Cześć również Tobie Zaczynam od tego: Czy usługa, którą oferuje Ci Sparkasse, jest warta opłat za prowadzenie konta? Czy korzystasz z innych usług grupy Sparkassen, takich jak ubezpieczenia czy coś podobnego? Jak ogólnie zadowolony/a jesteś z swojego banku Sparkasse? Czy koniecznie potrzebujesz osobistego doradcy w oddziale banku lub w ogóle oddziałów? Czy masz już doświadczenie z bankowością internetową?Musisz być świadomy/a jednej rzeczy: W większości banków internetowych jesteś po prostu nazwą z numerem, nie ma osobistego kontaktu, i najprawdopodobniej będziesz mieć zmieniających się doradców telefonicznych. Przelewy zazwyczaj realizowane są także wyłącznie telefonicznie lub za pośrednictwem bankowości internetowej.Głównie mam na myśli
konto DKB Cash, ale wiele z tych rzeczy można również przenieść na konta innych banków internetowych.To
konto nie generuje opłat za prowadzenie konta. Również brak opłat za bankowość internetową i telefoniczną. Karta VISA, z której można bezpłatnie wypłacać gotówkę na wszystkich bankomatach z oznaczeniem VISA na całym świecie (osobiście przetestowane we Włoszech, Kanadzie, Szwajcarii, USA i oczywiście w Niemczech), jest również bezpłatna, podobnie jak karta EC. Znając tabelę opłat, można faktycznie korzystać z konta DKB Cash całkowicie za darmo. Gotówkę można wypłacać kartą kredytową, a jeśli chcesz płacić bezgotówkowo, używasz karty EC. Jeśli używasz konta VISA jako zamiennik rachunku oszczędnościowego, dostaniesz obecnie całkiem pokaźne 1,65% oprocentowania.Na koniec tylko jedno: dotychczas nie żałuję podjęcia decyzji o odejściu od Sparkasse. Jednak przed podjęciem decyzji dokładnie przemyślałem/a moje osobiste wymagania/potrzeby wobec mojego banku i dopiero potem podjąłem/am decyzję, i to samo radzę Tobie.Pozdrowieniapropersoul