Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Inwestowanie w fundusze jest zbyt ryzykowne?

Napisany przez Sanne
Cześć wszystkim, posiadam już prywatne zabezpieczenie emerytalne, ale teraz chciałbym również zainwestować część moich pieniędzy w zakupy na przyszłość. Gdy byłam nastolatką, mój ojciec założył dla mnie kwotę oszczędnościową do moich 18. urodzin w funduszu inwestycyjnym Deka, ale kursy spadły, spadły, i w końcu straciłam dużą część pieniędzy. Inni znajomi zaś zarobili znaczne zyski na innych funduszach. Teraz jestem zdezorientowana: Czy lepiej trzymać się z dala od funduszy inwestycyjnych w przyszłości, czy też obecnie są obiecujące oferty? Czy warto kupować fundusze akcji? Jak już zauważyliście, nie jestem zbyt dobrze zorientowana w dziedzinie funduszy/papierów wartościowych... Z góry dziękuję za wasze wskazówki. Pozdrawiam

Napisany przez Graufell
Istnieje wiele dobrych i złych funduszy. Wiele funduszy Deka faktycznie nie przynosi zysków. Wskazane jest przygotowanie, na przykład poprzez czytanie odpowiednich czasopism branżowych. Pomocnym podejściem są także listy najchętniej kupowanych funduszy w bankach bezpośrednich. Ponieważ osoba dokonująca tam zakupu zazwyczaj wcześniej się zorientowała. Dlaczego fundusz akcyjny musi być najlepszym wyborem? Akcje mogą gwałtownie wzrastać i spadać, co w niepewnych czasach nie jest stabilne. Chcemy przecież spokojnie spać. Osobiście uważam, że lepsze są elastyczne fundusze mieszane (obligacje, akcje, gotówka) lub nudne, ale mało zmienne fundusze obligacji. Do czego prowadzi link do Cortal Consors?

Napisany przez Gerd
Cześć Jeśli nie jesteś pewny co do funduszy, nie powinieneś od razu zaczynać od funduszy akcji. Dla początkujących uważam, że fundusze mieszane są odpowiednie. Warto jednak trochę zaznajomić się z tematem. Strona www.fondsweb.de jest dobrym wsparciem. Można tam porównywać różne fundusze i śledzić rozwój każdego z nich na dzień dobry.

Napisany przez MaklerHH
Na początek sugerowałbym przeanalizowanie dotychczasowych doświadczeń z Deka, czyli kiedy i dlaczego fundusz zszedł na dół, kiedy się podniósł, i kiedy sprzedano, jeśli sprzedano. Może to pomóc uniknąć pewnych błędów w przyszłości. Na przykład warto rozważyć wybór innego towarzystwa funduszy. Poza tym zawsze należy rozważyć dywersyfikację ryzyka i inwestowanie nie tylko w fundusze akcyjne, ale także inne warianty (np. fundusze mieszane). Ponadto dobrze jest zastanowić się na dłuższą metę, czy chce się skorzystać z pomocy eksperta czy też samemu podszkolić się w tej dziedzinie... ekspert zwykle pobiera opłatę za emisję, gdy robi się to samemu, można ją całkowicie lub częściowo zaoszczędzić. Pozdrowienia z Hamburga

Napisany przez EuroPaule
Graufell pisze: Istnieją dobre i złe fundusze. Wielu funduszy Deka faktycznie nie przynosi zysków. Wskazane jest przygotować się trochę, na przykład czytając odpowiednie czasopisma branżowe.
Cześć, najpierw jedno zastrzeżenie: Sam fundusz nie jest dobry ani zły. Jest to tylko określona forma prawna, pozwalająca inwestować w różne obszary nawet przy niewielkich kwotach. Decydujące dla sukcesu inwestycyjnego jest zawsze to, co się w nim znajduje. W tym sensie tytuł powinien brzmieć raczej: Czy inwestowanie w akcje (obligacje, nieruchomości) jest zbyt ryzykowne? Ogólnie rzecz biorąc, nie powinno się inwestować wyłącznie w jedną formę inwestycji. Odpowiedź brzmi więc: Tak, pewien udział w akcjach (fundusze akcyjne), ale nigdy wszystko! Nie ma chyba funduszu Deka, którego nie można by zastąpić lepszym. Oczekiwanie znajomości branży od pracownika banku spółdzielczego byłoby mniej więcej takie jak pytanie ekspedientki w dyskoncie spożywczym o opinię z dziedziny dietetyki na temat pizzy mrożonej z dyskontu spożywczego. Cytat Graufella Również pomocne mogą być listy bestsellerów w bankach internetowych. Ponieważ osoby dokonujące tam zakupów z reguły samodzielnie się informują. Trzeba tutaj jednak zachować ostrożność. Ta grupa klientów zazwyczaj kupuje tylko te fundusze, które ostatnio przynosiły już świetne wyniki. Czyli jest to pełna cykliczność! Kupuj drogo, sprzedawaj tanio. Takie fundusze mogą być stosunkowo dobre, ale lepiej je kupować wtedy, gdy znajdują się na listach sprzedaży (inwestorzy sprzedają udziały) na samym szczycie... . Ale kto to robi? Cytat Gerda Jeśli ktoś czuje się niepewnie co do funduszy, nie powinien od razu zaczynać od funduszy akcyjnych. Dla początkujących uważam, że odpowiednie są fundusze parasolowe. Przepraszam, ale to jest nieporozumienie. Fundusze parasolowe nie oznaczają, że tutaj znajduje się sensowne zarządzanie (z ograniczeniem ryzyka itp.). Oznacza to tylko, że fundusz inwestuje nie w akcje, lecz ponownie w inne fundusze. Czysty fundusz parasolowy akcji jest tak samo ryzykowny jak zwykły fundusz akcyjny. Jedyne, co jest pewne, to to, że jest znacznie droższy! Wiele społeczeństw wykorzystuje ten z premedytacją szeroko rozpowszechniony fałszywy obraz funduszy parasolowych, aby wyłudzać pieniądze wielokrotnie.... . To, co Gerd chce osiągnąć tą rekomendacją, bardziej spełniają fundusze zarządzające majątkiem. Ale trzeba się wcześniej dokładnie zorientować, aby znaleźć to odpowiednie dla siebie. Cytat MakleraHH Ponadto warto dłuższej perspektywie zastanowić się, czy chce się skorzystać z pomocy eksperta czy skorzystać z własnego doświadczenia i stać się samemu profesjonalistą... ekspert zazwyczaj bierze za to prowizję przy emisji, jeśli samodzielnie się tym zajmujesz, możesz zaoszczędzić to częściowo lub w całości. Nawet jeśli decydujesz się skorzystać z pomocy eksperta, koniecznie musisz wcześniej zdobyć pewien minimalny poziom wiedzy. W przeciwnym razie nie będziesz w stanie odróżnić niewielu prawdziwych ekspertów od wielu niewiedzących i bezmyślnych malkontentów, którzy po prostu błądzą na zewnątrz! Moja rekomendacja: Najważniejsza inwestycja to początkowo dużo czasu na naukę, aby nie być całkowicie zależnym od innych i przestać odgrywać rolę ofiary... Pozdrowienia, Paule

Napisany przez Esi
Sanne pisze: ...ale teraz chciałbym także zainwestować część moich pieniędzy na przyszłe zakupy.
Masz konkretne pomysły, kiedy będziesz ponownie potrzebować tych pieniędzy? Powinieneś to wziąć pod uwagę podczas dokonywania inwestycji. Właśnie inwestycja w fundusze akcyjne powinna być na tyle długa, aby być nieco mniej uzależnionym od zmian kursów. W przeciwnym razie nadal nadaje się niewielka domieszka lub fundusz mieszany. Zasięgnięcie porady eksperta jest rozsądne, ważne jest, jak zostały wybrane fundusze i dlaczego akurat takie. Wykresy jako uzasadnienie mogą nie wystarczyć. Co dla ciebie jest istotne, to nie przeszła historia rozwoju, ale raczej argumenty na przyszłość powinny być dobre.

Napisany przez Jakob Cyll
Cześć Sanne, napisałaś na samym początku swojego pytania, że potrzebujesz pieniędzy na najbliższą przyszłość. Na tym etapie dla mnie nie ma już potrzeby pytania, którego funduszu należy użyć. Moja rada: Lepiej bez żadnego. Jeśli twój horyzont czasowy to najbliższa przyszłość (według mojej interpretacji mówimy o kilku miesiącach do 3 lat), to ze względu na opłatę początkową, prawdopodobnie nie osiągniesz zysku na funduszach - chyba że oczywiście z ryzykownymi funduszami. Moja druga rada: lokata. Oprocentowanie jest obecnie niskie (ale również prawie brak inflacji), ale u dobrych dostawców nie ma żadnych opłat, a twoje pieniądze są bezpieczne, ale przede wszystkim są od razu dostępne o dowolnej porze (dzień i noc).

Napisany przez EuroPaule
Jakob Cyll pisze: Moja rada: Żadnej. Jeśli twój horyzont czasowy to niedaleka przyszłość (moim zdaniem mówimy tu o kilku miesiącach do 3 lat), to prawdopodobnie nie osiągniesz zysku z funduszy z powodu opłaty emisyjnej - chyba że oczywiście z ryzykownych funduszy.
Cześć, Jeśli nie potrzebujesz doradztwa i chcesz kupić fundusze bez opłaty emisyjnej, po prostu możesz wyszukać Fondsdiscount w Google. Oferta jest różnorodna... W innym przypadku Jakob Cyll ma rację. Dla krótkoterminowych inwestycji obecnie prawdopodobnie lepszym wyborem jest lokata bankowa. Pozdrawiam, Paule

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata