Blaumeise pisze:
Ze względu na ładną pogodę wpadł mi pomysł zainwestowania wartości umowy oszczędnościowej, którą otrzymam w przyszłym miesiącu, w dobrze prosperujące akcje.
Cześć,
O co dokładnie chodzi Ci z "dobrze prosperującymi" akcjami? Te, które w przeszłości już dobrze się sprawdzały? A może masz własne uzasadnienie, dlaczego pewne akcje mają szansę lepiej prosperować niż inne w przyszłości?
Cytat Blaumeise
Aktualnie nastroje na giełdach na pewno nie są specjalnie motywujące. Ale właśnie dlatego pomyślałem, że teraz może być korzystny moment, żeby kupować, ponieważ kursy przecież w końcu muszą wzrosnąć.
Ogólnie rzecz biorąc, zasada kupowania tanio i sprzedawania drożej jest słuszna. Jednak obecnie nikt nie jest w stanie precyzyjnie stwierdzić, czy akcje są teraz tanie czy drogie. Jeśli spojrzymy na ostatnie 10 lat na Dax, obecnie jest on raczej gdzieś na pustyni. Ale oczywiście możliwe, że 7-go mogliśmy zobaczyć zmianę trendu i Dax będzie teraz przez wiele lat rosł aż do 20 000. To, że aktualnie nikt w to nie wierzy, tak naprawdę jest dobrym znakiem.
Jednakże nadal panuje wiele strachu i niepewności na rynkach. Jeśli państwa UE już nie będą w centrum uwagi, to pozostaje zobaczyć, co długi Wielkiej Brytanii, USA i Japonii przyniosą nam jako niespodzianki. A w USA wciąż tyka bomba zegarowa dotycząca nieruchomości komercyjnych, której niewielu zwraca uwagę. Istnieje wiele powodów do dalszego spadku kursów.
Osobiście rozważyłbym zainwestowanie przeznaczonej na akcje części mojego portfela inwestycyjnego w ciągu następnych 12 miesięcy (jako plan oszczędnościowy) w odpowiednie fundusze.
To ogranicza ryzyko. A unikanie ryzyka jest o wiele ważniejsze niż zdobywanie największych zysków!!
Pozdrowienia, Paule