że aktualnie jest otwarty. Te fundusze nieruchomości otwarte nie mają nic wspólnego z giełdą i przynoszą roczną stopę zwrotu między 3 a 5%.

Pamiętaj, że fundusze to produkty, które niosą z sobą koszty. Przy zakupie z banku na pewno naliczą ci pełny opłaty naliczony przy emisji, nie informując cię o tym.

Jeśli chcesz spać spokojnie jak dziecko, zastanów się nad lokatami, kontami oszczędnościowymi lub obligacjami skarbowymi.

Widzę teraz na Biallo.de, Portalu konsumentów zajmującym się finansami prywatnymi, że Bank of Scotland ma rzeczywiście najlepsze oferty.

Zapytaj się, jakie oferty lokat ma Commerzbank. Chciałem to właśnie zrobić, ale strony internetowe są niezwykle ociężałe.

Napisany przez ProperSoul
Cześć znowu Przy 5-letnim okresie trwania, zależne od Commerzbanku comdirect oferuje odsetki w wysokości 2,6% rocznie na lokacie terminowej. To o 1,2% mniej niż Bank of Scotland... To sporo. W comdirect lokata terminowa jest nazywana kontem czasowym. W Commerzbanku można zablokować swoją lokatę terminową na maksymalnie 3 lata, co jest dość krótkim okresem... i widocznie odsetki oferowane przez Commerzbank są bardzo skromne, zgodnie z cennikiem. Mam nadzieję, że mogłem pomóc dalej

Napisany przez H.George
Dziękuję za sugestie, zrobiłem trochę researchu na temat kont oszczędnościowych w internecie i natrafiłem na BigBank. Oferta ta obejmuje stawkę od 4,5% dla kwot powyżej 10 000 € i okresu trwania 5 lat, czy jest w tej ofercie jakiś haczyk?

Napisany przez Graufell
To jest bank z Estonii. Decyzję, czy powierzyć swoje pieniądze estońskiemu bankowi, musi podjąć każdy sam. Dla mnie byłoby to zbyt egzotyczne. Także islandzkie banki wówczas reklamowały się dobrymi oprocentowaniami.

Napisany przez EuroPaule
H.George pisze: Commerzbank zaproponował mi kilka ofert dotyczących oszczędności budowlanych
Cześć, Zobaczmy, co kryje się za tą ofertą: Rozważając oszczędzanie budowlane jako formę inwestycji, jest to inwestycja o stałym oprocentowaniu i dość wysokim bezpieczeństwie. Oszczędzanie budowlane staje się naprawdę korzystne, gdy planujesz budowę/kupno nieruchomości na własne potrzeby. Cytat od H.George: Renta wraz z ubezpieczeniem od niezdolności do pracy Środki inwestowane w kapitał są głównie lokowane w papierach wartościowych o stałym oprocentowaniu. Większość ubezpieczycieli inwestuje również w nieruchomości. ubezpieczenie od niezdolności do pracy w zasadzie ma sens, jednak należy dokładnie przyjrzeć się jego konstrukcji! Cytat od H.George: Fondak jako wariant oszczędnościowy w fundusze. Fundusz (zawsze z końcówką s) na niemieckie akcje, który istnieje już od dłuższego czasu. Obecnie warto raczej wybrać fundusz Euroland, aby dywersyfikacja była szersza. Obecnie sytuacja wygląda inaczej, ale skoncentrowanie się tylko na jednym kraju to większe ryzyko i bardziej spekulacyjne. W obecnej sytuacji, jednorazowa inwestycja (czyli część z Twoich 10 000) to ryzykowna sprawa. Ryzyka na rynkach są obecnie bardzo wysokie. Jeśli już, to zamiast na raz, inwestuj w różnych transzach. Na przykład: Chcesz zainwestować połowę z 10 000 w akcje(fundusze) (czyli 5 000). Wtedy zainwestowałbym kolejne 10 miesięcy po 500 zł. W ten sposób spadające ceny mogą nawet pozytywnie wpłynąć na inwestycję (tańszy wejście). Wprowadzenie planu oszczędnościowego w fundusz akcyjny w takiej sytuacji prawdopodobnie nie będzie błędem. Cytat od H.George: ... po drugie, nie wiem, czy lepiej jest podzielić pieniądze czy zainwestować skoncentrowanie. Inwestycja = podział Spekulacja = skoncentrowanie Jasne? Pozdrowienia, Paule

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata