Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Wysokość składek na ubezpieczenie Riester

Napisany przez ADMCI4
Cześć! Do niedawna zawsze wpłacałem dokładnie 4% mojego wynagrodzenia brutto na swoje emerytalne ubezpieczenie Riester, aby otrzymać pełne państwowe wsparcie dla siebie i moich dzieci. Mój doradca Riester niedawno sugerował mi, żebym wpłacał trochę więcej, aby być na pewnej stronie związanej z wsparciem. Ale czy w ogóle mam z tego korzyść, jeśli płacę wyższą miesięczną składkę? Otrzymuję wyższe wsparcie rządowe mimo wszystko nie? A normalne oprocentowanie też nie jest zbyt wysokie. Czy mogę to odwrócić? Pozdrowienia, Milo

Napisany przez Gerd
Cześć Większe składki w ramach Riester mogą mieć sens. Warunkiem jest dobrze zarabiać. Oprócz dotacji, które natychmiast wpływają na umowę, dochodzi jeszcze zwrot podatku. Jest on wypłacany przez urząd skarbowy. Najwyższą dofinansowaną składką jest 2100 € rocznie. Od tej kwoty odliczają się jeszcze dotacje. Reszta podzielona przez 12 stanowi istotną składkę miesięczną. Z zwiększenia składki można zrezygnować w dowolnym momencie. Chciałbym zmniejszyć moją składkę od 01.07.2010 o .....€. Wysłać do ubezpieczenia, gotowe.

Napisany przez Jakob Cyll
Cześć Milo66, Cześć Gerd, Krótka uwaga: Oczywiście wyższa składka, nawet jeśli nie przekłada się pozytywnie na dofinansowanie lub oszczędności podatkowe, jest sensowna, ponieważ dzięki wyższej składce w przyszłości otrzymasz wyższą rentę. Warto również wspomnieć, że w takich przypadkach istnieją inne formy lokat, które mogą być bardziej sensowne. Mam nadzieję, że twój doradca jest dobry, ponieważ trzeba wpłacić 4% poprzedniego roku kalendarzowego od brutto pomniejszone o dofinansowanie, aby otrzymać pełne dofinansowanie. Więc: (Brutto poprzedniego roku - Dofinansowanie) x 0,04 = Znacząca składka roczna Nie: Bieżące brutto x 0,04 = Znacząca składka roczna Być może wyraziłeś się po prostu nieprecyzyjnie.

Napisany przez ADMCI4
Cześć Jakob Cyll, Cześć Gerd, Dziękuję za wasze pomocne odpowiedzi Pozdrowienia, Milo

Napisany przez sophalll
Milo66 pisze: Cześć! Do niedawna wpłacałem zawsze dokładnie 4% mojego wynagrodzenia brutto na emeryturę Riester, aby otrzymać pełne państwowe wsparcie dla siebie i moich dzieci. Ostatnio moim doradcom emerytalnym zalecił mi wpłacanie trochę więcej, aby być pewnym otrzymania wsparcia. Ale czy w ogóle mam coś z tego, jeśli wpłacam wyższą miesięczną kwotę? Przecież i tak nie otrzymuję wyższego wsparcia. A zwykłe oprocentowanie też nie jest zbyt wysokie. Czy mogę to odwrócić? Pozdrawiam, Milo
Cześć, Jeśli jesteś w stanie wpłacić więcej i zarabiasz wystarczająco, powinieneś to zrobić. Możesz jednak zawsze obniżyć swoje składki. Wystarczy poinformować o tym swojego maklera. Czy zapytałeś też swojego doradcę o swoje pytania? Powinien on być w stanie udzielić odpowiedzi na twoje wątpliwości. Pozdrowienia z Monachium, Sophia Steinert Specjalistka od ubezpieczeń od niezdolności do pracy i prywatnego zabezpieczenia emerytalnego PS: Wskazówka internetowa: Wyjaśnienie systemu emerytalnego Riester i ogólnie zabezpieczenia emerytalnego w Niemczech.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata