Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Prawo do numeru PIN karty kredytowej

Napisany przez ADMCI4
Od wielu lat mam kartę kredytową, ale używam jej bardzo rzadko. Czasami płaciłem nią na stacji benzynowej, ale nie chcę zbyt często z niej korzystać, bo sądzę, że można szybko stracić kontrolę nad wydatkami. Na nadchodzące wakacje chciałbym zabrać kartę i mieć również do niej PIN. Wtedy tego nie dostałem. Czy to może być problematyczne i czy bank może odmówić udostępnienia PIN-u? Wydaje mi się, że obsługa za granicą może być trochę skomplikowana. Po prostu czuję się bardziej bezpiecznie mając PIN i możliwość wypłacania gotówki za granicą.

Napisany przez Doso
Wątpię, że nie otrzymałeś kodu PIN, prawdopodobnie został on zgubiony - czy to u Ciebie, czy w poczcie, nie ma znaczenia. Po prostu zapytaj w swoim banku, być może otrzymasz nową kartę kredytową. By the way, w niektórych krajach standardem jest podawanie kodu PIN przy każdej płatności kartą kredytową, także na stacji benzynowej.

Napisany przez 2Escorpio
Doso pisze: Wątpię, że nie dostałeś swojego kodu PIN, prawdopodobnie po prostu zagubiłeś go - czy to u ciebie, czy to w poczcie, nie ma to znaczenia. Po prostu zapytaj w swoim banku, ewentualnie otrzymasz nową kartę kredytową. Nawiasem mówiąc, w niektórych krajach standardem jest, że przy każdej transakcji kartą kredytową, nawet na stacji benzynowej, pytana jest o kod PIN.
W niektórych bankach kod PIN uzyskuje się dopiero po 6 miesiącach... ale potem to absolutnie nie stanowi problemu. (za wyjątkiem American Express, które mogą wymagać ponownej weryfikacji zdolności kredytowej) W przypadku niemieckich kart BEZ chipa za granicą NIGDY nie będzie wymagane podanie kodu PIN (z wyjątkiem bankomatów).

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata