Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Wyższa kwota oszczędności w programie emerytalnym Riester

Napisany przez ADMCI4
Cześć.. Mam 43 lata i od dwóch lat mam umowę emerytalną typu Riester, finansowaną z inwestycji w fundusze. Dotychczas zawsze wpłacałem wymaganą kwotę, aby otrzymać maksymalne wsparcie państwowe. Chciałbym jednak dodatkowo oszczędzać trochę na moją starość. Czy ma sens wpłacanie większej kwoty na konto Riester, czy to nic nie zmieni? Słyszałem, że produkt Riester jest atrakcyjny głównie ze względu na wsparcie państwowe, a nie ze względu na oprocentowanie. Jednak wsparcie państwowe nie wzrośnie tylko dlatego, że wpłacę wyższą kwotę. Kto mógłby mi doradzić w tej kwestii lub ma inny pomysł na inwestycję około 50 euro miesięcznie? Pozdrowienia, Konstantin

Napisany przez ins123
Dzień dobry, Zazwyczaj nie ma sensu wpłacać wyższej składki. Chyba że korzyść podatkowa jest większa niż same dodatki, które wpłacasz do tej umowy. Proszę nie zapominać: Riester-Rente musi zostać opodatkowana w późniejszym terminie. Więc nie ma sensu wkładanie dodatkowych 10 euro miesięcznie do umowy, jeśli nie są one dofinansowane, ponieważ na końcu będziesz musiał ponownie opodatkować te 10 euro. Warto zainwestować pieniądze w inne formy oszczędzania na emeryturę. Kto jest Twoim pracodawcą?

Napisany przez Gerd
Hej Wykonanie jest tylko częściowo poprawne. Jeśli dziś mogę zaoszczędzić podatki, to jest ok. Oczywiście, przy wypłacie muszę zapłacić podatki, ale nikt nie wie dziś, jak dużo. Skąd miałyby. Pytanie o pracodawcę odnosi się do BAV. To także ma sens. Ale tutaj przy wypłacie muszę płacić nie tylko podatki, ale także składki na ubezpieczenie zdrowotne. Nawet jeśli oszczędzają na emeryturę bez rządowego wsparcia, muszą także zapłacić podatki przy wypłacie. Słuszne jest to, że przy oszczędzaniu na starość powinno się korzystać z kilku możliwości i nie skupiać się tylko na jednym produkcie, takim jak Riester. Mimo wszystko, jeszcze raz odnosząc się do Państwa pytania o Riester: Wyższe składki w przypadku Riester mogą być uzasadnione. Warunkiem jest dobre zarobki. Oprócz dodatków, które natychmiast trafiają do umowy, dochodzi jeszcze zwrot podatku. To wypłaca urząd podatkowy. Najwyższy dofinansowany składka wynosi 2100 € rocznie. Odejmij od tego dodatki. Resztę podziel przez 12, aby uzyskać odpowiednią składkę miesięczną.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata