Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Nagłe zmiany w świadczeniach w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym.

Napisany przez ADMCI4
Drodzy ludzie na tym wspaniałym forum! Mam pewne może głupie pytanie, ale jest dla mnie bardzo ważne. Jestem samozatrudniony od około 4 lat w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym. W mojej umowie wymienione są wszystkie świadczenia, które ubezpieczenie zdrowotne pokrywa. W związku z tym składka jest uzależniona. Dwa tygodnie temu dostałem pismo, w którym zapowiedziano, że w przyszłości prawdopodobnie niektóre świadczenia zostaną usunięte. Czy ubezpieczenie zdrowotne może to zrobić bez problemu przy niezmienionych składkach??? Pozdrowienia, Maniak od ogrzewania

Re: Nagłe zmiany w świadczeniach w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym.

Napisany przez Mike Spezi
Cześć, Nie! W zasadzie nie może tego zrobić! W przeciwieństwie do obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego, gdzie ustawodawca może w dowolnym momencie dokonywać zmian w katalogu świadczeń i faktycznie stale korzysta z tego prawa, ponieważ nie ma się tam indywidualnego prawnego prawa do określonych dodatkowych świadczeń, podczas zakładania prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego zawarliście umowę z określonymi parametrami świadczeń. Te świadczenia są stałym elementem umowy i nie mogą być po prostu usunięte ani ucięte. Zawsze możliwe jest jednak podwyższenie składek, ponieważ koszty świadczeń podlegają podwyżkom lub ogólne obliczenia składek tego wymagają. Sprawa ta mnie osobiście interesuje. Będę wdzięczny za bardziej konkretne informacje na ten temat. Z poważaniem Mike

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata