Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Wielokrotne państwowe wsparcie przy kilku umowach Riester.

Napisany przez ADMCI4
Cześć drodzy ludzie w forum......... Od kilku lat mam teraz umowę Riester. Jestem z niej całkiem zadowolony. Nie oszczędzam zbyt wiele, otrzymuję dobrą pomoc ze strony państwa i mam kilka euro na moją emeryturę. Oczywiście byłoby jeszcze lepiej, gdybym mógł zainwestować to jeszcze raz. Czy mogę więc zawierać kilka umów Riester, za które otrzymam za każdym razem pomoc państwa? Pomoc otrzymuję dla siebie i dla moich trzech dzieci. Czy to możliwe???? Pozdrowienia, RoteZora

Napisany przez ADMCI4
nie, to niemożliwe.

Napisany przez Jakob Cyll
Cześć RoteZora, po pierwsze, jesteśmy tutaj w dziale ubezpieczeń zdrowotnych. Na pewno moderatorzy przeniosą ten post do działu emerytalnego. Nawet jeśli nie znam szczegółowych okoliczności Twojego życia, sądzę, że z trójką dzieci podjęcie decyzji o zawarciu umowy riesterowskiej było słuszną decyzją. Co do Twojego pytania: Tak, możliwe jest zawarcie kilku umów riesterowskich. Tak, można rozłożyć państwowe dopłaty na dwa kontrakty. Nie, nie otrzymuje się większego wsparcia za kilka umów, niestety. Przypuszczam, że gdyby to było możliwe, każdy miałby od razu kilka umów. Ale mam dla Ciebie pocieszenie: Oprócz Riester istnieją inne możliwości prywatnego oszczędzania na emeryturę, z różnymi zaletami. Riester ma zaletę wsparcia państwowego, co jest szczególnie interesujące dla Ciebie z trójką dzieci, inne formy oszczędzania na emeryturę mogą być na przykład w fazie emerytalnej opodatkowane znacznie mniej lub w ogóle, podczas gdy w przypadku Riester opodatkowanie jest uznawane w pełni po fazie emerytalnej. Krótko mówiąc po długim pisaniu: Istnieją także inne formy oszczędzania na emeryturę, które mogłyby rozsądnie uzupełnić Twoje oszczędzania emerytalne, zamiast kolejnej umowy Riester. Jak zawsze gorąco zalecam skorzystanie z niezależnej porady od brokera ubezpieczeniowego, aby omówić Wam zalety i wady wszystkich możliwości oszczędzania na emeryturę.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata