Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Majątek domowy + InterRisk XXL

Napisany przez Anonymouse
Hej ludzie, chcemy ubezpieczyć majątek gospodarstwa domowego, ponieważ sprzęt elektroniczny w domowym kinie zaczyna kosztować sporo pieniędzy (obecnie około 4000€). Dlatego kupiłem również aktualne wydanie Finanztest i przeanalizowałem dużą tabelę. Zwróciłem szczególną uwagę na InterRisk XXL. Jest ono dość tanie i wydaje się bardzo dobrze pokrywać wszystko. Wygląda na to, że nawet lepiej niż większość innych. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tą firmą, czy może nawet z nią już miał styczność? Jeszcze jedno pytanie, co w przypadku, gdy piorun uderzy w oddalonym miejscu i spowoduje uszkodzenie jednego lub kilku urządzeń. Czy ubezpieczenie majątku pokryje takie szkody? Z góry dziękuję :-) Pozdrowienia Anon

Brak doświadczeń ani opinii na ten temat? Pozdrowienia Anon

Napisany przez Gerd
Jeszcze raz odnoszę się do Interisk. Cena jest średnia. Niestety ubezpieczenie nie obejmuje rażącego niedbalstwa. Co jest uznawane za rażące niedbalstwo? Oto 2 przykłady: Włączenie pralki i pójście do pracy. Świecące świeczki w pokoju i pozostawienie ich bez nadzoru. Przy tej cenie powinno to być jednak objęte ochroną ubezpieczeniową. Tak więc wygląda sprawa według tabeli Finanztest. Tam z pewnością nie jest powiedziane, że w przypadku tego planu trzeba udowodnić, że przez 5 lat byliśmy ubezpieczeni bezszkodowo. Tylko wtedy otrzymuje się zniżkę. Różnica cen wynosi 33%.

Gerd pisze: Jeszcze raz w kwestii Interisk. Cena mieści się w środku skali. Niestety, ubezpieczenie wyklucza rażące zaniedbanie. Co jest uważane za rażące zaniedbanie? Oto 2 przykłady: Uruchomienie pralki i pójście do pracy. Palenie świec w salonie i pozostawienie ich bez nadzoru. Przy tej cenie powinno to jednak być ubezpieczone. To tyle na temat Finanztest tabel. Tam z pewnością nie jest napisane, że w tej taryfie trzeba udowodnić, że byłeś ubezpieczony bez szkód przez 5 lat. Tylko wtedy dostajesz rabat. Różnica w cenie 33%.
Cześć, rozmawiałem z nimi wczoraj. I faktycznie jest dokładnie przeciwnie do Twojego stwierdzenia, rażące zaniedbanie jest nawet pokrywane całą sumą ubezpieczenia. Dlatego też szczególnie to mnie interesuje. Cytat z interrisk.de Sonstiges: ü 100 % Odszkodowania za szkody spowodowane rażącym zaniedbaniem bez górnej granicy ü Zrzeczenie się regresu wobec członków rodziny i pracowników działających z rażącym zaniedbaniem** ü Zrzeczenie się regresu dotyczy również rażącego zaniedbania przez członków rodziny**

Napisany przez Gerd
Tak więc, jeśli chodzi o oferty internetowe. To zdanie wziąłem z porównywarki. Jeśli eksperci na miejscu mówią coś innego, to na pewno wiedzą, o czym mówią. Oznacza to jednak, że oferty i ceny w porównywarkach nie są dokładne.

Napisany przez Mike Spezi
Tutaj jest coś na rzeczy, co mówi Mouse. Sprawdziłem stawki. Zobacz tutaj: https://www.interrisk.de/property?pa...4171&pkey=file Obliczyłem również i wydaje się, że jest dość drogo. Dzielą to na 3 stawki, L; XL; XXL - zwiększenie usług jest nazwane kolejno jak stawki. Pokrycie w wysokości 100% w przypadku rażącego niedbalstwa dotyczy tylko droższej stawki XXL! Kategoryzacja jest podobna do naszych stawek. U nas nazywa się to BAZA; STANDARD; TOP. Pozdrawiam Mike

Hej, chciałbym wykupić XXL. XL kosztuje tylko o 10 € mniej, więc wolę zainwestować w XXL ^^ Ponieważ obecnie mieszkamy tylko na 45m², kosztowałoby nas to ~60 € rocznie, wliczając dodatkowe ubezpieczenie od szkód elementarnych. Cena wydaje mi się w porządku, ale jak już wiecie, nie mam zbyt dużo doświadczenia w tej dziedzinie. W tych 45m² znajduje się wiele sprzętu elektronicznego, stąd potrzeba ubezpieczenia majątkowego. Same sprzęty elektroniczne mają wartość 4000€ i wzrastają. Czyli myślicie, że InterRisk radzi sobie całkiem dobrze w dziedzinie ubezpieczeń majątkowych i mogę spokojnie spać? @Mike, zastanawiałem się również nad Debeką (Top), ale nie oferuje ona tak wielu korzyści jak InterRisk. Pozdrowienia i dzięki Anon

Napisany przez Gerd
Cześć Sprawdź sumę ubezpieczenia. Musi wynosić co najmniej 29250 €. Jeśli wartość Twojego sprzętu AGD jest wyższa, zwiększ sumę ubezpieczenia. W umowie musi być zawarta klauzula o rezygnacji z niewspółmierności ubezpieczenia. Bardzo ważne. W innym przypadku w razie szkody będziesz musiał pokryć część kosztów. Zresztą, XXL oferuje tylko przeciętne usługi, które można znaleźć u większości innych ubezpieczycieli.

Cześć, dla mnie wersja XXL wcale nie wygląda przeciętnie. Z trudnością znajduję innego ubezpieczyciela oferującego takie świadczenia. Ochrona przed niedostatecznym ubezpieczeniem wynosi 600€ za m². Czyli około 27000€. 30000€ kosztuje praktycznie tyle samo, więc prawdopodobnie wybiorę tę opcję.

Anonymouse pisze: Cześć, @Mike, również przyjrzałem się Debeka (Top), ale nie oferuje ona tak wiele jak InterRisk. Pozdrowienia i dzięki Anon
Masz rację, Anonymouse. Nasza najlepsza oferta nie zawiera tylu dodatkowych modułów jak w InterRisk. Jest to jednak całkowicie wystarczające. Jednakże, a tu właśnie leży Twoje szczególne zainteresowanie, suma ubezpieczenia jest u nas także ograniczona w przypadku rażącego niedbalstwa. Jeśli masz lepsze poczucie pod tym względem, powinieneś dokonać zawarcia umowy na XXL również w InterRisk. Dodatkowe usługi są naprawdę dobre. Niektóre są sensowne, ale niektóre są zbędne. Niestety nie można samodzielnie wybierać modułów. Ale zawsze trzeba robić małe kompromisy. Z pewnością można dostać coś tańszego. Ale czy zawsze jest to dobre, wątpię. W końcu mówimy tutaj o rocznej składce poniżej 100 euro. Powinien być on dla Ciebie wart swojego mienia. Mam nadzieję tylko, że gotowość do świadczenia usług w razie szkody jest tak dobra jak oferowane usługi. Jednakże, nie mam wiarygodnych informacji na ten temat. Pozdrawiam mike

Mike Spezi pisze: Masz rację, Anonimowy. Nasza najlepsza oferta nie zawiera tak wielu dodatkowych modułów jak oferta InterRisk. Jest jednak w pełni wystarczająca. Jednak, a to jest dla Ciebie ważne, u nas suma ubezpieczenia w przypadku rażącego niedbalstwa jest również ograniczona. Jeśli, jeśli chodzi o ten punkt, czujesz się lepiej, powinieneś także wykupić ubezpieczenie XXL w InterRisk. Dodatkowe świadczenia są naprawdę dobre. Niektóre są sensowne, inne natomiast zbędne. Niestety, nie można samodzielnie wybierać modułów. Ale zawsze trzeba robić małe kompromisy. Oczywiście można znaleźć coś tańszego. Ale czy zawsze jest to dobre, ośmielam się wątpić. W końcu mówimy tutaj o rocznej składce poniżej 100 euro. To powinna być wartość naszego własnego mienia. Mam nadzieję, że chęć świadczenia w razie szkody jest równie dobra, jak zakupione usługi. Niemniej jednak nie mam wiarygodnych informacji na ten temat. Pozdrowienia mike
Cześć Mike, Co myślisz o kompromisach, które muszę podjąć w InterRisk. Jeśli mam być szczery, nie dostrzegam w tym żadnych wad. Pozdrowienia Anon

Anonymouse pisze: Cześć Mike, co sądzisz o kompromisach, jakie muszę zrobić w InterRisk? Jeśli mam być szczerzy, nie widzę w tym żadnych wad. Pozdrowienia Anon
Nie, nie chodziło mi o wady. Chodziło tylko o to, że decydując się na pakiet XXL, nie można samemu wybrać poszczególnych usług. Dlatego też moje stwierdzenie, że wiele rzeczy ma sens, ale niektóre można zrezygnować. Ale żeby zakończyć tę sprawę. Jeśli wybierzesz tę taryfę, nie zrobisz nic złego. Pozdrawiam Mike

Mike Spezi pisze: [...] Ale żeby zakończyć tę sprawę. Jeśli zdecydujesz się na ten pakiet, nie zrobisz niczego złego. pozdrowienia mike
No to powiedz to od razu Zostanie to załatwione później :-) Myślę, że zrobię to od razu online, nie sądzę, że potrzebuję do tego jeszcze agenta. Myślicie, że za dodatkowe ~7€ rocznie powinienem od razu dodać ochronę przed szkodami elementarnymi? Co jest ubezpieczone? ubezpieczenie od szkód elementarnych zapewnia ochronę finansową przed szkodami, które mogą powstać w wyniku następujących zjawisk naturalnych: Powodzie spowodowane wylewem wód lub ulewne deszcze Nawrót wody Pożary Ziemi Osuwiska Żywioł górski Lawiny Wybuch wulkanu Z każdego szkodu ubezpieczony musi pokryć 10%, ale nie mniej niż 500 € i maksymalnie 5.000 €. W przypadku zawarcia umowy według koncepcji XXL, nie stosuje się potrącenia kwoty własnej.

Pytanie możesz sobie łatwo sam odpowiedzieć. 1. Czy mieszkasz na parterze czy w piwnicy? A może tak wysoko, że woda Tobie nie zaszkodzi? 2. Masz cenne przedmioty w piwnicy, które mogą zatonąć z powodu cofnięcia wody? 3. Kiedy miałeś ostatnie trzęsienie ziemi? 4. Kiedy ostatnio wulkan w Twojej okolicy wybuchł lub nawet wystrzelił piraplastyczną chmurę? 5. Czy mieszkasz na stromym zboczu i obawiasz się, że wszystko ze zbocza ześlizgnie? 6. Czy istnieje możliwość, że wkrótce spłynie na Ciebie lawina? Widzisz już, że trochę przesadziłem. Ale w regionach, gdzie takie ryzyka są szczególnie nasilone, towarzystwa ubezpieczeniowe zazwyczaj odmawiają ubezpieczenia od zdarzeń elementarnych. To jak w bankach, gdy świeci słońce, dostajesz elegancki parasol! Pozdrowienia Mike

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata