Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Pernod Ricard

Napisany przez 2cybercrash
Pernod Ricard (RI) przejęło brytyjskiego producenta napojów Allied Domecq, dziś nowe dane, które faktycznie okazały się solidne, ale nie zadowalają analityków, kurs wzrósł niemal bez słabego punktu do okolic 150€ przy PE około 21. Interesująca wartość z branży napojów, dziś mocno spadła do 142€. Otrzymałem małą pakiet zawartości w tym zakresie kursu.

Handel był ciekawy, nie byłam zbytnio tym zainteresowana. Dzisiaj 23 marca nowe liczby prezentują solidny wzrost. Zysk netto wynosi 488 € w porównaniu do 426 € w ubiegłym roku. Perspektywy wskazują na solidne zyski. Kurs skacze od razu do 155 €, wskaźnik P/E jest podawany na poziomie 20 lub nawet 22, nie mogę tego samodzielnie zweryfikować, ponieważ brakuje mi informacji np. o liczbie wyemitowanych akcji. Jeśli wezmę kapitalizację rynkową wynoszącą 14 mld € : wartość kursu 155 €, to otrzymuję liczbę akcji równą 90 mln, a przy zysku 488 mln € zysk na akcję wyniósłby 5,4 €, a wskaźnik P/E wyniósłby 28 przy kursie 155:5,4. Kurs porusza się na poziomie szczytu, nie biegłabym za szybkimi kursami, kursy zakupu 140/145 mogą być brane pod uwagę do transakcji/inwestycji, reaguje z dużą zmiennością na doniesienia z sektora detalicznego/ konsumenckiego/konkurencji!

Ostatni wpis pochodzi z marca 2006 roku. Wydaje się, że istnieje niewielkie zainteresowanie tą interesującą wartością dochodową z UE? Cenę notowano na 170€+. Dziś zauważyłem zaskakujący spadek kursu o około 15% do poziomu 147/148. Obecnie nie ma dostępnych żadnych informacji, które mogłyby wytłumaczyć ten spadek. Musi chodzić o przejęcie, duże zaangażowanie lub zbycie udziałów. Na razie postanowiłem złapać kilka zdmuchniętych przez wiatr papierów. Będę kontynuował badania. Dzięki usłudze telefonicznej UBS otrzymałem informacje, że miała miejsce podział akcji w stosunku 1:5. Więc wszystko w porządku, można kupować, jeśli się chce.

Napisany przez Simona
A potem już nic nie robi? Wolę go jako pamiątkę na Wlist. - Pozdrowienia, Simona

Przykro mi, że nie przeniosłem tego pamiątkowego przedmiotu od dawna z listy do depozytu. Obecnie interesujący wykres nadal jest intakt, wycena jeszcze w porządku z PE około 18, tańsza niż Nestle. W niedawno opublikowanym komunikacie wydaje się, że nie przeprowadzono podziału, ale akcjonariuszom został podarowany darmowy akcja w stosunku 1:5, który oczywiście natychmiast został zbyty. Czy są jeszcze jacyś inwestorzy, którzy trzymają udziały w producencie alkoholi?

Pernod Ricard podnosi prognozy, a kurs zmienia się z 145 do 157 €. Czy nie jest miło po kilku dniach utrzymywać nieco spowolnionego portfela euro z wartością 5% marży powyżej początkowej inwestycji? To zdarza mi się bardzo rzadko. To rekompensuje wiele nieudanych transakcji z amerykańskimi Indianami. Ten tytuł nie jest przyjemnie wspominany w żadnym biuletynie giełdowym i rzadko jest też tematem rozmów w branży telekomunikacyjnej (wyjątkiem był duży przejęcie zeszłego roku). Nie skopiowałem tej wskazówki od nikogo i jestem za to całkowicie odpowiedzialny. F&W, Stocks lub Cracks na szczęście nie znają tej wartości.

Napisany przez Dany1
Dziękuję za Twój komentarz oraz za przeprowadzone osobiste badania. Właśnie zajrzałem na stronę główną i zauważyłem, że mój bar nie jest źle zaopatrzony w produkty firmy Pernod-Ricard. Sam ten fakt już świadczy o firmie. Obroty wzrosły dwucyfrowo w środkowej, północnej i południowej Ameryce oraz w Azji. Czy ten wzrost będzie utrzymany? Wyższe koszty związane z reklamą?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata